Βρυξέλλες και Λονδίνο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για τη σχέση τους μετά το Brexit

Βρυξέλλες και Λονδίνο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για τη σχέση τους μετά το Brexit
Στη φωτογραφία Τερέζα Μέι και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ AP

Σε κείμενο, που έχει τη μορφή πολιτικής δήλωσης για το brexit κατέληξαν την Πέμπτη Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι λεπτομέρειες.

Οι πολιτικοί ηγέτες της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν κατ’ αρχήν σ’ ένα κείμενο για το πλαίσιο των σχέσεών τους μετά το Brexit, το οποίο έχει τη μορφή ενός σχεδίου «πολιτικής δήλωσης» που μπορεί να επικυρωθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Το κείμενο αυτό, το οποίο θα επισυναφθεί στη συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, «καθορίζει τις παραμέτρους μιας φιλόδοξης, ευρείας, εμπεριστατωμένης και ευέλικτης σύμπραξης» στο εμπόριο, την εξωτερική πολιτική, την αμυντική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας, σύμφωνα με το κείμενο των 26 σελίδων, το οποίο είδε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα κάνει δήλωση για το Brexit στο κοινοβούλιο την Πέμπτη στις 16:30 (ώρα Ελλάδας), ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

Τέλος, η βρετανική λίρα έκανε άλμα πάνω από 1% έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση ότι υπάρχει προσωρινή συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ για τη σχέση τους μετά το Brexit.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα