ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ: Χρήματα τρομοκρατών και εμπόρων ναρκωτικών σε εταιρίες-βιτρίνες των ΗΠΑ

ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ: Χρήματα τρομοκρατών και εμπόρων ναρκωτικών σε εταιρίες-βιτρίνες των ΗΠΑ

Για λόμπι που ασκούν πιέσεις, κάνει λόγο ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Άνταμ Σούμπιν

Τρομοκρατικές οργανώσεις και καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών χρησιμοποιούν εταιρείες-βιτρίνες των ΗΠΑ για να «κρύβουν» και να «ξεπλένουν» τα χρήματά τους, όπως επισήμανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας από το Κογκρέσο να επιληφθεί του θέματος.

«Για κάθε απειλή που παρακολουθούμε, είτε πρόκειται για ξένους τρομοκράτες, καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών, καθεστώτα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις, ή χάκερ, οι ερευνητές μας έρχονται αντιμέτωποι με αμερικανικές εταιρείες-βιτρίνες που χρησιμοποιούνται για να κρύβονται και να μεταφέρονται χρήματα», έγραψε ο Άνταμ Σούμπιν, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην εφημερίδα The Hill.

«Ένα κενό στο οικονομικό μας σύστημα τους επιτρέπει το απόρρητο και χρειάζονται χρόνια για να αποκαλυφθεί όλη η διαδρομή του χρήματος" πρόσθεσε ο Σούμπιν.

Το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα, να προσδιορίζεται ονομαστικά οι μέτοχοι κατά την ίδρυση κάθε αμερικανικής εταιρίας. Αυτή τη στιγμή, ορισμένα κράτη επιτρέπουν να σχηματίζονται εταιρίες και να λειτουργούν, με τους μετόχους τους να παραμένουν ανώνυμοι.

Ο Σούμπιν τονίζει ότι η διακοπή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του "ξεπλύματος" χρήματος έχει υποστηριχτεί σε μεγάλο βαθμό από το Κογκρέσο αλλά με την πάροδο των ετών "ενδιαφερόμενα μέρη" έχουν ασκήσει πιέσεις για το αντίθετο. "Αυτό είναι απλά απαράδεκτο", τονίζει ο Σούμπιν.

Μετά το σκάνδαλο φοροδιαφυγής των Panama Papers, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλες χώρες ανακοίνωσαν διάφορα μέτρα για την καταπολέμηση της αδιαφάνειας.

Στα μέσα του Απριλίου, οι χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, στην οποία μετέχουν οι ΗΠΑ, εισηγήθηκαν τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της οικονομικής διαφάνειας και την αντιμετώπιση των κενών που υπάρχουν, όπως οι εικονικές εταιρίες.

SHARE: