Βραζιλία: Αυτόχθονες ιθαγενείς μηνύουν τον Μπολσονάρο για ρατσιστικό σχόλιο

Βραζιλία: Αυτόχθονες ιθαγενείς μηνύουν τον Μπολσονάρο για ρατσιστικό σχόλιο
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο AP

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας υποστήριξε ότι οι αυτόχθονες ιθαγενείς "εξελίσσονται" και "τελικά εξανθρωπίζονται", προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Την πρόθεσή της να καταθέσει μήνυση κατά του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο ανακοίνωσε την Παρασκευή η μεγαλύτερη οργάνωση αυτοχθόνων ιθαγενών της χώρας, που εκπροσωπεί 300 φυλές, για τα ρατσιστικά σχόλια που διετύπωσε ο πρώτος πολίτης της χώρας, υποστηρίζοντας πως αυτοί «εξελίσσονται» και εξανθρωπίζονται όλο και περισσότερο.

«Θα πρέπει να θέσουμε ένα όριο σε αυτόν τον διεστραμμένο άνθρωπο», τονίζει στον λογαριασμό της στο Twitter η επικεφαλής της Ένωσης Αυτοχθόνων Λαών (ΑΡΙΒ) Σόνια Γκουαζαζάγα, προσθέτοντας «η ΑΡΙΒ θα προσάγει στο δικαστήριο τον Μπολσονάρο για το έγκλημα του ρατσισμού».

Το έγκλημα του ρατσισμού θεωρείται πολύ σοβαρό στην Βραζιλία και μια καταδίκη γι’ αυτό μπορεί να επισύρει και πενταετή κάθειρξη.

Οι επίμαχες αυτές δηλώσεις του Μπολσονάρο, που διατυπώθηκαν σε ένα βίντεο το οποίο ο Βραζιλιάνος πρόεδρος ανήρτησε την Πέμπτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελούν τη νεώτερη προσβολή του στις φυλές των αυτοχθόνων: «οι Ινδιάνοι έχουν αλλάξει, εξελίσσονται και γίνονται όλο και περισσότερο ένα ανθρώπινο ον σαν κι εμάς», δήλωνε προσθέτοντας “αυτό που θέλουμε είναι να τους εντάξουμε στην κοινωνία μας έτσι ώστε να είναι οι ίδιοι κύριοι της γης τους”.

Το γραφείο της προεδρίας δεν θέλησε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να ασκηθεί μήνυση κατά του Μπολσονάρο.

Ο ακροδεξιός ηγέτης έχει δηλώσει παλαιότερα πως οι εκτάσεις των αυτοχθόνων είναι υπερβολικά μεγάλες και πως η κυβέρνησή του θα επιτρέψει την γεωργική και μεταλλευτική εκμετάλλευσή τους. Κατά το παρελθόν περιέγραφε τους ιθαγενείς ως «ζώα σε ζωολογικό κήπο», ενώ δηλώνει πως θέλει να τους ενσωματώσει μέσα στην κοινωνία και την οικονομία της Βραζιλίας. Οι αυτόχθονες φύλαρχοι καταγγέλλουν τις δηλώσεις αυτές ως σχεδιασμένη εθνοκάθαρση, που επιδιώκει να εξαφανίσει την κουλτούρα τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα