Βραζιλία: Συγκλονιστικά βίντεο από την στιγμή της κατάρρευσης του φράγματος – Η εταιρεία γνώριζε τον κίνδυνο

Βραζιλία: Συγκλονιστικά βίντεο από την στιγμή της κατάρρευσης του φράγματος – Η εταιρεία γνώριζε τον κίνδυνο
Διασώστης μέσα στην καταστροφή που άφησε πίσω της η κατάρρευση του τραύματος στο Μπρουματζίνιου της Βραζιλίας AP

Συγκλονίζουν οι εικόνες από την κατάρρευση του φράγματος που οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 110 ανθρώπους, την στιγμή που δημοσίευση εσωτερικής μελέτης της εταιρίας την φέρνει σε αμηχανία.

Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει από την κατάρρευση του φράγματος στην πόλη Μπρουματζίνιου, που οδήγησε στον θάνατο 110 ανθρώπους, ενώ άλλοι 238 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η βραζιλιάνικη εταιρία Vale γνώριζε ήδη από πέρυσι ότι ορισμένες από τις περιοχές που επλήγησαν θα κινδύνευαν σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με εσωτερική μελέτη της Vale που δημοσιεύει σήμερα μια τοπική εφημερίδα.

Η έρευνα την οποία έχει δει η εφημερίδα Folha de S.Paulo είναι μια νέα πηγή αμηχανίας για τη μεγαλύτερη παραγωγό σιδηρομεταλλευμάτων στον κόσμο, η οποία υφίσταται ισχυρές πιέσεις μετά τη θραύση ενός φράγματος τελμάτων στο ορυχείο της στο Κορέγκο ντο Φεϊχάο την περασμένη Παρασκευή.

Με 110 ανθρώπους να έχουν χάσει επιβεβαιωμένα τη ζωή τους και άλλους 238 να παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή καταμέτρηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η κατάρρευση του φράγματος τελμάτων στην πόλη Μπρουματζίνιου θα μπορούσε να είναι η πιο φονική καταστροφή που σημειώνεται σε εργοτάξιο ορυχείου στην ιστορία της Βραζιλίας.

Η καταστροφή αποτελεί πονοκέφαλο για τη νέα κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, η φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση του οποίου θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δημόσια οργή για την τραγωδία και να τιθασεύσει την επιθυμία της να χαλαρώσει τους μεταλλευτικούς και περιβαλλοντικούς κανονισμούς για να βάλει μπρος την ανάπτυξη.

Η εσωτερική μελέτη την οποία επικαλείται η εφημερίδα φέρει ημερομηνία 18 Απριλίου 2018 και περιγράφει τις συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη θραύση του φράγματος. Αναφέρει πως το εστιατόριο του ορυχείου, όπου πολλοί εργάτες της Vale είναι πιθανόν να έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε το φράγμα, θα δεχόταν μεγάλη ποσότητα τοξικής λάσπης. Άλλες περιοχές όπου είναι πιθανόν να πέθαναν άνθρωποι, κινδύνευαν επίσης, σύμφωνα με τη Folha.

Η μελέτη αναφέρει ότι οι σειρήνες θα ειδοποιούσαν τους εργάτες αν έσπαγε το φράγμα, όμως η εταιρία είπε πως αυτό δεν συνέβη επειδή η ροή της λάσπης τις κατέστρεψε προτού σημάνουν συναγερμό. Δύο από τα στελέχη της Vale που ήταν υπεύθυνα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σκοτώθηκαν από την κατάρρευση του φράγματος, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το σχέδιο προέβλεψε επίσης πως η ροή της λάσπης θα έφθανε σε απόσταση 65 χλμ. από το φράγμα.

Η Vale δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό της έκθεσης.

Σύμφωνα με τη Folha, η εταιρία είπε πως το σχέδιο επείγουσας δράσης για το φράγμα “είχε καταρτιστεί στη βάση μελέτης για μια υποθετική θραύση του φράγματος”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vale, Φάμπιο Σβάρτσμαν, είπε πως η εταιρία είχε κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις της σύμφωνα με τους κανονισμούς και πως οι μετρήσεις είχαν δείξει πως το φράγμα ήταν σταθερό.

Χθες Πέμπτη εργατοδικεία πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία της Vale αξίας άνω των 800 εκατ. ρεάλ ως αποζημίωση για τα θύματα. Είχαν προηγηθεί δικαστικές εντολές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αξίας 11,8 δισεκ. ρεάλ προκειμένου να καλυφθούν οι προσπάθειες διάσωσης και οι ζημιές.

Υπουργική επιτροπή την οποία συνέστησε ο Μπολσονάρου άρχισε να συντάσσει ένα ενοποιημένο σχέδιο για τη βελτίωση της ασφάλειας, της επίβλεψης και της αδειοδότησης φραγμάτων.

Άτομο με άμεση γνώση των διαδικασιών δήλωσε πως οι προτάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν εκτελεστικές εντολές και νομοσχέδια στο Κογκρέσο και ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 7-10 μέρες για να ετοιμαστούν.

Οι κάτοικοι της Μπρουματζίνιου εξακολουθούν να μαθαίνουν για τις επιπτώσεις που είχε η φονική τοξική λάσπη.

Η κυβέρνηση της πολιτείας Μίνας Ζεράις δήλωσε χθες πως οι αρχικές δοκιμές στον ποταμό Παραοπέμπα, ο οποίος μολύνθηκε από την τοξική λάσπη, δείχνουν πως “το νερό αποτελεί απειλή για την υγεία ανθρώπων και ζώων”. Πρόσθεσε πως οι κάτοικοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το νερό του ποταμού για οιαδήποτε χρήση.

Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών απηύθυναν έκκληση την Τετάρτη για τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για το συμβάν. Ομοσπονδιακοί και κρατικοί εισαγγελείς έχουν ήδη πει πως επιδιώκουν να χειριστούν την υπόθεση ως ποινική.

Έπειτα από συνάντηση με τον επικεφαλής εισαγγελέα της Βραζιλίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Vale Σβάρτσμαν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν έχει κανέναν λόγο να πιστεύει πως τα στελέχη της εταιρίας θα πάνε φυλακή.

Ο Σβάρτσμαν είπε πως η εταιρία επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες το ταχύτερο δυνατό και πως αντικείμενο των συζητήσεών του με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς ήταν επίσης περιβαλλοντικά θέματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα