Υπόσχεση Τραμπ για 'πολύ δίκαιους' δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

President Donald Trump speaks during a cabinet meeting at the White House, Thursday, March 8, 2018, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
President Donald Trump speaks during a cabinet meeting at the White House, Thursday, March 8, 2018, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci) AP

Για πιθανές εξαιρέσεις για το Μεξικό, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες χώρες, έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος. Το βράδυ της Πέμπτης η επίσημη ανακοίνωση

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, τους οποίους θα ανακοινώσει αργότερα την Πέμπτη, θα είναι «πολύ δίκαιοι», κάνοντας λόγο για πιθανές εξαιρέσεις για το Μεξικό, τον Καναδά, την Αυστραλία και «άλλες» χώρες.

«Θα είμαστε πολύ δίκαιοι και πολύ ευέλικτοι», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη μιας υπουργικής σύσκεψης στον Λευκό Οίκο

Πριν μια εβδομάδα, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του για επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% αλουμινίου.

Στις σύντομες δηλώσεις άφησε να εννοηθεί ότι κάποιες χώρες ενδέχεται να απαλλαγούν από αυτούς τους δασμούς.

«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Αυστραλία, έχουμε εμπορικό πλεόνασμα με την Αυστραλία, μια σπουδαία χώρα, εταίρος μας επί πολλά χρόνια, θα κάνουμε κάτι άλλο μαζί τους», σημείωσε.

«Θα κάνουμε κάτι διαφορετικό με άλλες χώρες», πρόσθεσε, ασκώντας κριτική στην Γερμανία, στο ζήτημα του εμπορίου, αλλά επίσης και για τις δαπάνες άμυνας εντός του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η απόφασή του για το Μεξικό και τον Καναδά θα εξαρτηθεί εν τέλει από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την NAFTA που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των ΗΠΑ και των δύο χωρών.

«Αν επιτύχουμε μια συμφωνία, είναι πολύ πιθανό να μην επιβάλλουμε δασμούς σε αυτές τις δύο χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για αυτούς τους δασμούς αναμένονται την Πέμπτη στις 15:30, τοπική ώρα (22:30 ώρα Ελλάδας).

(Φωτό: AP Photo/Evan Vucci)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έτοιμος να υπογράψει τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο ο Τραμπ - Εξαιρεί Καναδά και Μεξικό

Η Κομισιόν έτοιμη να απαντήσει με δασμούς σε μπέρμπον, Harley και άλλα αμερικανικά προϊόντα

Τι αντίμετρα εξετάζει η ΕΕ απέναντι στους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο

SHARE:

24Media Network