Βραζιλία: 200 αγνοούμενοι μετά από κατάρρευση φράγματος σε ορυχείο

FILE - In this Nov. 8, 2015 file photo, rescue workers search for victims in Bento Rodrigues, Brazil, two days after a tsunami of mud, caused by a dam break, engulfed the town in the state of Minas Gerais. A federal judge agreed on Thursday, Nov. 17, 2016, to hear a criminal case filed against four companies and 22 people allegedly involved in last year's mine dam burst that killed 19 people and polluted hundreds of miles of rivers and streams. (AP Photo/Felipe Dana)
Εικόνα από το 2015 όταν σημειώθηκε η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στη Βραζιλία AP

Τα απορρίμματα που διέρρευσαν από το ορυχείο εξαπλώθηκαν, μεταξύ άλλων, και σε μια τοπική κοινότητα. Εκκενώνονται περιοχές.

Αστυνομικοί και πυροσβέστες αναζητούν ίχνη των περίπου 200 ανθρώπων οι οποίοι αγνοούνται μετά την κατάρρευση ενός φράγματος τελμάτων σε ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος της εταιρείας Vale SA στην πολιτεία Μίνας Ζεράις, στη νοτιοδυτική Βραζιλία.

Μεταξύ των αγνοούμενων είναι και 100 εργαζόμενοι στο ορυχείο οι οποίοι γευμάτιζαν στον χώρο των διοικητικών υπηρεσιών της εταιρείας όταν ένας χείμαρρος λάσπης και νερού σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο Πέντρο Αϊχάρα.

ADVERTISING

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί νεκροί.

"Η βασική ανησυχία μας τώρα είναι να βρούμε γρήγορα τους αγνοούμενους", είπε ο Αϊχάρα μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι GloboNews. Όπως εξήγησε, δύο φράγματα απορριμμάτων που βρίσκονταν χαμηλότερα, έσπασαν επίσης αφού κατέρρευσε το μεγάλο.

Δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν στις περιοχές που έχουν κατακλυστεί από τις λάσπες. Οι διασώστες, με ελικόπτερα, προσπαθούν να ανασύρουν τους παγιδευμένους. Μεταξύ αυτών ήταν και μία γυναίκα που έσπασε τον μηρό της και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, μαζί με άλλους οκτώ τραυματίες.

Η λάσπη –απορρίμματα που παράγονται κατά τη διαδικασία εξόρυξης– έχει πλήξει και ορισμένες περιοχές της κοινότητας Βίλα Φορτέκο, κοντά στην πόλη Μπρουμαντίνιου. Οι αρχές έδωσαν εντολή στους κατοίκους που ζουν σε συνοικίες με χαμηλό υψόμετρο να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Σε βίντεο που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά κανάλια της Βραζιλίας διακρίνονται άνθρωποι να τρέχουν για να γλιτώσουν καθώς ο χείμαρρος κατακλύζει δρόμους και χωράφια.

Ο Αϊχάρα είπε ότι ο χείμαρρος της λάσπης σταμάτησε σε μικρή απόσταση από τον ποταμό Παραοπέμπα, έναν παραπόταμο του μεγάλου ποταμού Σάο Φρανσίσκο.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου πρόκειται να πετάξει αύριο πάνω από την πληγείσα περιοχή ώστε να εκτιμήσει τις ζημιές και να αποφασίσει τι μέτρα θα ληφθούν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βραζιλία
SHARE:

24Media Network