Βραζιλία: Δικαστής διέταξε να αποφυλακιστεί ο πρώην πρόεδρος Λούλα

Βραζιλία: Δικαστής διέταξε να αποφυλακιστεί ο πρώην πρόεδρος Λούλα
O πρώην πρόεδρος Λούλα AP

Μετά από 1,5 χρόνο στις φυλακές, το δικαστήριο έκρινε ότι "δεν υπάρχει πλέον καμία βάση για την εκτέλεση της ποινής".

Δικαστής έδωσε εντολή να αποφυλακιστεί ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μετά την απόφαση που έλαβε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ο 74χρονος Λούλα ντα Σίλβα, ιστορική προσωπικότητα της βραζιλιάνικης αριστεράς, θα αφεθεί ελεύθερος, έχοντας μείνει στη φυλακή της Κουριτίμπα πάνω από ενάμιση χρόνο μετά την καταδίκη του για διαφθορά.

Στο σκεπτικό του, ο δικαστής εξήγησε ότι “δεν υπάρχει πλέον καμία βάση για την εκτέλεση της ποινής” δεδομένου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να καταργήσει τη νομολογία σύμφωνα με την οποία κάποιος που έχει καταδικαστεί οδηγείται στη φυλακή εφόσον απορριφθεί η πρώτη έφεσή του, έστω και αν δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει.

Νωρίτερα, τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου τάχθηκαν (6-5) υπέρ της πρότασης να καταργηθεί δικαστική απόφαση που επείχε θέση νομολογίας, βάσει της οποίας οποιοσδήποτε ύποπτος μπορούσε να οδηγηθεί στη φυλακή εάν απορριπτόταν η πρώτη του έφεση πριν εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει, αφού την έκριναν αντισυνταγματική.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του 11μελούς Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε έπειτα από μακρές συζητήσεις και εντελώς οριακά, ενδέχεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση σχεδόν 5.000 άλλων φυλακισμένων.

Ο Λούλα, που εκτίει ποινή 8 ετών και 10 μηνών κάθειρξης για διαφθορά, οδηγήθηκε στη φυλακή τον Απρίλιο του 2018, λίγο καιρό μετά την απόρριψη της προσφυγής του από εφετείο, μολονότι είχε ακόμη τη δυνατότητα να προσφύγει σε ανώτερα δικαστήρια. Αμέσως μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου οι συνήγοροι του Λούλα ανήγγειλαν ότι θα ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση του «πρώην προέδρου που έχει φυλακιστεί άδικα εδώ και 579 ημέρες».

Ανάμεσα στους εγκλείστους που θα μπορούσαν επίσης να αποφυλακιστούν προσεχώς φιγουράρουν δεκάδες πρόσωπα που καταδικάστηκαν, όπως και ο 74χρονος πρώην αρχηγός του Κράτους, στο πλαίσιο της έρευνας κατά της διαφθοράς που έχει γίνει γνωστή με την ονομασία «Πλύσιμο αυτοκινήτου εξπρές».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα