Ζελένσκι για διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων: “Ο Λευκός Οίκος δεν με ενημέρωσε”

Ζελένσκι για διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων: “Ο Λευκός Οίκος δεν με ενημέρωσε”
AP Photo/Andrew Kravchenko

Ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλυψε πως ενημερώθηκε από τον Τύπο για τη διαρροή των αμερικανικών διαβαθμισμένων εγγράφων που αφορούσαν στην εξέλιξη του πολέμου στη χώρα του.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, σε συνέντευξή του στην Washington Post, πως έμαθε από τα δημοσιεύματα στον Τύπο –και όχι από την Ουάσιγκτον– πως υπήρξε διαρροή αμερικανικών διαβαθμισμένων εγγράφων που αφορούσαν κυρίως τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

«Δεν ενημερώθηκα από τον Λευκό Οίκο ή το Πεντάγωνο εκ των προτέρων», υπογράμμισε ο κ. Ζελένσκι στην αμερικανική εφημερίδα. «Δεν είχαμε αυτή την πληροφορία, δεν γνώριζα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, περιορίστηκε χθες Τρίτη να δηλώσει πως «δεν είναι σε θέση να πει αν αυτό είναι αληθές ή όχι», επαναβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το Κίεβο στη σύρραξη.

Τα αμερικανικά διαβαθμισμένα έγγραφα, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές του Απριλίου, αφού διέρρευσαν στο διαδίκτυο, αποκαλύπτουν άβολες λεπτομέρειες για το πώς βλέπει η Ουάσιγκτον την εξέλιξη του πολέμου, δείχνουν –μεταξύ άλλων– πως οι ΗΠΑ ανησυχούσαν ιδιαίτερα στα τέλη Φεβρουαρίου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Νεαρός αμερικανός στρατιωτικός συνελήφθη για τη διαρροή των εγγράφων αυτών και του ασκήθηκε δίωξη τη 14η Απριλίου.

«Για εμάς, όλα όσα ενημερώνουν τον εχθρό μας εκ των προτέρων αποτελούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μειονέκτημα», είπε ο κ. Ζελένσκι.

Το επεισόδιο «δεν ωφελεί τη φήμη του Λευκού Οίκου, δεν ωφελεί τη φήμη των ΗΠΑ», έκρινε ο κ. Ζελένσκι, συγκρίνοντας την κάλυψη του Τύπου για τις διαρροές με «τηλεοπτικό σίριαλ».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα