Wall Street Journal: Το Instagram συνδέει ένα τεράστιο δίκτυο παιδόφιλων

Wall Street Journal: Το Instagram συνδέει ένα τεράστιο δίκτυο παιδόφιλων
Instagram istock

Την ύπαρξη δικτύου παιδόφιλων στο Instagram που συνδέονται μέσα από την πλατφόρμα αποκαλύπτει η Wall Street Journal. Τι απαντά η Meta.

Το Instagram, η δημοφιλέστερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, που ανήκει στον τεχνολογικό κολοσσό Meta Platforms (στον οποίο ανήκουν, επίσης, το Facebook και το Whatsapp), φέρεται να βοηθά στη σύνδεση και προώθηση ενός τεράστιου δικτύου λογαριασμών παιδόφιλων σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η σοκαριστική αποκάλυψη προέκυψε έπειτα από έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας μαζί με ερευνητές των Πανεπιστημίων του Στάνφορντ και της Μασαχουσέτης Amherst.

«Οι αλγόριθμοί του τα προωθούν» αναφέρει μεταηξύ άλλων το εν λόγω δημοσίευμα, όπου σημειώνεται ότι οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν εδώ και καιρό το διαδίκτυο, ωστόσο το Instagram δεν φιλοξενεί απλώς αυτές τις δραστηριότητες. Το Instagram συνδέει τους παιδόφιλους και τους καθοδηγεί ώστε να έχουν πρόσβαση σε πωλητές ανάλογου περιεχομένου μέσω συστάσεων για «εξειδικευμένα ενδιαφέροντα».

Αν και για τους περισσότερους στην πλατφόρμα δεν είναι ορατοί, οι λογαριασμοί αυτοί στο Instagram είναι «ξεδιάντροποι»: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Instagram επιτρέπει στους χρήστες να αναζητήσουν hashtags όπως #pedowhore (παιδοπόρνη) και #preteensex (προεφηβικό σεξ) συνδέοντάς τους με λογαριασμούς που χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους όρους για να διαφημίσουν υλικό παιδικού σεξ, που διαθέτουν προς πώληση. Σε τέτοιους λογαριασμούς μάλιστα, πολλές φορές προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι διευθύνονται από τα ίδια τα παιδιά.

Οι λογαριασμοί του Instagram που προσφέρουν πώληση παράνομου σεξουαλικού υλικού γενικά δεν το δημοσιοποιούν ανοιχτά, αλλά αναρτούν “μενού” περιεχομένου. Ορισμένοι λογαριασμοί καλούν τους αγοραστές να αναθέσουν συγκεκριμένες πράξεις. Ορισμένα μενού περιλαμβάνουν τιμές για βίντεο με παιδιά που «βλάπτουν τον εαυτό τους», ακόμα και “εικόνες ανηλίκων που εκτελούν σεξουαλικές πράξεις με ζώα”, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Παρατηρητηρίου Διαδικτύου του Στάνφορντ. Σημειώνουν μάλιστα ότι τα παιδιά εμφανίζονται διαθέσιμα για προσωπικές “συναντήσεις” επί πληρωμή.

Η απάντηση της Meta

Κληθέντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις της WSJ, στελέχη της Meta αναγνώρισαν προβλήματα στις προσπάθειες επιβολής της νομοθεσίας και ανέφεραν ότι έχει δημιουργήσει μια εσωτερική ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που τέθηκαν.

«Η παιδική εκμετάλλευση είναι ένα φρικτό έγκλημα» ανέφεραν από τον τεχνολογικό κολοσσό, προσθέτοντας: «Διερευνούμε συνεχώς τρόπους για να αμυνθούμε ενάντια σε αυτήν τη συμπεριφορά».

Επιπροσθέτως, αναφέρουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταργήσει 27 δίκτυα παιδόφιλων και σχεδιάζει περισσότερες απομακρύνσεις. Ακόμη, έχουν μπλοκάρει χιλιάδες hashtags που καθιστούν τα παιδιά αντικείμενα σεξουαλικών σκοπών και περιόρισε τα συστήματά της ώστε να μην προτείνουν στους χρήστες να αναζητούν όρους που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με σεξουαλική κακοποίηση.

Όπως σημειώνουν, εργάζονται για να αποτρέψουν τα συστήματα από το να προτείνουν εν δυνάμει παιδόφιλους ενήλικες να συνδέονται μεταξύ τους ή να αλληλεπιδρούν ο ένας με το περιεχόμενο του άλλου.

Οι μελετητές του Στάνφορντ εντόπισαν, την ίδια στιγμή, παρόμοια παράνομη δραστηριότητα και σε άλλες, μικρότερες κοινωνικές πλατφόρμες, ωστόσο επισήμαναν πως το πρόβλημα στο Instagram είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

«Η πιο σημαντική πλατφόρμα για αυτά τα δίκτυα αγοραστών και πωλητών φαίνεται να είναι το Instagram», ανέφεραν σχετικά σε σημερινό τους υπόμνημα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα