5 λόγοι για να επισκεφθείς την Αίγινα και τον χειμώνα

5 λόγοι για να επισκεφθείς την Αίγινα και τον χειμώνα

Ο Νο 1 προορισμός και για τις χειμερινές εξορμήσεις σου.

Αίγινα το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα; Είναι σίγουρο ότι όταν σκεφτόμαστε μια φθινοπωρινή ή χειμερινή απόδραση ο νους μας δεν πάει σε νησιά και πλοία. Ο καταπέλτης που κατεβαίνει, οι οδηγίες των παρκαδόρων και οι χαρακτηριστικές ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα είναι σίγουρα εικόνες και ήχοι που έχουμε ταυτίσει με το καλοκαίρι και την εποχιακή φούρια που μας θέλει όλους στα νησιά σχεδόν «μηχανικά».

Αυτό το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα όμως υπάρχει μια αφορμή που θα σε κάνει να σκεφτείς αντισυμβατικά και να πάρεις τον δρόμο για τον Πειραιά. Αυτή η αφορμή ονομάζεται «Αίγινα» και είναι μόλις 1 ώρα και δέκα λεπτά ταξίδι, αν μπορούμε να το πούμε καν «ταξίδι» με τόσο σύντομη διαδρομή. Ναι είναι εκείνη η Αίγινα που μέχρι σήμερα την αντιμετωπίζεις σαν την… Ακρόπολη. Την έχεις «μπροστά στα πόδια σου», ξέρεις ότι είναι μια σημαντική εμπειρία το να την επισκεφτείς, αλλά εδώ και χρόνια δεν το κάνεις γιατί «…έλα μωρέ δίπλα είναι. Κάποια στιγμή θα πάω». Ε, λοιπόν εμείς σου βρήκαμε 5 λόγους να την επισκεφτείς στο αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο ή τριήμερο! Πάμε;

Γιατί φτάνεις πριν καν το καταλάβεις

Αν αυτός δεν είναι λόγος για να πας στην Αίγινα και τον χειμώνα τότε ποιος είναι; Με τη Saronic Ferries μπορείς να βρίσκεσαι στο νησί σε 1 ώρα και 10 λεπτά. Και γυρίζεις σε 1 ώρα και 10 λεπτά. Με απογευματινό δρομολόγιο Παρασκευής, αν θέλεις να πας όλο το ΠΣΚ. Με 2 πρωινά Σαββάτου, αν θες να πας ΣΚ. Με 2 πρωινά Κυριακής, αν θες να πας απλά μονοήμερο. Όλα τα δρομολόγια, μπορείς να τα βρεις στο sf.gr.

Γιατί στην Αίγινα θα ζήσεις nightlife σε νησί, αλλά τον χειμώνα

Η Αίγινα δεν έχει ζωή μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα. Είναι η αρχόντισσα του Σαρωνικού. Είναι μόλις μια ώρα μακριά από την Αθήνα. Η Αίγινα είναι νησί, αλλά είναι κι ένα μέρος ζωντανό, όλο το έτος. Με δρώμενα, με εκθέσεις, με μαζέματα, με καφέ μπαρ και εστιατόρια, όλα γεμάτα κάθε Σαββατοκύριακο από ντόπιους και μη, όλα με τον δικό τους χαρακτήρα.

Τα Περδικιώτικα, το πιο ιστορικό μπαρ του νησιού που κάποτε ξεκίνησε ως η πρώτη τράπεζα της Ελλάδας


Τώρα που το άγχος και η κούραση του καλοκαιριού φεύγει, οι άνθρωποι στην Αίγινα βγάζουν όλη τη ζεστασιά τους. Αρκεί να τους μιλήσεις, και όλες οι ιστορίες ενός τόπου με τόσα χρόνια ιστορία, έρχονται στα αυτιά σου. Στα μαγαζιά τους, στις ταβέρνες τους, στους φούρνους τους, στις άμαξες και τα ταξί τους, στα μπαρ. Γυναίκες, άντρες, κορίτσια και αγόρια που αγαπάνε τον τόπο τους αλλά αγαπάνε ακόμα περισσότερο τους επισκέπτες του.

Οι τράτες. Τα πλωτά μανάβικα, τοπόσημο πλέον του νησιού. Τα τελάρα γεμάτα και τον χειμώνα.

Για τα ντόπια μαγειρέματα, τα πιάτα και τις συνταγές

Από τη μία, οι πιο “χειμερινές” ταβέρνες, που τώρα έχουν την τιμητική τους. Αγαπημένα κλασικά φαγητά ζεστασιάς, εκτελεσμένα με τοπικά υλικά και μυστικά. Μακαρόνι με κουνέλι, μακαρόνι με κόκορα, κοκκινιστά, γάστρες, σχάρες, όσπρια, σούπες, πίτες, σταβλίσιες μπριζόλες. Και συνήθως ένα τζάκι να καίει μέσα στη μέση. Πραγματικά τι άλλο να ζητήσεις; Από την άλλη, οι ψαροταβέρνες, η σταθερή αξία. Στο λιμάνι και στις ακροθαλασσιές και φυσικά στην Πέρδικα.

Το ψάρι συνεχίζει να έρχεται φρέσκο καθημερινά, τα τραπέζια περιμένουν καρτερικά, οι ψήστες είναι πιο ήσυχοι να ξεδιπλώσουν όλο το μεράκι τους και όπως και να έχει, είναι μαγεία να τρως ψάρι τον χειμώνα δίπλα στη θάλασσα.

Για τη φυσική ομορφιά της

Η Αίγινα είναι πανέμορφη και τον χειμώνα. Τα δέντρα από την άνοιξη μέχρι και το τέλος του Αύγουστου που προσφέρουν τον καρπό τους, αφήνουν το νησί να καυχιέται πως είναι καταπράσινο, αφού όπου δεν έχει πεύκα, έχει φιστίκια. Αλλά τον χειμώνα, το γκρίζο του κορμού δένει με το γκρίζο του καιρού και τότε οι φιστικιές γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακές.

Η θέα από την Παλιαχώρα, καθηλωτική. Στο βάθος και το μοναστήρι του Αγίου Νεκτάριου, προσεγγίσιμο και με τα πόδια

Μέσα σε ξωκλήσι, στην Παλιαχώρα. Στο βάθος σωζόμενες αγιογραφίες 600 περίπου ετών.

Και τα χρώματα του νησιού είναι μοναδικά. Χρώματα της γης, χρώματα της φύσης. Χρώματα των αρχοντικών, των λαϊκών και των καπεταναϊικων. Χρώματα που όλα μαζί συνθέτουν την παλέτα της ιστορίας της Ελλάδας. Κι όταν ο ήλιος δεν καίει από πάνω τους, τότε βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό. Και δίνουν στα μάτια ένα ταξίδι πολύ πιο μακρινό από τη 1 ώρα που χρειάστηκαν να φτάσουν ως εδώ.

Το γνωστό ροζ κτήριο στην τελευταία στροφή της πόλης. Από εδώ και μετά ξεκινά ο περίπατος των Αρχοντικών


Κι αν κάτι έρχεται να τα επιστεγάσει όλα αυτά, είναι τα πολλά, σηματοδοτημένα και εύκολα μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία, ανάβαση, κατάβαση και όχι μόνο που καθιστούν την Αίγινα ιδανικό προορισμό ακόμα και για μια χειμερινή περιπέτεια. Από 40 λεπτά έως και 6-7 ώρες.

Τα μονοπάτια της Αίγινας πολλά και εύκολα. Όλα επιβραβεύουν καταπληκτικά στο τέλος τους

Στάση έξω από ξωκλήσι στην Παλιαχώρα

Από τον Αρχαίο Ελαιώνα και το Μοναστήρι Χρυσολεόντισσας μέχρι το ατελείωτο δάσος γεμάτο με πεύκα που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της αίγινας. Κάνεις την άσκησή σου, αναπνέεις καθαρό αέρα και αν θες μπορείς να βρεις ένα ωραίο spot και για πικ-νικ.

Μια από τις υπεραιωνόβιες ελιές, στον Αρχαίο Ελαιώνα. Εδώ όπου μέχρι κι ο χρόνος σταματά

Για τη βόλτα στην Ιστορία και τον πολιτισμό της Αίγινας

Το καλό με την Αίγινα είναι ότι ακόμα και στις πιο “εξπρές” εξορμήσεις σου, μπορείς να γυρίσεις όλα τα μουσεία και τα αξιοθέατα σε μία μέρα.

Το γλυπτό του Γιάννη Μόραλη, ακριβώς απέναντι από το σπίτι του, κάπου στον περίπατο των καλλιτεχνών.

Το Αρχαιολογικό, δίπλα στο λιμάνι, στον ναό της Κολώνας. Το Λαογραφικό, μέσα στην πόλη. Του Καπράλου, σπίτι και μουσείο μαζί, προτελευταία στάση στον περίπατο των καλλιτεχνών. Όλα μικρά σε έκταση και χρόνο, όλα τεράστια σε αξία και ιστορία.

Αξίζει πάντως και μια στάση στον Ναό της Αφαίας.

Ο Ναός της Αφαίας είναι ένας από τους καλύτερα συντηρημένους ναούς στον κόσμο


Η κορυφή του λόφου είναι πολύ πιο φιλόξενη χωρίς τον ήλιο από πάνω. Και αλήθεια, ο ναός θέλει χρόνο. Όχι για να τον γυρίσεις. Αλλά για να τον χορτάσεις. Απλά κοιτάζοντας. Τον ναό, τον περίγυρο, τη θέα. Όση ώρα και να έχεις, μπορεί να μην είναι αρκετή για τον έναν από τους 2 καλύτερα συντηρημένους αρχαίους ναούς στον κόσμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα