Βοσνία: Κάλεσμα Ερντογάν στους Τούρκους του εξωτερικού για ενεργή συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα

Ο Ερντογάν σε προεκλογική ομιλία του στο Σαράγεβο της Βοσνίας
Ο Ερντογάν σε προεκλογική ομιλία του στο Σαράγεβο της Βοσνίας AP

Στο Σαράγεβο βρίσκεται ο Πρόεδρος της Τουρκίας, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του για τις επερχόμενες εκλογές του Ιούνη, προτρέποντας τους Τούρκους του εξωτερικού να εμπλακούν στη πολιτική ζωή των χωρών όπου ζουν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό να αναμειχθούν στην πολιτική της χώρας τους κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στο Σαράγεβο, μετά την άρνηση άλλων ευρωπαϊκών χωρών να του επιτρέψουν να διεξαγάγει εκστρατεία στο έδαφός τους.

«Θέλω να σας ζητήσω να αναλάβετε ενεργό ρόλο στα πολιτικά κόμματα στις χώρες όπου ζείτε», είπε στο πλήθος σε μια ομιλία που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα στο πλαίσιο της κινητοποίησης τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων Τούρκων ψηφοφόρων της διασποράς, εκ των οποίων το 1,4 εκατομμύριο ζουν στη Γερμανία, πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου. «Πρέπει να λάβετε θέση σε αυτά τα κοινοβούλια.»

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε προεκλογική ομιλία του στου Σαράγεβο
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε προεκλογική ομιλία του στου Σαράγεβο AP

«Αλάχ Άκμπαρ» και «Σουλτάνος Ερντογάν!» φώναζε το πλήθος όταν ο Τούρκος πρόεδρος έφθασε μαζί με τον Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, τον Μουσουλμάνο που είναι μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας στην οποία συμμετέχει επίσης ένας Σέρβος και ένας Κροάτης.

Ο Ιζετμπέγκοβιτς κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει υπέρ του Ερντογάν, «ενός άνδρα που σας έστειλε ο Θεός». Πολλές χιλιάδες Τούρκοι, που είχαν έρθει από όλη την Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία ή τη Δανία, γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα Zetra, το παγοδρόμιο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1984, κάτω από τεράστια πορτρέτα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ατατούρκ, του πρώτου προέδρου της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό να αναμειχθούν στην πολιτική της χώρας τους κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στο Σαράγεβο
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό να αναμειχθούν στην πολιτική της χώρας τους κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στο Σαράγεβο AP

Σημαντικά μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί για τη μοναδική εκλογική συγκέντρωση που έχει προβλεφθεί για τον Τούρκο πρόεδρο εκτός της χώρας του.

Τον Απρίλιο, οι ολλανδικές αρχές προειδοποίησαν ότι δεν έβλεπαν με καλό μάτι τη διεξαγωγή μιας τέτοιας πολιτικής συγκέντρωσης. Η αυστριακή κυβέρνηση τις απαγόρευσε.

Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως η Γερμανία, είχαν εμποδίσει τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν πριν από τα διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του Απριλίου του 2017 για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάμ (αριστερά) μαζί με τον Πρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατικής Δράσης Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς (δεξιά)
Ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάμ (αριστερά) μαζί με τον Πρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατικής Δράσης Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς (δεξιά) AP
Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ερντογάν, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ποιος θέλει να σκοτώσει τον Ερντογάν;

Ο Ερντογάν στο Σεράγεβο: Η προεκλογική περιοδεία ενός Σουλτάνου

Μέση Ανατολή: Ανάκληση των πρεσβευτών των αραβικών χωρών ζητά η Παλαιστίνη

Τουρκία: Χιλιάδες στους δρόμος, μαζί με τον Ερντογάν, για συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους

SHARE: