Χάος στη Σρι Λάνκα: Η εξέγερση συνεχίζεται – Πανηγυρισμοί για την παραίτηση του προέδρου

Χάος στη Σρι Λάνκα: Η εξέγερση συνεχίζεται – Πανηγυρισμοί για την παραίτηση του προέδρου
διαδηλωτές στη Σρι Λάνκα AP

Με πανυγηρισμούς υποδέχθηκαν οι διαδηλωτές στη Σρι Λάνκα τις επικείμενες παραιτήσεις του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας, μετά την εισβολή στις κατοικίες τους.

Συγκλονίζουν οι εξελίξεις στη Σρι Λάνκα όπου η γενικευμένη εξέγερση που ξέσπασε το Σάββατο (9/7) στην πρωτεύουσα Κολόμπο, οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού αλλά και του προέδρου της χώρας.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα συμφώνησε να παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 13 Ιουλίου, αφού πρώτα διαδηλωτές εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο. Πλάνα με διαδηλωτές να στέκονται και κάποιους να κάνουν μπάνιο στην πισίνα μέσα στο σπίτι του προέδρου κυκλοφόρησαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συνέχεια διαδηλωτές εισέβαλαν και έβαλαν φωτιά στο σπίτι του πρωθυπουργού, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, για να εκτονώσουν την οργή τους. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς από την πυρκαγιά. Ο Βικρεμεσίνγκε είχε μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία νωρίτερα την ημέρα, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πανηγυρισμοί για τις παραιτήσεις

Οι κάμερες κατέγραψαν πρωτοφανείς εικόνες, αφού οι διαδηλωτές στη Σρι Λάνκα υποδέχθηκαν με πανυγηρισμούς τις επικείμενες παραιτήσεις του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας.

«Σήμερα είναι ημέρα ανεξαρτησίας για εμένα που γεννήθηκα σε αυτό το έθνος, όχι το 1948, γιατί σήμερα έχουμε αγωνιστεί για την ελευθερία μας από την τυραννία και τους απατεώνες και τους άπληστους πολιτικούς που έχουν οδηγήσει το έθνος μας στο μηδέν», είπε ένας διαδηλωτής στο Al Jazeera.

Πλήθος διαδηλωτών εισέβαλε στο προεδρικό μέγαρο στη Σρι Λάνκα AP

διαδηλωτές στη Σρι Λάνκα AP

Η χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας

Η Σρι Λάνκα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Είναι αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων.

Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, κοντά στην Ινδία, ζει εδώ και μήνες στον ρυθμό των καθημερινών διακοπών της ηλεκτροδότησης, των ατελείωτων ουρών στα πρατήρια καυσίμων, του δελτίου στα τρόφιμα, του πληθωρισμού ρεκόρ ο οποίος έχει φτάσει το 70%.

Στιγμιότυπο από τις αιματηρές συγκρούσεις στη Σρι Λάνκα AP

Ειρηνικές διαδηλώσεις εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, που πολλοί πολίτες, ακόμη και ως πρότινος οπαδοί του, κατηγορούν για κακοδιαχείριση.

Μετά το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων όλα τα μέλη της οικογένειας Ρατζαπάξα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση παραιτήθηκαν, με εξαίρεση τον πρόεδρο της χώρας.

πλήθος διαδηλωτών στη Σρι Λάνκα AP

Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις να παραιτηθεί και τον Μάιο, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού και αδελφού του Μαχίντα, διόρισε στην πρωθυπουργία τον αντίπαλό του Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.

ΗΠΑ: Καλούν τους ηγέτες της χώρας να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν σήμερα τους μελλοντικούς νέους ηγέτες της Σρι Λάνκα να ενεργήσουν «ταχύτατα» για να αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα και να εκτονώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, καθώς ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα ανακοίνωσε την παραίτησή του κι εγκατέλειψε την κατοικία του, στην οποία εισέβαλαν διαδηλωτές.

Η νέα κυβέρνηση της Σρι Λάνκα θα πρέπει «να εργαστεί γρήγορα για να εντοπίσει και να εφαρμόσει λύσεις που θα επιφέρουν μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα και θα κατευνάσουν τη δυσαρέσκεια του λαού», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Μπανγκόκ, την οποία επισκέπτεται ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τους υποστηρικτές της κυβέρνησης στη Σρι Λάνκα να μην επιτεθούν σε διαδηλωτές ή δημοσιογράφους, αλλά επέκριναν επίσης τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν χθες Σάββατο όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στην προεδρική κατοικία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα