Βρετανία: Δημοψήφισμα για την ΕΕ το 2016, ζητάει το φαβορί για την ηγεσία των Εργατικών

Βρετανία: Δημοψήφισμα για την ΕΕ το 2016, ζητάει το φαβορί για την ηγεσία των Εργατικών

Υπέρ του δημοψηφίσματος ο Άντι Μπέρναμ, ο επικρατέστερος για την ηγεσία των Εργατικών στη Βρετανία, προκειμένου να σταματήσει η αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις της χώρας του

Ο Άντι Μπέρναμ, ο επικρατέστερος για την ηγεσία των αντιπολιτευόμενων Εργατικών στη Βρετανία, δήλωσε την Κυριακή (17/05) ότι αν εκλεγεί νέος αρχηγός του κόμματος θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ΕΕ το 2016.

Η θέση του Μπέρναμ υπέρ του δημοψηφίσματος έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του αριστερού Εργατικού Κόμματος, η οποία στηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μόνο σε περίπτωση περαιτέρω και σημαντικής μεταβίβασης των εξουσιών από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες.

Ο Μπέρναμ είπε ότι το δημοψήφισμα είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μέσα στο 2016, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η συντηρητική κυβέρνηση για το 2017, ώστε να ξεκαθαρίσει η αβεβαιότητα για τις βρετανικές επιχειρήσεις.

Τη δήλωση αυτή έκανε  εγκαινιάζοντας την εκστρατεία του για την ηγεσία του κόμματος με μία σειρά από συνεντεύξεις. Περιγράφοντας τον εαυτό του ως "ένθερμο φιλο-ευρωπαϊστή", ο Μπέρναμ είπε ότι η επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ είναι απαραίτητη ώστε να πεισθούν οι Βρετανοί ψηφοφόροι για τα οφέλη της παραμονής τους στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

"Υπάρχει μία σαφής διάθεση για δημοψήφισμα...Το κοινό το ζητάει", δήλωσε αιτιολογώντας την υποστήριξή του στο δημοψήφισμα σε συνέντευξή του στο BBC. "Είναι σαφές ότι τα βρετανικά συμφέροντα βρίσκονται με την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, αλλά προειδοποιώ ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην επιτυχία αυτού του επιχειρήματος αν έχουμε ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο μεταναστευτικό".

Η ανησυχία των ψηφοφόρων για το μεταναστευτικό φάνηκε από τις καλές επιδόσεις του αντιμεταναστευτικού κόμματος UKIP στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, το οποίο κατέλαβε την τρίτη θέση με 13%. Ο απερχόμενος ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος ήταν αντίθετος στο δημοψήφισμα για την ΕΕ, παραιτήθηκε έπειτα από τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network