Η συνήθεια των 5 λεπτών που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας

Η συνήθεια των 5 λεπτών που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας

Κι όμως φαίνεται πως μόλις πέντε λεπτά από το χρόνο σας είναι αρκετά για να δείτε τη ζωή σας να αλλάζει προς το καλύτερο. Και τι είναι 5' λεπτά μπροστά σε μια... αιωνιότητα ευτυχίας;

Πόσο εύκολο είναι σήμερα να συγκεντρωθείτε σε κάτι που είναι σημαντικό, μια δραστηριότητα ή ένα ζήτημα που όντως σας απασχολεί και σημαίνει πολλά για εσάς; Όταν πρέπει να γίνεται παραγωγικοί και να επικεντρωθείτε σε εκείνο που σας αφορά πραγματικά, υπάρχει τρόπος με μια συνήθεια πέντε μόλις λεπτών να δείτε σημαντική διαφορά στην καθημερινότητα. Πρέπει να κατευθύνετε το χρόνο σας.

Το τρικ είναι πολύ απλό. Αφιερώστε πέντε λεπτά ώστε να καταγράψετε σε ένα χαρτί (ή και ψηφιακά, λίγη σημασία έχει) το πρόγραμμα της ημέρας. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε προσηλωμένοι στους στόχους σας, μειώνοντας δραματικά τον χαμένο χρόνο που σπαταλάμε όλοι μας συχνά σε δραστηριότητες λιγότερο σημαντικές και απαραίτητες.

1. Φυλάξτε χρόνο για κάτι που αγαπάτε

Κάθε μέρα, φροντίστε να αφήσετε χρόνο για κάτι που σας αρέσει πολύ. Ακόμη και 5′ λεπτά για αρχή είναι αρκετά. Έχει αποδειχθεί πως αν βάλετε σε καθημερινή βάση στο πρόγραμμα δραστηριότητες που σας φτιάχνουν τη διάθεση, η ζωής σας θα αλλάξει προς το καλύτερο.

2. Φροντίστε να ιεραρχείτε σωστά τις προτεραιότητές σας

Η καταγραφή ενός προγράμματος ημέρα σας βοηθά να παραμείνετε προσηλωμένοι σε όσα σημαίνουν πραγματικά κάτι στη ζωή σας. Καθώς καταγράφετε τις καθημερινές σας υποχρεώσεις, ιεραρχείστε εκείνες που αποτελούν για εσάς ύψιστη προτεραιότητα. Αν παρατηρήσετε πως μήνα με το μήνα, παραμελείτε όσα είναι σημαντικά και γεμίζετε το πρόγραμμά σας με “άχρηστες” δραστηριότητες, είναι καιρός να επανακαθορίσετε τον εαυτό σας.

Αν διαπιστώσετε πως καταγράφοντας σε ένα πρόγραμμα όσα πρέπει να κάνετε κάθε μέρα, δεν ασχολείστε με όσα έχουν την μεγαλύτερη σημασία για την κοσμοθεωρία σας, τότε πρέπει να ξεκινήσετε μια ενδοσκόπηση ώστε να κατασταλάξετε. Τι είναι πραγματικά σημαντικό και γιατί αν το αξιολογείτε ως τέτοιο, δεν βρίσκεται σε καθημερινή βάση στην ατζέντα σας;

3. Ομαδοποιείστε δραστηριότητες

Πέραν όμως της ουσίας της ζωής, ένα πρόγραμμα θα κάνει και τα ‘πρέπει’ της καθημερινότητας πιο εύκολα διαχειρίσιμα. Για παράδειγμα, πολλές φορές σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο οργανώνοντας λάθος τις υποχρεώσεις μας. Σχεδιάστε όσα έχετε να κάνετε μέσα στην ημέρα με βάση το αντικείμενο, ώστε να τα πραγματοποιήσετε ταυτόχρονα. Επιλέξτε επίσης τη μία μετά την άλλη, δραστηριότητες που απαιτούν να βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Όσο πιο αποτελεσματικά και σύντομα ολοκληρώνετε τις ρουτινιάρικες υποχρεώσείς σας, τόσο περισσότερο ποιοτικό και παραγωγικό χρόνο θα εξασφαλίζετε για όσα σας γεμίζουν.

4. Βάλτε deadline

Μπορεί να μοιάζει αγχωτικό, το να θέσετε όμως χρονικά περιθώρια εντός των οποίων πρέπει να ολοκληρώσετε όσα επιθυμείτε, μπορεί να σας πιέσει αποφασιστικά να προσπαθήσετε περισσότερο. Κατά τη διάρκεια του πεντάλεπτου σχεδιασμού του προγράμματος, σημειώστε και το deadline κάθε εργασίας και υποχρέωσης, μια σημείωση που θα διεμβολίσει την αναβλητικότητα που διακατέχει τους πάντες σε τέτοιες περιπτώσεις. 

5. Ένα μικρό βήμα σήμερα, ένας μεγάλος στόχος στο μέλλον

Αν στόχος σας είναι για παράδειγμα να μετακομίσετε στην επαρχία ή να αλλάξετε δουλειά, αυτό δεν θα γίνει σίγουρα από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορεί όμως να μπει σε καθημερινή βάση, ως απότερος στόχος, προς την επίτευξη του οποίου θα συμπεριλμαβάνετε πάντα ένα μικρό βηματάκι την ημέρα. Σημειώστε λεπτομερώς ποια ενέργεια κάνετε την ημέρα με στόχο τη… μεγάλη ιδέα, ώστε να ξέρετε που ακριβώς βρίσκεστε και να προετοιμάζεστε μέσω μικρών βημάτων, να κάνετε τελικά το άλμα.

ΠΗΓΗ LIFEHACK

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα