Βουλγαρία: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση – Η σύνθεση

Βουλγαρία: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση – Η σύνθεση
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας Valentina Petrova / ASSOCIATED PRESS

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας, μετά από ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Αναλυτικά η σύνθεση του σώματος.

Η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας ορκίστηκε μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη την Δευτέρα στο Κοινοβούλιο. Σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας, το νομοθετικό σώμα ενέκρινε τον διορισμό του Κίριλ Πέτκοφ, που προτάθηκε για πρωθυπουργός από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Συνεχίζουμε την Αλλαγή, καθώς και τη σύνθεση και τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Συνολικά 238 βουλευτές από την 240μελή Βουλή ψήφισαν επί των τριών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Συγκεκριμένα, 134 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 104 κατά και δεν υπήρξε καμιά αποχή.

Η νέα κυβέρνηση έχει πέντε αντιπροέδρους, συμπεριλαμβανομένων δύο του κόμματος Συνεχίζουμε την Αλλαγή (CC) και από έναν για τους άλλους τρεις εταίρους του συνασπισμού: Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), Υπάρχει τέτοιος λαός (ΥΤΛ/ TISP), και Δημοκρατική Βουλγαρία (DB).

Ακολουθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης:

Πρωθυπουργός: Κίριλ Πέτκοφ (CC)

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών: Ασέν Βασίλεφ (CC)

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδια για την Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα: Καλίνα Κονσταντίνοβα (CC)

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας: Κορνέλια Νίνοβα (BSP)

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων: Γκρόζνταν Καράντζοφ (TISP)

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων: Μπόρισλαβ Σάντοφ (DB)

Υπουργός Εσωτερικών: Μπόικο Ράσκοφ (CC)

Υπουργός Εξωτερικών: Τεοντόρα Γκεντσόφσκα (TISP)

Υπουργός Άμυνας: Στέφαν Γιάνεφ (CC)

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής: Γκεόργκι Γκίοκοφ (BSP)

Υπουργός Δικαιοσύνης: Ναντέζντα Γιορντάνοβα (DB)

Υπουργός Παιδείας και Επιστήμης: Νικολάι Ντέντοφ (CC)

Υπουργός Υγείας: Ασένα Σερμπέζοβα (CC)

Υπουργός Πολιτισμού: Ατανάς Ατανάσοφ (CC)

Υπουργός Γεωργίας: Ιβάν Ιβάνοφ (BSP)

Υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών: Νικολάι Σάμπεφ (CC)

Υπουργός Καινοτομίας και Ανάπτυξης: Ντάνιελ Λόρερ (CC)

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Μποζίνταρ Μποζάνοφ (DB)

Υπουργός Ενέργειας: Αλεξάντερ Νικόλοφ (TISP)

Υπουργός Τουρισμού: Χρίστο Προντάνοφ (BSP)

Υπουργός Αθλητισμού: Ραντόστιν Βασίλεφ (TISP)

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο γενικός εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεφ, εκπρόσωποι των θρησκευτικών κοινοτήτων στη Βουλγαρία, διπλωμάτες και εκπρόσωποι των συνδικάτων.

Το Σάββατο, ο αρχηγός του κράτους έδωσε τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο κόμμα Συνεχίζουμε την Αλλαγή (CC), τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο νέο βουλγαρικό κοινοβούλιο. Το CC έλαβε την εντολή μια ημέρα μετά την υπογραφή συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού με τα TISP, BSP και DB. Αργά το Σάββατο, ο Πέτκοφ παρουσίασε την προτεινόμενη δομή της νέας κυβέρνησης.

Ο Ράντεφ επρόκειτο να δεχθεί τα μέλη του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου που διόρισε αργότερα σήμερα. Η τελετή παράδοσης της εκτελεστικής εξουσίας στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση επρόκειτο επίσης να γίνει σήμερα στο κτίριο του υπουργικού συμβουλίου.

Σχόλια και δηλώσεις

Απευθυνόμενος στην Εθνοσυνέλευση, ο Κίριλ Πέτκοφ είπε ότι “σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη συνέχιση της αλλαγής, τον τρόπο σκέψης και διακυβέρνησης. Υπενθύμισε το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στη Βουλγαρία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα και τόνισε ότι εάν εκλεγεί πρωθυπουργός, θα απαιτήσει από όλους στο υπουργικό συμβούλιο να έχουν πράσινο πιστοποιητικό.

Ο Πέτκοφ είπε ότι το πρώτο μέλημα για όλους είναι να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να εργαστούν μαζί εάν θέλουν ένα καλύτερο μέλλον για τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης εάν πρόκειται για αλλαγές στο δικαστικό σώμα. Είπε επίσης ότι η μηδενική ανοχή στη διαφθορά θα είναι το σύνθημα της κυβέρνησής του. Απευθυνόμενος στους μελλοντικούς υπουργούς του, ο Πέτκοφ είπε “Θα είμαι πρώτος μεταξύ ίσων”.

Κατά την είσοδό του στο Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Ράντεφ είπε ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται με ελπίδα και θα αξιολογηθεί με βάση το έργο του.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Στέφαν Γιάνεφ δήλωσε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ότι αφήνει το κράτος σε κατάσταση που επιτρέπει πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Η συζήτηση στην αίθουσα της ολομέλειας άρχισε με την επικεφαλής του GERB Ντεσισλάβα Ατανάσοβα να διαβάζει δήλωση στην οποία επέκρινε έντονα τα δύο υπηρεσιακά υπουργικά συμβούλια, που διορίστηκαν από τον πρόεδρο Ράντεφ, ότι απέτυχαν στα τρία κύρια καθήκοντά τους — την αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19, τη διεξαγωγή των εκλογών και τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επέκρινε επίσης τον πρόεδρο ότι δεν κατανοεί την ουσία και τον ρόλο της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Τα δύο υπουργικά συμβούλια που διόρισε δημιούργησαν “πρωτοφανές χάος”, είπε.

Η επικεφαλής του BSP Κορνέλια Νίνοβα είπε ότι οι Σοσιαλιστές βλέπουν τη συμμετοχή τους σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο ως εγγύηση για κοινωνική δικαιοσύνη στη Βουλγαρία και μέριμνα για τους πολίτες. Είπε ότι τα παιδιά και οι νέες οικογένειες της Βουλγαρίας θα προστατευτούν επιτέλους και ευχαρίστησε τους άλλους εταίρους του συνασπισμού για την εξασφάλιση δωρεάν βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Η Νίνοβα είπε ότι τα παιδιά κάτω των 14 ετών θα δικαιούνται δωρεάν φάρμακα, ενώ οι νέοι γονείς που έμειναν σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα αποζημιωθούν με έναν μισθό. Θα υπάρξει μια λογική και εγγυημένη αύξηση του κατώτατου μισθού. “Τέλος, έπειτα από όλες αυτές τις μάχες, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι κανένας συνταξιούχος δεν θα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας”. Η Νίνοβα σημείωσε επίσης ότι το 1% του ΑΕΠ θα διατεθεί για τον πολιτισμό και το 5% για την εκπαίδευση.

Η συμπρόεδρος του TISP Βικτόρια Βασίλεβα είπε ότι το κόμμα της θα υποστηρίξει το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο και θα είναι συνεπείς και πιστοί εταίροι του συνασπισμού. Η υποστήριξή τους θα βασίζεται σε σαφείς αρχές και στην ειλικρίνεια, τόνισε.

Ο αρχηγός του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MRF) Μουσταφά Καρανταγί δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι το κόμμα του θέλει επίσης αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Το MRF θα υποστηρίξει τις αποφάσεις που ωφελούν την ευημερία των Βούλγαρων πολιτών και τον τερματισμό της διαφθοράς. Δεν θα υποστηρίξει ωστόσο το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο επειδή το MRF δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. Το MRF θα είναι εποικοδομητική αντιπολίτευση, πρόσθεσε ο Καρανταγί.

Ο βουλευτής Χρίστο Πετρόφ (CC), ο οποίος είναι διάσημος ράπερ, είπε στο Κοινοβούλιο σε μια συγκινητική ομιλία ότι αφού προσκλήθηκε από τον Πέτκοφ να συμμετάσχει στο πολιτικό σχέδιο, έλαβε ένα μήνυμα από ισχυρούς ανθρώπους ότι αν το έκανε, θα ρίσκαρε να χάσει ό,τι του είναι πιο αγαπημένο. Είπε ότι γνωρίζει πως πολλοί από τους παρευρισκόμενους στη Βουλή ήταν εκεί ακριβώς επειδή πήραν το ίδιο μήνυμα. Ο Πέτκοφ είπε ότι έχει κάνει την δική του επιλογή και αυτή είναι να ανήκει στο CC.

Ο αρχηγός του Vazrazhdane (Αναγέννηση) Κονσταντίν Κονσταντίνοφ επέκρινε τις πολιτικές στη συμφωνία συνασπισμού, που είναι ο λόγος για τον οποίο το κόμμα του δεν μπορεί να υποστηρίξει το μελλοντικό υπουργικό συμβούλιο. Ο Κοσταντίνοφ τάχθηκε κατά της απαίτησης του πράσινου πιστοποιητικού για το υπουργικό συμβούλιο, που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Πέτκοφ. Επέκρινε επίσης το γεγονός ότι δεν υπάρχει υπουργείο για τους Βούλγαρους στο εξωτερικό.

Ο Χρίστο Ιβάνοφ του DB είπε ότι το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο είναι η καλύτερη ευκαιρία για τη Βουλγαρία να έχει μια αποτελεσματική κυβέρνηση εκλεγμένη από το Κοινοβούλιο, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και μήνες. Δεδομένης της σύνθεσής του, το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια του, κάτι που αποτελεί ευκαιρία για τη Βουλγαρία. Η νέα κυβέρνηση θα είναι κεντρώα, είπε. Το DB θα ήθελε να συνεισφέρει σε πολιτικές που αφορούν την κλιματική αλλαγή και το να έχει έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης υπεύθυνο για το θέμα αυτό είναι καλό νέο. Μια άλλη πολιτική στην οποία θα μπορούσε να συμβάλει το DB είναι η εισαγωγή της ψηφιακής διακυβέρνησης, η οποία θα βοηθούσε να φτάσει η βουλγαρική διοίκηση στον 21ο αιώνα. Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο μπορούν να συμβάλλει το κόμμα του, γιατί έχει έρθει η ώρα για αυτό. Δεν πρόκειται μόνο για το κράτος δικαίου, είπε, απευθυνόμενος στον γενικό εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ, καλώντας τον να παραιτηθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα