WSJ: Η Ελλάδα μπλόκαρε κυρώσεις σε βάρος τράπεζας του Ιράν

default image

Η Αθήνα αψήφισε την πρόθεση των συμμάχων και έθεσε βέτο στην ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της τράπεζας Saderat που οι ΗΠΑ κατηγορούν για χρηματοδότηση τρομοκρατών. Οι βλέψεις του Αλέξη Τσίπρα

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως η Αθήνα ήταν η μόνη που απέτρεψε τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος ιρανικής τράπεζας, που σκόπευε να ανανεώσει η ΕΕ. Παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον, που ήθελε η Ευρώπη να εξακολουθήσει τα μέτρα εμπάργκο που επιβάλλονταν στην τράπεζα Saderat από την περίοδο των κυρώσεων που σχετίζονταν με τα πυρηνικά της χώρας, η Ελλάδα προέβαλε βέτο και σταμάτησε την απόφαση.

Είναι η πρώτη φορά που κυρώσεις της ΕΕ ανακόπτονται από μία και μόνη κυβέρνηση, από την περίοδο της σύναψης συμφωνίας της ιρανικής ηγεσίας με τη διεθνή κοινότητα. Το δημοσίευμα μάλιστα κάνει λόγο για κίνηση υψηλού ρίσκου από την Ελλάδα, εν όψει και της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου.

Οι κατηγορίες των ΗΠΑ

Το 2007, το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών καταδίκασε την Saderat για την χρηματοδότηση τρομοκρατών, αφού σύμφωνα με τις κατηγορίες του, το τραπεζικό ίδρυμα διοχέτευε χρήματα σε παλαιστινιακές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή, όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς που η Ουάσιγκτον θεωρεί τρομοκρατικές. Η ιρανική κυβέρνηση είχε από την πρώτη στιγμή αρνηθεί κάθε τέτοια σχέση της τράπεζα, ενώ από τη Saderat είχαν αρνηθεί οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.

Τα Ηνωμένα Έθνη με τη σειρά τους είχαν επιβάλει κυρώσεις για την ανάμειξη της τράπεζας στο πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κίνηση που είχε ακολουθήσει με απόφασή των κρατών μελών της και η ΕΕ το 2010. Έπειτα από τη διεθνή συμφωνία του 2015 με το Ιράν, που ήρε τις περισσότερες οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη, η Saderat παρέμεινε μία από τις μόλις τρεις τράπεζες όπου η ΕΕ επέλεξε να κρατήσει το εμπάργκο. Όλο αυτό το διάστημα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο δούλευαν εντατικά ώστε να διατηρηθούν αυτές οι οικονομικές κυρώσεις. Έτσι, 27 από τις 28 χώρες μέλη της και οι κυβερνήσεις αυτών ήταν έτοιμες να συνεχίσουν το ίδιο καθεστώς. Η μόνη που προέβαλε αντιρρήσεις ήταν η Ελλάδα.

Υπάρχει μια απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου και πρέπει αυτή να γίνει σεβαστε

“Υπάρχει μια απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου και πρέπει αυτή να γίνει σεβαστεί” αναφέρει στο αμερικανικό μέσο αξιωματούχος του υπουργείου εξωτερικών της Ελλάδας, ενώ από την ίδια πηγή, άλλος υπεύθυνος τονίζει πως η Αθήνα είχε δώσει σαφείς εντολές να ασκηθεί το βέτο.

Οι οικονομικοί δεσμοί Αθήνας – Τεχεράνης

Εκτός όμως από τις ασφυκτικές πιέσεις, κατά κύριο λόγο από την Ουάσιγκτον, η Αθήνα είχε συμφέρον και από την αντίπαλη πλευρά. Το στόχο να χτίσει δεσμούς, οικονομικούς και πολιτικούς με την Τεχεράνη, μετά τη συμφωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει το δημοσίευμα, ήταν από τους πρώτους ηγέτες της Δύσης που έστειλε μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών στην Τεχεράνη αμέσως μετά την άρση του εμπάργκο το 2015. Ακόμη και πριν από αυτή, Ελλάδα και Ιράν ήταν σε συζητήσεις για τον τρόπο να εντατικοποιηθούν οι μεταφορές ιρανικού πετρελαίου και ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ώστε να δοθεί στη χώρα χρόνος να αποπληρώσει ιρανικές εταιρίες χρέος που φτάνει το μισό δις και το οποίο έχει εγγραφεί πριν τις κυρώσεις της ΕΕ προς την Τεχεράνη.

Τέλος, το άρθρο αναφέρει πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, είχε πριν από ένα μήνα επαφές με τον επικεφαλής της ιρανικής κεντρικής τράπεζας στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας φαίνεται πως συζητήθηκε και το θέμα της τράπεζας Saderat.

ΠΗΓΗ WSJ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα