Υπόθεση Κασόγκι: "Αθώος" ο πρίγκιπας Σαλμάν κατά τους Πομπέο και Μάτις

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο AP

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ ξαναμιλούν για έλλειψη αδιάσειστων στοιχείων εμπλοκής του Σαουδάραβα πρίγκιπα Σαλμάν. Αποστάσεις κρατούν γερουσιαστές.

Ευθυγραμμιζόμενοι με τη γραμμή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση της οικτρής δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, οι δύο κορυφαίοι υπουργοί του Μάικ Πομπέο και Τζιμ Μάτις επανέλαβαν την Τετάρτη την κύρια θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία άμεσης εμπλοκής του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην υπόθεση, παρά τις εν αντιθέτω εκτιμήσεις αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

"Δεν υπάρχουν αναφορές που συνδέουν άμεσα τον πρίγκιπα διάδοχο με τη διαταγή δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στους δημοσιογράφους, μετά την κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση στη Γερουσία για την πορεία των αμερικανικοσαουδαραβικών σχέσεων εν μέσω των ερευνών για την εμπλοκή του Ριάντ στην υπόθεση αυτή που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και αποτροπιασμό.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν "κανένα αδιάσειστο στοιχείο" ότι ο μπιν Σαλμάν εμπλέκεται στη δολοφονία Κασόγκι, ανέφερε εκ νέου από το Πεντάγωνο ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Ερωτηθείς για αναφορές ότι η εκτίμηση στην οποία κατέληξε νωρίτερα αυτό τον μήνα η CIA ότι ο διάδοχος πρίγκιπας διέταξε τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, ο Μάτις παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στην υπηρεσία πληροφοριών.

Εντούτοις, αρκετοί γερουσιαστές έφυγαν από την ενημέρωση των δύο υπουργών, προχωρώντας σε διαφορετικές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

"Δεν θα αρνηθώ τη δυνατότητα να ενημερωθώ από τη CIA, της οποίας έχουμε την εποπτεία, κατά πόσον οι εκτιμήσεις τους στηρίζουν την πεποίθησή μου ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τον MbS (Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος μπιν Σαλμάν) να γνωρίζει" δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, διαμηνύοντας ότι δεν θα ψηφίσει σε κάθε κρίσιμο ζήτημα μέχρι να λάβει ενημέρωση για το θέμα από την CIA.

Αν η ενημέρωση αυτή στηρίζει αυτή την άποψη ότι ο πρίγκιπας διάδοχος γνώριζε για αυτό, "τότε δεν συνεχίσουμε να κάνουμε δουλειές με τη Σαουδική Αραβία σαν να μην συνέβη τίποτε", υπογράμμισε ο Γκράχαμ.

"Δεν πιστεύω ότι υπήρξε κάποιος στην αίθουσα που να μην πίστευε ότι ήταν υπεύθυνος για αυτό", δήλωσε ο γερουσιαστής Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Κόρκερ στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση, αναφερόμενος στον Σαουδάραβα πρίγκιπα.

Ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στη Γερουσία έχουν δηλώσει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών τους έχουν πείσει για τον ρόλο του Σαλμάν στο φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Washington Post.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Κασόγκι
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Υπόθεση Κασόγκι: Ο Μπόλτον δεν ήθελε να ακούσει την ηχητική καταγραφή του φόνου

Υπόθεση Κασόγκι: Πομπέο και Μάτις ενημερώνουν τη Γερουσία

Υπόθεση Κασόγκι: Έκαναν φύλλο και φτερό την έπαυλη Σαουδάραβα Κροίσου

SHARE:

24Media Network