ΑΝ ΨΑΧΝΕΙΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ BINGE, ΤΟ “SILO” ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ένα από τα τηλεοπτικά διαμαντάκια της φετινής σεζόν προβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Αν τα αποτελέσματα των απεργιών (δηλαδή της καθυστέρησης των στούντιο να δώσουν δίκαιους μισθούς και συνθήκες εργασίες στους εργαζόμενούς τους) αρχίζουν να κάνουν εμφανή μια σχετική έλλειψη συναρπαστικών νέων σειρών, πρέπει να σιγουρευτούμε πως δεν ξεχνάμε τα καλύτερα που μας έχει ήδη φέρει η σεζόν. Κι αν ανάμεσα σε αυτά, η σειρά επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου του Apple TV+, Silo.

Η Apple TV+ γενικότερα όπως έχουμε πει αρκετές φορές, εκθειάζοντας πολλά από τα σόου τους, είναι αυτή τη στιγμή ό,τι κοντινότερο μπορεί να υπάρξει στο στρίμινγκ, σε κλασικό ΗΒΟ. Ίσως να μην υπάρχει το αψεγάδιαστο αριστούργημα της χρυσής εποχής, όμως από όλες τις υπηρεσίες, αυτή είναι που έχει την καλύτερη αναλογία ποσότητας και ποιότητας – σχετικά μετρημένες σειρές, επιλεγμένες, φροντισμένες, χωρίς πανικόβλητες ακυρώσεις και χωρίς κουβάδες περιεχομένου που δεν προλαβαίνεις καν να σκρολάρεις πριν μεγαλώσει.

Κι αν ένα εξαιρετικό έτερο sci-fi της ίδιας πλατφόρμας, το For All Mankind, είναι περισσότερο κοντά στην πολιτική και την αισθητική ενός Battlestar Galactica, τότε το Silo είναι σε μια άλλη γωνιά του sci-fi φάσματος, καλύπτοντας μια περισσότερο mystery box ανάγκη: Ενός οικοδομήματος εντυπωσιακού, μακρινού, που όσο το ψάχνουμε και το ανακαλύπτουμε, τόσο περισσότερες απορίες έχουμε για αυτό. Ναι, ναι, κι αυτό στους απογόνους του Lost θα το χρεώσουμε, τι να κάνουμε.

(Επίσης μιλώντας για sci-fi του Apple TV+ να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και το ήδη λατρεμένο Severance, όπως και το καθόλου αμελητέο φλερτ του Morning Show με την επιστημονική φαντασία, να τα λέμε αυτά. Στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα!)

Πίσω στο Silo όμως, και στους λόγους που μπορεί να εξελιχθεί στην επόμενη πολυετή αγάπη, αρκεί να κάνει κάποιες κινήσεις σωστά στη συνέχεια.

Πρόκειται για διασκευή μιας σειράς βιβλίων από τον Χιού Χάουι (που κυκλοφορούν στα ελληνικά από την Anubis), πρώτο εκ των οποίων το Wool, που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την πρώτη «πράξη» της ευρύτερης σάγκα και αποτελείται από τις 5 πρώτες ιστορίες. Το Wool αρχικά επρόκειτο να γίνει ταινία στην οποία είχαν εμπλακεί ονόματα όπως ο Ρίντλεϊ Σκοτ κι ο Στίβεν Ζέιλιαν (σεναριογράφος για ταινίες όπως το Irishman, η Λίστα του Σίντλερ, το Κορίτσι με το Τατουάζ, το Moneyball). Όταν διάφορες εκδοχές της κινηματογραφικής μεταφοράς ναυάγησαν, το πρότζεκτ έφτασε στα AMC Studios που άρχισαν να αναπτύσσουν την μεταφορά για την τηλεόραση πλέον, αρχικά για το δίκτυο AMC κι έπειτα για το Apple TV+, με showrunner τον Γκράχαμ Γιοστ, τον άνθρωπο πίσω από το Justified.

Η 1η σεζόν του Silo σε πρώτη φάση έχει ως πρωταρχική έγνοια τόσο το να χτίσει αυτό τον ιδιόρρυθμο δυστοπικό κόσμο του μέλλοντος, όσο και το να τον περιβάλει με ένα μυστήριο που θα μας κάνει να θέλουμε να επιστρέφουμε εκεί διαρκώς. Η σειρά λοιπόν διαδραματίζεται σε ένα μέλλον όπου μια κοινότητα (ή ίσως η ανθρωπότητα;) επιβιώνει σε ένα υπόγειο σιλό αποτελούμενο από 144 επίπεδα. Ο έξω κόσμος είναι απαγορευμένος για τον πολύ απλό λόγο πως Εκεί Έξω, κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει.

10.000 άνθρωποι ζουν εκεί, υπόγεια, κάτω από ένα εντελώς καταπιεστικό και ακραία ταξικό σύστημα που φέρνει στο νου (εκτός από τον άξουαλ κόσμο) κάτι σαν την αλληγορικότητα της κατασκευής του Snowpiercer, όπου φυσικά όσο πιο πίσω το βαγόνι, τόσο πιο πολλοί οι άνθρωποι και τόσο χειρότερες οι συνθήκες διαβίωσής τους, κι όσο πιο κοντά στη Μηχανή, τόσο μεγαλύτερος ο πλούτος κι η ελευθερία του κόσμου τους.

Το σημείο εισαγωγής μας στη σειρά είναι ιδιόμορφο καθώς δεν είναι η –εν τέλει– πρωταγωνίστρια, παρά είναι ένα teaser, ένα cold open διαρκείας ενός επεισοδίου στην ουσία. Όπου ο σερίφης της κοινότητας (Ντέιβιντ Ογιέλογο) αρχίζει να χάνει την πίστη του στο όλο οικοδόμημα ύστερα από μια σοκαριστική απόφαση της γυναίκας του (Ρασίντα Τζόουνς) η οποία δουλεύει στο ΙΤ τμήμα του σιλό και αρχίζει να υποπτεύεται πως όσα ξέρουμε για αυτό το κατασκεύασμα, τους κανόνες του, την Ιστορία του, τις προειδοποιήσεις γύρω από αυτό… ίσως όλα αυτά να είναι ψέματα.

Ένας άντρας από το ΙΤ θα βρεθεί νεκρός και η μηχανικός Τζουλιέτ Νίκολς (Ρεμπέκα Φέργκιουσον) θα ισχυριστεί πως πρόκειται για δολοφονία. Μπορεί να εμπλέκεται στην υπόθεση ένας απαγορευμένος σκληρός δίσκος που κυκλοφορούσε στο τμήμα; Η ουσία είναι πως η Τζούλιετ κερδίζει την προσοχή του σερίφη και χάρη σε μια ακολουθία γεγονότων η μηχανικός θα βρεθεί στο πάνω τμήμα, όπου και θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην επόμενη μέρα του σιλό.

5 κρυφά διαμάντια στο Apple TV+

The Changeling: Ένας άντρας (ΛαΚιθ Στάνφιλντ) ταξιδεύει σε έναν υπόγειο κόσμο στη Νέα Υόρκη αφότου η γυναίκα του κάνει φρικτό στο παιδί τους. Θρίλερ φαντασίας.

Dickinson: Μια βιογραφία της Έμιλι Ντίκινσον (Χέιλι Στάινφελντ) όπως κανείς δεν έχει επιχειρήσει ξανά. Χιούμορ, δράμα, ορμές, ποίηση, απόγνωση, vibes, κι ο Wiz Khalifa ως Θάνατος.

Shrinking: Ψυχολόγος (Τζέισον Σίγκελ) αρχίζει ξαφνικά να γίνεται υπερβολικά ειλικρινής με τους ασθενείς του, σοκάροτας τους συναδέλφους του. Συμπρωταγωνιστεί ο Χάρισον Φορντ.

The Afterparty: Η Τίφανι Χάντις λύνει μυστήρια στο απόλυτο τηλεοπτικο whodunnit, όπου κάθε επεισόδιο παρουσιάζει την ιστορίας ενός υπόπτου σε ένα τελείως διαφορετικό κινηματογραφικό στυλ.

Slow Horses: Ο Γκάρι Όλντμαν ηγείται μιας δυσλειτουργικής μονάδας βρετανών κατασκόπων όπου καταλήγουν όσοι πράκτορες της ΜΙ5 είδαν την επίσημη καριέρα της να τελειώνει άδοξα.

Δε θα γίνουμε τρομερά πιο συγκεκριμένοι γιατί όλες οι δυναμικές ανάμεσα στα διάφορα πρόσωπα, οι θέσεις που κατέχουν κι οι θέσεις που αλλάζουν, η απουσίες, οι θάνατοι, οι έρευνες – όλα παίζουν το ρόλο τους στο ψηφιδωτό μυστηρίου που επιχειρεί να απλώσει η σειρά.

Το ενδιαφέρον στο πώς είναι στημένη η σειρά, το εντοπίζουμε στην εξής ένταση: Από τη μία έχουμε το εντυπωσιακό χτίσιμο ενός κόσμου, σε επίπεδο σκηνογραφίας, κουστουμιών, ακόμα και ερμηνειών, με το δυνατό καστ (όπου μεταξύ άλλων συναντάμε και τον Τιμ Ρόμπινς) να στήνει χαρακτήρες και περιβάλλον με ευκολία, και με πειστικό τρόπο. Κι από την άλλη, όλος αυτός ο κόσμος που απλώνεται μπροστά στα μάτια μας, εξερευνάται αφηγηματικά ως ένα μυστήριο.

Η οπτική μας ως θεατές ξεκινάει από χαρακτήρες που βρίσκονται μέσα σε αυτή την συνθήκη, την θεωρούν ως δεδομένη, οπότε οι μύθοι, οι δοξασίες, ίδια η Ιστορία τους, πράγματα που αποδέχονται δίχως αντίρρηση, εμείς από την πρώτη στιγμή τα αμφισβητούμε – πόσο μάλλον που η εισαγωγή μας σε αυτό τον κόσμο γίνεται με μια Ρασίντα Τζόουνς να αναζητά τρύπες και θεωρίες γύρω από την πατροπαράδοτη Αλήθεια του κόσμου.

Η Ρεμπέκα Φέργκιουσον (MVP στα Mission: Impossible) είναι ιδανική ως καθοδηγητής μας σε αυτή την αναζήτηση προς έναν άγνωστο στόχο. Είναι συναρπαστική, παγωμένη, δυνατή, ο ορισμός του «δε μπλέκεις», αλλά την ίδια στιγμή η μελαγχολία στο βλέμμα της κι η ανθρωπιά της πάντοτε υπονοούν κάτι πολύ βαθύτερο από, απλώς, ένα περίβλημα ατσαλιού. Είναι κι η ίδια κάτι σαν αίνιγμα, υπό μία έννοια – ή έστω, ένας άνθρωπος που πειστικά μοιάζει να διακατέχεται από μια άσβεστη δίψα να μάθει μια κάποια αλήθεια, να ξεφύγει. Να μάθει.

Αν η 1η αυτή σεζόν έχει κάποιο αρνητικό, είναι μάλλον η απόλυτη αφοσίωση σε αυτή τη δομή μυστηρίου, όπου κάθε επεισόδιο είναι απλώς ένα ακόμα κομμάτι σε μια μεγάλη μυστηριώδη αφήγηση, δίχως ποτέ να φρενάρουμε για να περάσουμε χρόνο σε κάποια περίεργη, ανεξερεύνητη γωνιά αυτού του κόσμου – κάτι που το Lost έκανε εξαιρετικά, όπως θυμόμαστε, γι’αυτό εξάλλου και παραμένει σημείο αναφοράς ακόμα και τόσες δεκαετίες μετά.

Όμως για το Silo, ο μόνος δρόμος είναι προς τα πάνω. Και υπάρχει εδώ ένας πυρήνας αναμφίβολα καθηλωτικός καθώς η αλήθεια για αυτό τον κόσμο θα αρχίσει να αποκαλύπτεται, επίπεδο μετά το επίπεδο, σεζόν μετά τη σεζόν. Ποια είναι η αλήθεια για το παρελθόν που οδήγησε σε αυτή την υπόγεια αποικία; Τι συμβαίνει στα αλήθεια Εκεί Έξω; Ποιος σκοτώνει, και γιατί; Οι αλήθειες δίχως αμφιβολία θα έρθουν, αλλά αυτό που κάνει τη σειρά τόσο συναρπαστική είναι η περιέργεια του πώς θα μοιάζουν καν τα ερωτήματα στο μέλλον της.

Έχουμε πολύ κόσμο ακόμα να ανακαλύψουμε, σε μια εκδοχή της ανθρωπότητας όπου η ταξική καταπίεση κι η κουλτούρα ελέγχου παίζουν ακόμα κυρίαρχο ρόλο όμως το ένστικτο και το συναίσθημα μοιάζουν παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν μπροστά. Είναι κι αυτή εξάλλου μια αναζήτηση για τη Τζούλιετ, είτε το συνειδητοποιεί, είτε όχι. Μέσα από τη διαδρομή της, το Silo μας δίνει όλους τους λόγους για να θέλουμε να ακολουθήσουμε κι εμείς.

Info:

Η 1η σεζόν του Silo στριμάρει στο Apple TV+. Η τριλογία βιβλίων κυκλοφορεί στα ελληνικά από την Anubis, με τίτλους Σιλό, Βάρδια και Σκόνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα