Υπουργικό συμβούλιο Τουρκίας: Ο “ορθολογισμός” του Σιμσέκ και το “ωχ” του Νεμπατί

Υπουργικό συμβούλιο Τουρκίας: Ο “ορθολογισμός” του Σιμσέκ και το “ωχ” του Νεμπατί

Την πρώτη του δήλωση μετά την παραλαβή του Υπουργείου Οικονομικών έκανε ο Μεχμέτ Σιμσέκ, δίνοντας σήμα για στροφή στην οικονομική πολιτική της χώρας. Το επιφώνημα ανακούφισης του προκατόχου του.

Λιγότερο από 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης της Τουρκίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μεχμέτ Σιμσέκ παρέλαβε το υπουργείο Οικονομικών από τον απερχόμενο υπουργό Νουρεντίν Νεμπατί σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο και αντιπροσωπευτικό της δύσκολης δουλειάς που έχει να αναλάβει ο νέος ΥΠΟΙΚ ήταν το επιφώνημα ανακούφισης που βγήκε από τον προκάτοχό του μετά το τέλος των δηλώσεών.

Συγκεκριμένα, την τελετή παράδοσης – παραλαβής, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, έκλεισε το “ωχ” του Νεμπατί, κοιτάζοντας με νόημα τον Σιμσέκ.

Ο νεοδιορισθείς τούρκος υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει στο «πεδίο του ορθολογισμού» για να εξασφαλίσει την προβλεψιμότητα στην οικονομία.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, ο Σιμσέκ δήλωσε πως ο κύριος στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι να αυξήσει την κοινωνική πρόνοια.

«Διαφάνεια, συνέπεια, προβλεψιμότητα και συμμόρφωση προς τις διεθνείς προδιαγραφές θα είναι οι βασικές αρχές μας για την επίτευξη αυτού του στόχου», υπογράμμισε ο Σιμσέκ.

«Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει στο πεδίο του ορθολογισμού. Μια τουρκική οικονομία βασισμένη σε κανόνες και προβλέψιμη θα είναι το κλειδή για να επιτευχθεί η επιθυμητή ευημερία».

Η μακροοικονομική σταθερότητα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων παγκόσμιων προκλήσεων και γεωπολιτικών εντάσεων θα αποτελέσει προτεραιότητα, δήλωσε.

«Η καθιέρωση δημοσιονομικής πειθαρχίας και η εξασφάλιση σταθερότητας των τιμών για βιώσιμη υψηλή ανάπτυξη θα είναι οι κύριοι στόχοι μας», πρόσθεσε.

«Είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιους αριθμούς και πάλι μεσοπρόθεσμα, να αυξήσουμε την προβλεψιμότητα σε όλους τους τομείς και να επιταχύνουμε το διαρθρωτικό μετασχηματισμό που θα μειώσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα