Βόρεια Κορέα και Ιράν στο επίκεντρο της ομιλίας Τραμπ στον ΟΗΕ

United States President Donald Trump, center, gets up to leave after making a quick statement at a meeting during the United Nations General Assembly at U.N. headquarters, Monday, Sept. 18, 2017. (AP Photo/Seth Wenig)
United States President Donald Trump, center, gets up to leave after making a quick statement at a meeting during the United Nations General Assembly at U.N. headquarters, Monday, Sept. 18, 2017. (AP Photo/Seth Wenig) AP

Ο Αμερικανός πρόεδρος, εκμεταλλευόμενος την παρθενική του ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα καλέσει τα μέλη των ΗΕ να αυξήσουν την πίεση στο καθεστώς της Πιονγιανγκ

Αύξηση της πίεση στη Β. Κορέα, από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ, προκειμένου να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, θα ζητήσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ κατά την παρθενική του ομιλία στη Γενική Συνέλευση.

Όπως αναφέρουν ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, από την ομιλία του Ντ. Τραμπ δεν θα λείψουν, η αναφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν,  οι επικρίσεις κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας αλλά και οι "επιθέσεις" στους ισλαμιστές αντάρτες.

Η ομιλία του Τραμπ, είναι προγραμματισμένη για τις 17:30 ώρα Ελλάδας και θα αποτελέσει μια ακόμη προσπάθεια να παρουσιάσει το όραμά του «Η Αμερική πρώτα» για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Στόχος της πολιτικής του αυτής, είναι ο περιορισμός της παγκόσμιας γραφειοκρατίας, η δημιουργία συμμαχιών που βασίζονται στα κοινά συμφέροντα και η αποφυγή της εμπλοκής της Ουάσινγκτον σε επιχειρήσεις ανοικοδόμησης κρατών και στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό.

Στην ατζέντα του Τραμπ κυριαρχεί η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, αλλά παρόλα αυτά έχει βρει χρόνο να επικρίνει τον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας κακοδιαχείριση και ζητώντας οι ΗΠΑ, οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες του οργανισμού, να λαμβάνουν περισσότερα για την επένδυση που κάνουν.

Στην ομιλία του σήμερα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να πείσει την παγκόσμια κοινότητα να βοηθήσει τη χώρα του και τους ασιάτες εταίρους των ΗΠΑ να απομονώσουν τη Βόρεια Κορέα και να ασκήσουν πίεση στο Ιράν για να περιορίσει το βαλλιστικό του πρόγραμμα αλλά και την επέμβασή της στη Συρία.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με το περιεχόμενο της ομιλίας Τραμπ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα καταδικάσει τη Βόρεια Κορέα για «την αποσταθεροποιητική, εχθρική και επικίνδυνη συμπεριφορά της».

Επίσης ο Τραμπ θα εκφράσει την ανησυχία του για το Ιράν, το οποίο θεωρεί ότι παραβιάζει το πνεύμα της συμφωνίας του 2015.

«Υπάρχει μια κοινή απειλή και τα κράτη δεν μπορούν να μείνουν παρατηρητές στην ιστορία. Αν δεν αντιμετωπίσουμε τις απειλές τώρα, απλώς θα ενισχυθούν και θα γίνουν πιο δύσκολες», επεσήμανε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Η ρητορική του Τραμπ εναντίον του Ιράν προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της χώρας Χασάν Ροχανί, ο οποίος δήλωσε χθες Δευτέρα στο CNN ότι η αποχώρηση από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «θα έχει μεγάλο κόστος για τις ΗΠΑ και δεν πιστεύω ότι οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα τέτοιο μεγάλο κόστος για κάτι που θα τους είναι άχρηστο».

Πληροφορίες:ΑΜΠΕ Φωτογραφία: AP Photo/Seth Wenig

SHARE:

24Media Network