Ξανά στη φυλακή ο Γκάο Ζισένγκ

Ξανά στη φυλακή ο Γκάο Ζισένγκ

Την επιστροφή του δικηγόρου Γκάο Ζισένγκ στη φυλακή αποφάσισε η Κίνα. Ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε ενοχλήσει τις αρχές. Τι δηλώνει η οικογένειά του

Οι αρχές της Κίνας φυλάκισαν εκ νέου για τρία χρόνια τον ειδικευμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα δικηγόρο Γκάο Ζισένγκ, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, τερματίζοντας την αποφυλάκισή του υπό όρους, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα που αποτελεί την πρώτη επίσημη ενημέρωση για το πού βρίσκεται από το 2010.

Ωστόσο, συγγενείς του λένε ότι ο 47χρονος Γκάο δεν είχε απελευθερωθεί.

Ο Γκάο, μαχητικός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε καταδικαστεί το 2006 σε ποινή φυλάκισης για τρία χρόνια για "υποκίνηση υπονόμευσης της κρατικής εξουσίας", μια κατηγορία που χρησιμοποιείται συχνά για να τιμωρούνται επικριτές του μονοκομματικού συστήματος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Οι αρχές είχαν αποφασίσει να αποφυλακίσουν τον Γκάο υπό όρους, τυπικά απαλλάσσοντάς τον από την έκτιση της ποινής. Η οικογένειά του όμως βρίσκεται υπό μόνιμη επιτήρηση και ο Γκάο μπαινοβγαίνει στη φυλακή την περίοδο αυτή.

Σύμφωνα με συγγενείς του στην επαρχία Σαανσί, στη βόρεια Κίνα, είχε συλληφθεί εκεί το Φεβρουάριο του 2009 από αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας από τις αρχές του 2010 και αγνοείται έκτοτε. Είχε επανεμφανιστεί και είχε κάνει σποραδικές επαφές με φίλους του και ξένους δημοσιογράφους τον Απρίλιο του 2010.

Το Νέα Κίνα, σε ένα σύντομο κείμενό του στα αγγλικά, ανέφερε ότι "ανακλήθηκε η αποφυλάκιση υπό όρους" του Γκάο και μετήχθη ξανά στη φυλακή. "Παραβίασε (. . .) τους όρους της αποφυλάκισής του αρκετές φορές, κάτι το οποίο οδήγησε το δικαστήριο να ανακαλέσει την απόφασή του. Θα εκτίσει την ποινή φυλάκισής του", ανέφερε το Νέα Κίνα.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του δικηγόρου Γκάο Ζιγί είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του δικαστηρίου παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις του στην αστυνομία να του δοθούν πληροφορίες για το πού βρίσκεται. "Είναι η πρώτη φορά που ακούω κάτι γι' αυτό. Δεν μας είπαν τίποτε σχετικά με κάποια δικάσιμο ή απόφαση", είπε.

"Αυτό είναι σοκ. Αφότου τον είχαν πάρει πέρυσι δεν ακούσαμε τίποτε για το πού βρίσκεται ή εάν είναι υγιής", πρόσθεσε ο Γκάο.

SHARE:

24Media Network