Βρετανία: Αεροπορικό χάος – Κατέρρευσε το σύστημα ελέγχου

Βρετανία: Αεροπορικό χάος – Κατέρρευσε το σύστημα ελέγχου
Αεροσκάφη της British Airways σε αεροδρόμιο του Λονδίνου (φωτογραφία αρχείου) iStock

Ένα "τεχνικό πρόβλημα" έπληξε τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις και ακυρώσεις πολλών πτήσεων. "Εντοπίσαμε και διορθώνουμε το ζήτημα", επισημαίνει η αρμόδια Αρχή.

Συνεχίζεται η αναστάτωση στα αεροδρόμια της Βρετανίας, ενώ αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) εργάζονται για την αντιμετώπιση του τεχνικού ζητήματος που προέκυψε με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων.

Πολλοί επιβάτες ανέφεραν ότι παραμένουν μέσα σε αεροπλάνα στους διαδρόμους προσγείωσης – απογείωσης ή σε κτίρια του αεροδρομίου, περιμένοντας να αναχωρήσουν σε μια μέρα αιχμής λόγω δημόσιας αργίας σήμερα σε μέρη της Βρετανίας.

«Αντιμετωπίζουμε αυτήν την ώρα τεχνικό πρόβλημα και θέσαμε σε εφαρμογή περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας για να διατηρηθεί η ασφάλεια. Μηχανικοί εργάζονται για να βρουν και να διορθώσουν το πρόβλημα», δήλωσε αρχικά εκπρόσωπος της NATS, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει κλείσει ο βρετανικός εναέριος χώρος.

Νωρίτερα, η σκωτσέζικη αεροπορική εταιρεία Loganair ανέφερε σε ανάρτησή της ότι σημειώθηκε βλάβη στο δίκτυο των συστημάτων υπολογιστών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις στις διεθνείς πτήσεις.

Διοικήσεις αεροδρόμιων όπως του Λούτον, του Λονδίνου και του Μπέρμιγχαμ ανέφεραν ότι εργάζονται για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο του προβλήματος και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου μπορούν να επανέλθουν οι κανονικές λειτουργίες, ενώ η British Airways τόνισε επίσης ότι συνεργάζεται στενά με την NATS για να κατανοήσει την έκταση του προβλήματος.

Η διοίκηση του αεροδρόμιου του Δουβλίνου τόνισε ότι ζητήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έχουν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και ακυρώσεις ορισμένων πτήσεων από και προς την ιρλανδική πρωτεύουσα και συνέστησε στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα να επικοινωνούν εκ των προτέρων με την αεροπορική τους εταιρεία για να μάθουν για την πτήση τους.

«Εντοπίσαμε και διορθώνουμε το ζήτημα»

Σε νεότερη ενημέρωσή της, η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας αναφέρει πως εντόπισε και επιδιορθώνει το τεχνικό ζήτημα που προέκυψε.

«Εντοπίσαμε και διορθώσαμε το τεχνικό ζήτημα που επηρεάζει το σύστημα σχεδιασμού πτήσεων. Τώρα συνεργαζόμαστε στενά με αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια για τη διαχείριση των πτήσεων που επηρεάζονται. Οι μηχανικοί μας θα παρακολουθούν προσεκτικά την απόδοση του συστήματος καθώς επιστρέφουμε στην κανονική λειτουργία».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα