Υπόθεση Theranos: Στη φυλακή η άλλοτε “νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος” Ελίζαμπεθ Χολμς

Υπόθεση Theranos: Στη φυλακή η άλλοτε “νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος” Ελίζαμπεθ Χολμς
Η ιδρύτρια της start up "Theranos" Ελίζαμπεθ Χολμς Jeff Chiu, File/AP Photo

Η Ελίαζαμπεθ Χολμς άρχισε να εκτίει την ποινή 11 χρόνων στη φυλακή Bryan που φιλοξενεί μόνο γυναίκες.

Σε φυλακή του Τέξας βρίσκεται πλέον η Ελίζαμπεθ Χολμς, εκτίοντας ποινή φυλάκισης 11 ετών.

Όπως αναφέρει το Euronews η Ελίζαμπεθ Χολμς, ιδρύτρια της start up “Theranos“, που είχε χαρακτηριστεί η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο, έχει καταδικαστεί για απάτη και παραπλάνηση επενδυτών.

Το αίτημά της να παραμείνει ελεύθερη με εγγύηση, ενώ αγωνίζεται να ανατρέψει την καταδίκη της, απορρίφθηκε από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο δικαστής Έντουαρντ Νταβίλα, ο οποίος προήδρευσε στη δίκη της, διέταξε τη Χολμς να παραδοθεί στο Γραφείο Φυλακών έως τις 30 Μαΐου για να αρχίσει να εκτίει την ποινή της.

Η Χολμς έφτασε την Τρίτη (30/05) στο Federal Prison Camp Bryan στο νότιο Τέξας, που θεωρείται μία «ήσυχη» φυλακή χαμηλής ασφαλείας, μόνο για γυναίκες, η οποία απέχει περίπου 100 μίλια από το Χιούστον, όπου μεγάλωσε πριν μετακομίσει στην Καλιφόρνια για να πάει στο Στάνφορντ.

Η ιδρύτρια της start up "Theranos" Ελίζαμπεθ Χολμς 2023 Michael Wyke/AP Photo

Οι φυλακές Brya φιλοξενούν καταδικασμένες κυρίως για εγκλήματα «λευκού κολάρου», ναρκωτικών και υπόθαλψης παράνομων μεταναστών.

Ελίζαμπεθ Χολμς 2023 Michael Wyke/AP Photo

Η Χολμς και ο συνεργάτης της, Ραμές «Σάνι» Μπαλγουάνι, έχουν επίσης καταδικαστεί να επιστρέψουν στους επενδυτές 452 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που η Χολμς υποστηρίζει ότι δε διαθέτει. Ο Μπαλγουάνι έχει επίσης καταδικαστεί και εκτίει ποινή φυλάκισης 13 ετών.

Ποια είναι η Ελίζαμπεθ Χολμς

Η Χολμς αποτελούσε κάποτε μια εμβληματική προσωπικότητα στον κόσμο της τεχνολογίας και λαμπρό αστέρι που συμβόλιζε τις απεριόριστες φιλοδοξίες και δυνατότητες της Silicon Valley.

Το 2014 το περιοδικό Forbes υπολόγιζε ότι η περιουσία της ανερχόταν στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ιδρύτρια της start up "Theranos" Ελίζαμπεθ Χολμς Jeff Chiu, File/AP Photo

Η Χολμς εγκατέλειψε το Στάνφορντ σε ηλικία 19 ετών για να επικεντρωθεί στο πρότζεκτ Theranos, μια εταιρεία startup που υποσχόταν επανάσταση στις εξετάσεις αίματος, καθώς με λίγες μόνο σταγόνες μπορούσε να ελέγξει με ακρίβεια μια σειρά καταστάσεων.

Η Theranos συγκέντρωσε 945 εκατομμύρια δολάρια από μια εντυπωσιακή λίστα επενδυτών μεγάλου κύρους και αποτιμήθηκε σε περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια στο αποκορύφωμά της, κάνοντας τη Χολμς δισεκατομμυριούχο. Η ίδια βρισκόταν σε εξώφυλλα περιοδικών και συμμετείχε σε εκδηλώσεις φορώντας συνήθως ένα μαύρο ζιβάγκο που αναπόφευκτα προκαλούσε συγκρίσεις με τον εκλιπόντα CEO της Apple, Steve Jobs.

Την υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσιντζερ, ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, καθώς και ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ, που επένδυσε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια στη Theranos.

Το οικοδόμημα όμως άρχισε να αποδομείται όταν μία έρευνα της Wall Street Journal το 2015 ανέφερε ότι η Theranos είχε πραγματοποιήσει μόνο μερικές από τις εκατοντάδες δοκιμές που πρόσφερε χρησιμοποιώντας την αποκλειστική τεχνολογία της και μάλιστα με αμφίβολη ακρίβεια. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι η Theranos βασιζόταν σε συσκευές τρίτων κατασκευαστών από παραδοσιακές εταιρείες αιματολογικών εξετάσεων και όχι στη δική της τεχνολογία.

Τελικά, η εταιρεία διαλύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η ίδια τάραξε τόσο τα νερά του τεχνολογικού -και όχι μόνο- κόσμου που η ιστορία της έγινε ακόμα και μίνι σειρά στο hulu, με τον τίτλο “The Dropout” και πρωταγωνίστρια την Amanda Seyfried.

Η σειρά βασίζεται φυσικά στην απάτη της Χολμς μέσω της Theranos, μίας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας υγείας που έγδυσε δισεκατομμύρια δολάρια από τους επενδυτές της, αφού ισχυριζόταν ότι είχε φέρει επανάσταση απλοποιώντας τις διαδικασίες αιματολογικών εξετάσεων.

The Dropout

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version