Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του

Διαβάζεται σε 3'
Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του
(AP Photo/Mary Altaffer)

Tο ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του κινηματογραφικού παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί έκρινε πως “δεν είχε δίκαιη δίκη”.

Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανέτρεψε την Πέμπτη (25/04) την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν το 2020 για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σεξουαλικών εγκλημάτων σε μια εντυπωσιακή ανατροπή στην θεμελιώδη υπόθεση της εποχής του #MeToo.

Ειδικότερα, το Εφετείο της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι ο δικαστής που προήδρευσε στην υπόθεση του κ. Γουάινστιν είχε κάνει ένα κρίσιμο λάθος, επιτρέποντας στους εισαγγελείς να καλέσουν ως μάρτυρες μια σειρά από γυναίκες που δήλωσαν ότι ο κ. Γουάινστιν τους είχε επιτεθεί – αλλά των οποίων οι κατηγορίες δεν αποτελούσαν μέρος των κατηγοριών εναντίον του.

Η ανατροπή της καταδίκης του Γουάινστιν και η διεξαγωγή νέας δίκης μπορεί να μοιάζει με μια ξαφνική, σοκαριστική στροφή αναφέρουν οι New York Times. Στο δημόσιο λόγο, είναι μια πλήρως ατιμασμένη μορφή: καταδικασμένος σε μεγάλες ποινές φυλάκισης σε δύο πόλεις, που καθορίστηκαν από τις δημόσιες μαρτυρίες σχεδόν 100 φερόμενων θυμάτων, οι ιστορίες των οποίων αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο του κινήματος #MeToo. Αλλά από νομικής άποψης, η καταδίκη του στη Νέα Υόρκη ήταν αμφιλεγόμενη και οι εφέσεις του είχαν πάντα πιθανότητες να αλλάξουν το αποτέλεσμα.

 

Ο 72χρονος Γουάινστιν, εκτίει ποινή κάθειρξης 23 ετών σε φυλακή της Νέας Υόρκης μετά την καταδίκη του, το 2020, για δύο σεξουαλικά εγκλήματα. Ειδικότερα είχε καταδικαστεί για την εξαναγκαστική στοματική επαφή με βοηθό παραγωγής το 2006, καθώς και για τον βιασμό τρίτου βαθμού ηθοποιού το 2013.

Το 2022, δικαστήριο στο Λος Άντζελες καταδίκασε τον πρώην μεγιστάνας του κινηματογράφου του Χόλιγουντ σε 16 ακόμη χρόνια φυλάκισης καθώς κρίθηκε ένοχος για έναν ακόμη βιασμό. Ο Γουάινστιν αθωώθηκε στο Λος Άντζελες για τις κατηγορίες που αφορούσαν μία από τις γυναίκες που κατέθεσαν στη Νέα Υόρκη.

 

 

Όπως αναφέρει ο Guardian η απόφαση του πολιτειακού εφετείου ανοίγει εκ νέου ένα επώδυνο κεφάλαιο στην αναμέτρηση της Αμερικής με τη σεξουαλική κακοποίηση από ισχυρές προσωπικότητες – μια εποχή που ξεκίνησε το 2017 με έναν “χείμαρρο” καταγγελιών εναντίον του Γουάινστιν.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Ashley Judd, η πρώτη ηθοποιός που προχώρησε σε καταγγελίες εναντίον του Γουάινστιν δήλωσε πως «αυτό είναι άδικο για τους επιζώντες. Ζούμε ακόμα μέσα στην αλήθεια μας. Και ξέρουμε τι συνέβη».

Ο δικηγόρος του Γουαϊνστάιν Άρθουρ Αϊντάλα επικρότησε την απόφαση ως “όχι μόνο μια νίκη για τον κ. Γουαϊνστάιν, αλλά για κάθε ποινικά κατηγορούμενο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, και συγχαίρουμε το Εφετείο που υποστήριξε τις πιο βασικές αρχές που πρέπει να έχει ένας ποινικά κατηγορούμενος σε μια δίκη”, ανέφερε σε δηλώσεις του στους New York Times.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα