Ευτυχισμένη μέρα με πολλά δυάρια. Getty Images/iStockphoto

22/2/22: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η “TWOSDAY” ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αν δεις το ημερολόγιο, σήμερα έχουν 22/2 του 2022. Τι σημασία έχουν όμως τόσα δυάρια σε μια ημερομηνία.

Happy Twosday! Η 22η ημέρα του 2ου μήνα του χρόνου 2022 έπεσε και την… Τρίτη μέρα της εβδομάδας. Φανταστικό; Θα μου πεις έχεις πολλά προβλήματα, για να ασχολείσαι με την πληθώρα των 2. Θα σου προτείνω να μείνεις λίγο περισσότερο κοντά μας, για να διαβάσεις για τη σημασία που έχει αυτός ο αριθμός, για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Ναι, πάλι το 2 μπροστά σου.

Ο Διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο University of South Carolina, Barry Markovsky είναι και μελετητής παραφυσικών ισχυρισμών (που επηρεάζουν δεδομένα την κοινωνία) και της ψευδοεπιστήμης που ασχολείται με τις δημοφιλείς πεποιθήσεις. Όπως γράφει στο Conversation “οι πεποιθήσεις αυτές σχεδόν πάντα είναι επιστημονικά παράλογες, εν τούτοις απεικονίζουν πώς οι εγκέφαλοι, οι άνθρωποι, οι ομάδες και οι πολιτισμοί συνεργάζονται, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κοινό νόημα”.

Εξηγεί πως πέραν της Twosday, υπάρχουν προφανώς και άλλες ημερομηνίες με εντυπωσιακά μοτίβα. Όπως η 1/11/11 ή 11/11/11 και όλες οι άλλες περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αριθμών (06/06/06 κλπ) που προκύπτουν με διαφορά χρόνων η μια από την άλλη. “Για παράδειγμα, θα ζήσουμε τη Threesday στις 3/3 του 33”.

H Aμερικανίδα celebrity αστρολόγος, Aliza Kelly έγραψε στο Allure πως “μερικοί άνθρωποι βλέπουν έναν επαναλαμβανόμενο αριθμό, ως μια επιβεβαίωση, ένα είδος πράσινου φωτός που τους ανάβει το σύμπαν, για να τους ενημερώσει ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο ή ότι προστατεύονται, ή ως έχουν έναν οδηγό ή ένα πνεύμα που επικοινωνεί μαζί τους.

Ναι, αλλά γιατί να μας ενδιαφέρουν όλα αυτά;

“Ο εγκέφαλος έχει αναπτύξει μια φανταστική ικανότητα ως προς το να βρίσκει νοήματα και συνδέσεις. Το πάλαι ποτέ, αυτό μεταφραζόταν στη διαφορά μεταξύ επιβίωσης ή θανάτου.

Για παράδειγμα, η αναγνώριση των αποτυπωμάτων πατουσών στο χώμα, σήμαινε την παρουσία επικίνδυνων αρπακτικών που έπρεπε να αποφευχθούν ή θηραμάτων που έπρεπε να αιχμαλωτιστούν και να καταναλωθούν. Οι αλλαγές στο φως της ημέρας έδειχναν πότε πρέπει να φυτευτούν οι καλλιέργειες και πότε να περισυλλεγούν.

Ακόμα και όταν δεν ετίθετο θέμα επιβίωσης, πάντα λειτουργούσε ως επιβράβευση η ανίχνευση ενός μοτίβου, για παράδειγμα ενός οικείου προσώπου ή ενός τραγουδιού. Όταν τα εντοπίζουμε, ο εγκέφαλος μας δίνει στις συνάψεις του λίγη δόση ντοπαμίνης και έτσι δίνει κίνητρο να συνεχίσουμε να βρίσκουμε μοτίβα.

Αν τυχόν ‘χάσουμε’ μια αριθμητική ακολουθία, λαμβάνεται ως παράδειγμα αποφένιας: πρόκειται για την αυθόρμητη αντίληψη συσχετίσεων και νοηματικών γεγονότων, άσχετων μεταξύ τους. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό νευρολόγο και ψυχίατρο (με σημαντική προσφορά στη νευροψυχολογία και τη ψυχοπαθολογία) Klaus Conrad, το 1958″.

Η αποφένια ορίστηκε ως η τάση να βλέπουμε συσχετίσεις μεταξύ φαινομενικά ασυσχέτιστων αντικειμένων ή ιδεών. Αυτό πιθανότατα συνδέει την ψύχωση με την δημιουργικότητα. Η αποφένια και η δημιουργικότητα ενδέχεται να ιδωθούν και σαν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος”.

Έρευνα έδειξε πως τα υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης επηρεάζουν την τάση να βρίσκουμε νόημα, πρότυπα και σημασία εκεί που δεν υπάρχουν -και ότι η τάση αυτή σχετίζεται με την τάση για πίστη στο παραφυσικό”.

H Aμερικανίδα celebrity αστρολόγος, Aliza Kelly έγραψε στο Allure πως “μερικοί άνθρωποι βλέπουν έναν επαναλαμβανόμενο αριθμό, ως μια επιβεβαίωση, ένα είδος πράσινου φωτός που τους ανάβει το σύμπαν, για να τους ενημερώσει ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο ή ότι προστατεύονται, ή ως έχουν έναν οδηγό ή ένα πνεύμα που επικοινωνεί μαζί τους”. Εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί που αναφέρονται στους επαναλαμβανόμενους αριθμούς με τον όρο “αγγελικοί αριθμοί”.

Ο Markovsky εξηγεί πως “ένα άλλο παράδειγμα αποφένιας είναι η αστρολογία, που συνδέει οπτικά τα αστέρια σε αστερισμούς. Αυτά είναι τα γνωστά ζώδια. Κάθε ζώδιο συνδέεται με έννοιες που σχετίζονται με το αντίστοιχο αντικείμενο του (πχ του σκορπιού είναι οι δαγκάνες κοκ). Ωστόσο, αυτά τα σημάδια δεν υπάρχουν στον ουρανό με καμία φυσική έννοια και το όλο σύστημα αποτυγχάνει σε επιστημονικές δοκιμές”.

Πάμε και στη σημερινή -ξεχωριστή- ημέρα

“Η απαρχή της αριθμολογίας εντοπίζεται 2.500 πίσω στο χρόνο, στον Έλληνα μαθηματικό, Πυθαγόρα. Εναλλακτικά συστήματα εμφανίζονται και αλλού, όπως στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή.

Η αριθμολογία μπορεί να φαίνεται πως ανήκει στα μαθηματικά, περισσότερο όμως, μοιάζει με τη χειρομαντεία και την ανάγνωση φύλλων τσαγιού. Έχει διαδοθεί μέσω περιοδικών, βιβλίων, ταινιών, τηλεοπτικών προγραμμάτων, ιστοσελίδων και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί η δημοτικότητα της, παρ’ όλα αυτά, υπάρχει η πεποίθηση πως ορισμένοι αριθμοί ‘κυκλοφορούν’ ως καλοί ή κακοί σε όλον τον κόσμο”.

Θα ήθελα εδώ να σκεφτείς τον αριθμό 7.

“Υπάρχουν πολλά είδη αριθμολογίας. Η πιο δημοφιλής φόρμα εκχωρεί αριθμούς σε ονόματα ή άλλες λέξεις και στη συνέχεια υπολογίζει τη ‘ρίζα’ τους, που είναι γνωστή ως ο αριθμός πεπρωμένου (ή ο αριθμός έκφρασης). Ξεκινά με την αντιστοίχιση κάθε αριθμού με κάθε γράμμα του αλφαβήτου: A = 1, B = 2 και ούτω καθ’ εξής.

Παράδειγμα: αν προσθέσω τους αριθμούς του μικρού μου ονόματος, προκύπτει το 28. Για να βρω τη ρίζα, προσθέτω τα ψηφία του 28 και παίρνω το 10. Προσθέτω και αυτά τα δυο ψηφία και παίρνω το 1. Κάνω το ίδιο με το μεσαίο όνομα και το επίθετο, παίρνω το 4 και το 9, προσθέτω τις τρεις ρίζες και βγάζω το 14. Η πρόσθεση αυτών των δυο αριθμών μου δίνει τον ‘αριθμό πεπρωμένου’ που είναι το 5. Στην αριθμολογία σχετίζεται με ανθρώπους που σκέφτονται ελεύθερα, είναι περιπετειώδεις, ανήσυχοι και ανυπόμονοι”.

Να δούμε τώρα, το κρυφό νόημα της σημερινής ημέρας.

Παίρνουμε τις ρίζες του 02, του 22 και του 2022. Έχουμε το 2 το 4 και το 6. Τα προσθέτουμε και βγαίνει το 12. Άρα, το 3 είναι ‘ο αριθμός του πεπρωμένου’. Συνδέεται με την αισιοδοξία και τη χαρά. Είναι σύμβολο αυτοπεποίθησης και θυμίζει την ανάγκη να υψηλής αυτοεκτίμησης, ανά πάσα στιγμή. Η ενέργεια του 3 μας ενθαρρύνει να εκφραστούμε.

Στην ταοϊστική φιλοσοφία το Γιν και το Γιανγκ είναι οι δύο δυνάμεις που κρατούν το σύμπαν, σε τέλεια ισορροπία. Collection ChristopheL via AFP

Ας δούμε τι είναι το 2

Στα μαθηματικά ο αριθμός 2 είναι ο μόνος άρτιος πρώτος αριθμός: ο πρώτος των πρώτων αριθμών (βλ. αυτοί που διαιρούνται με το 1). Το σύμβολο είναι δυο κάθετες γραμμές που συμβολίζουν τον άνδρα και τη γυναίκα, τη μέρα και τη νύχτα, τη ζωή και το θάνατο, τη θλίψη και τη χαρά και τον πόλεμο και την ειρήνη. Στην αριθμολογία “η ενέργεια του σχετίζεται με την ισορροπία, την ευαισθησία και τη συνεργασία”.

Στην αριθμολογία το 2 είναι και ο πιο θηλυκός αριθμός όλων -αντιπροσωπεύει μαζί τη χάρη και τη δύναμη, είναι συνεργάσιμο και έχει στόχο πάντα να επαναφέρει την ειρήνη και την ισορροπία σε σχέση ή συνθήκη. Είναι και ο πιο ευαίσθητος, με την ισχυρότερη διαίσθηση.

Στην ταοϊστική φιλοσοφία το Γιν και το Γιανγκ είναι οι δύο δυνάμεις που κρατούν το σύμπαν, σε τέλεια ισορροπία.

Στην Κίνα, όπου πιστεύουν στην αρμονία και την ισορροπία θεωρείται τυχερός αριθμός -καθώς όλα τα καλά που έρχονται σε ζευγάρια.

Κατά τους Πυθαγόρειους (θιασώτες του Πυθαγόρειο θεωρήματος) είναι άτυχος -καθότι είναι της διαίρεσης.

Στη Βίβλο είναι ο αριθμός της Εύας, της πρώτης γυναίκας. Εκεί αναφέρεται και ότι η δεύτερη ημέρα της δημιουργίας είναι η μόνη που στην οποία δεν αναφέρεται το ‘είδε ο Θεός ότι ήταν καλό’ -στη δημιουργία του στερεώματος ανάμεσα στα νερά και το διαχωρισμό των νερών “που ήσαν κάτω από το στερέωμα από τα νερά που ήσαν επάνω από το στερέωμα. Και έγινε έτσι. Και ονόμασε ο Θεός το στερέωμα ουρανό. Και έγινε εσπέρα, και έγινε πρωί, ημέρα δεύτερη”. Άρα το 2 ίσως να είναι και άτυχο.

Στα ταρό είναι το χαρτί της Αρχιέρειας -που συμβολίζει τη σοφία και την καλή κρίση. Υποδηλώνει βέβαια, και τη λήψη κακών αποφάσεων.

Στο ναό του Σολομώντα -του πρώτου ναού της Ιερουσαλήμ- υπάρχουν δυο στύλοι. Αυτοί εμφανίζονται στο χαρτί των ταρό που λέγαμε.

Το δύο είναι και ο αριθμός της Σελήνης.

Στον Ιουδαϊσμό κάθε γεύμα του Σαββάτου ξεκινά με δύο καρβέλια ψωμί που ονομάζονται challot.

Τα δύο challot αντιπροσωπεύουν το μάννα που έφαγαν οι Ισραηλίτες κατά το ταξίδι τους στην έρημο, μετά την έξοδο από την Αίγυπτο.

Στο Ισλάμ δύο άγγελοι ακολουθούν τον κάθε άνθρωπο και γράφουν τις καλές και τις κακές του πράξεις.

Μια παλιά δεισιδαιμονία αναφέρει ότι αν δύο άνθρωποι πλύνουν τα χέρια τους στο ίδιο μπολ (νιπτήρα κλπ) ταυτόχρονα, θα μαλώσουν, πριν νυχτώσει.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα