Βόρεια Κορέα: Παρουσίασε το πρώτο της “υποβρύχιο επίθεσης με τακτικά πυρηνικά όπλα”

Βόρεια Κορέα: Παρουσίασε το πρώτο της “υποβρύχιο επίθεσης με τακτικά πυρηνικά όπλα”
Παρουσίαση του νέου υποβρυχίου της Βόρειας Κορέας AP Photo/Lee Jin-man

Με μπαλόνια και κομφετί, η Βόρεια Κορέα παρουσίασε το νέο οπλικό σύστημά της, το υποβρύχιο "Ήρωας Κιμ Κουν Οκ", το οποίο θα ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό της. Ενδείξεις ότι το υποβρύχιο κατασκευαζόταν από το 2016.

Η Βόρεια Κορέα κατασκεύασε, καθέλκυσε και έθεσε σε υπηρεσία το πρώτο της «υποβρύχιο επίθεσης με τακτικά πυρηνικά όπλα», στο πλαίσιο των προσπαθειών της με σκοπό να αυξήσει την ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού της, μετέδωσε σήμερα Παρασκευή (08/09) το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Στην τελετή στην οποία αποκαλύφθηκε το νέο υποβρύχιο προέδρευσε ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, για τον οποίο ο εξοπλισμός του ΠΝ της χώρας του ήταν «επείγον καθήκον της εποχής».

Το νέο οπλικό σύστημα θα ενισχύσει «την πυρηνική αποτροπή» της χώρας «ποιοτικά, ποσοτικά και αλματωδώς», βελτιώνοντας την «περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», σύμφωνα με το κείμενο του πρακτορείου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Κιμ τόνισε πως η χώρα του θα κατασκευάσει κι άλλα υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων πυρηνοκίνητων.

Το νέο υποβρύχιο, που βαπτίστηκε “Ήρωας Κιμ Κουν Οκ”, «ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων» της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το KCNA.

Κατά τη διάρκεια της τελετής με μπαλόνια και κομφετί, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αναφέρθηκε στο «τακτικό και στρατηγικό σχέδιο για να ενισχύεται συνεχώς» το οπλοστάσιο του ΠΝ της χώρας του με υποβρύχια και σκάφη επιφανείας και με πυρηνικά όπλα «στο μέλλον».

Ο κ. Κιμ επιθεώρησε το υποβρύχιο χθες, πριν κάνει την πρώτη του έξοδο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον περασμένο μήνα, ο βορειοκορεάτης ηγέτης κατήγγειλε την ανακοίνωση των «αρχηγών της συμμορίας» των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας πως θα διεξάγουν συχνά στρατιωτικά γυμνάσια από κοινού, κάτι που κατ’ αυτόν επιβεβαιώνει πως το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας του πρέπει να γίνει επειγόντως πολύ πιο ισχυρό.

Ο προϋπάρχων στόλος υποβρυχίων θα εκσυγχρονιστεί ώστε να μπορούν να φέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα, ανήγγειλε ακόμη.

Το νέο υποβρύχιο εντάσσεται στον στόλο που περιπολεί στα ύδατα μεταξύ της κορεατικής χερσονήσου και της Ιαπωνίας, ανέφερε το KCNA.

Αναλυτές είχαν επισημάνει ενδείξεις πως κατασκευαζόταν υποβρύχιο αρχικά το 2016, ενώ το 2019 κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο αρχηγός του κράτους είχε επιθεωρήσει υπό κατασκευή σκάφος που προσέλκυε την «ιδιαίτερη προσοχή» του.

Εξάλλου, η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει επανειλημμένα σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων εκτοξευόμενων από υποβρύχια (SLBMs) και πυραύλων κρουζ επίσης ικανών να εκτοξεύονται από υποβρύχια.

Αύριο Σάββατο (09/09) η Βόρεια Κορέα εορτάζει την 75η επέτειο της ίδρυσής της.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα