Βραζιλία: Έγκλημα θα θεωρείται πλέον η ομοφοβία και η τρανσφοβία

Βραζιλία: Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
Βραζιλία: Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας AP

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, η απόφαση του Δικαστηρίου θα προσφέρει στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, που είναι συνεχώς στόχος επιθέσεων, πραγματική προστασία. Τουλάχιστον 14 ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχουν δολοφονηθεί φέτος στη Βραζιλία.

Η πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας - έξι από τους 11 δικαστές - αποφάσισε ότι πλέον θα θεωρείται έγκλημα η ομοφοβία και η τρανσφοβία.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, η απόφαση του Δικαστηρίου θα προσφέρει στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, που είναι συνεχώς στόχος επιθέσεων, πραγματική προστασία.

Τουλάχιστον 141 ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχουν δολοφονηθεί στη Βραζιλία φέτος, σύμφωνα με την οργάνωση Grupo Gay da Bahia, και 420 ολόκληρο το 2018.

Η καθολική εκκλησία συχνά επικρίνει τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, ενώ ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου που εξελέγη πέρυσι, κυρίως χάρη στην ψήφο των συντηρητικών, έχει αυτοχαρακτηριστεί ομοφοβικός.

Μετά την εκλογή του Μπολσονάρου πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ενδεχόμενη αύξηση των εγκλημάτων εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Τα ομοφοβικά εγκλήματα είναι εξίσου ανησυχητικά με τη σωματική βία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Λουίς Φουξ, καταγγέλλοντας «την επιδημία της ομοφοβικής βίας».

Επί σχεδόν 20 χρόνια γίνονται προσπάθειες στη Βραζιλία να καταστεί έγκλημα η ομοφοβία, όμως η σχετική νομοθεσία αντιμετωπίζει την αντίσταση συντηρητικών και θρησκευτικών ομάδων στο Κογκρέσο.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σημαίνει ότι τα εγκλήματα εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας θα τιμωρούνται βάσει του αντιρατσιστικού νόμου μέχρις ότου το Κογκρέσο υιοθετήσει συγκεκριμένη νομοθεσία για την προστασία τους.

Η Βραζιλία νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων το 2013, ενώ τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν και το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά.

Πηγή: 

ΑΠΕ_ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βραζιλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μαζικές πορείες φοιτητών στη Βραζιλία - "Είναι χρήσιμοι ηλίθιοι" απαντά ο Μπολσονάρο

"Πυρά" Δημοκρατικών κατά Πομπέο για τα εγκώμια σε Μπολσονάρου

SHARE:

24Media Network