12os Πίθηκος και Σύγχρονη Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Alex Grymanis / Red Bull Content Pool

ΕΙΔΑΜΕ ΤΟΝ 12Ο ΠΙΘΗΚΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ – ΟΤΑΝ ΟΙ “ΑΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ” ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΟ ΑΒΑΤΟ

Ο 12ος Πίθηκος στην πιο interactive συναυλία που έχει ζήσει ποτέ το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Ήμασταν εκεί.

“Γκολ”, “είναι τρελός ο Πίθηκος”, “ΒΗΤΑ ΠΕΙΣ” και πολλά άλλα συνθήματα και ιαχές συντάραξαν την αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας το βράδυ της Τρίτης (9/1) όταν ο δημοφιλής ράπερ 12ος Πίθηκος μπροστά σε 1.600 θεατές έκανε πραγματικότητα το όνειρο που είχε από παιδάκι.

Η μουσική του ακούστηκε σε μία αίθουσα που κακά τα ψέματα θεωρείται το “άγιο δισκοπότηρο” της ποιότητας στην Ελλάδα. Ποιος να το φανταζόταν ότι θα ακούγαμε ραπ ενδεδυμένη με κλασική μουσική σε έναν χώρο που συνήθως βλέπουμε καλοντυμένους θεατές να παρακολουθούν συμφωνικές ορχήστρες, όπερες και ρεσιτάλ.

Τα όργανα κλασικής μουσικής δεν έλειψαν από την ιστορική θα έλεγε κανείς εμφάνιση του Θεσσαλονικιού 12ου Πίθηκου, όμως αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν έναν άλλον χαρακτήρα στους αιχμηρούς στίχους του ράπερ. Όλα έγιναν στο πλαίσιο του event  Red Bull Symphonic λίγο καιρό μετά το sold-out live στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου συνεργάστηκαν ταλαντούχοι άνθρωποι από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους.

Όποιες δεύτερες σκέψεις είχαμε για το πώς θα μπορούσε η “ωμή”, κάπως γηπεδική, ατμόσφαιρα των ραπ τραγουδιών να συναντήσει ουσιαστικά και αρμονικά την κλασική μουσική και συγκεκριμένα της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ εξανεμίστηκαν από το πρώτο τραγούδι.

12os Πίθηκος και Σύγχρονη Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Alex Grymanis / Red Bull Content Pool

Ξεκινήσαμε από το μηδέν, απ’ τον δρόμο, από το περιθώριο, και δες που έχουμε φτάσει σήμερα… “ έγραψε στα social ο Πίθηκος πριν από τη συναυλία και αυτό ήταν το φιτίλι που έβαλε φωτιά σε όλη τη βραδιά. Οι πόρτες της αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη έκλεισαν στις 20.15, τα φώτα χαμήλωσαν, η Ορχήστρα με τον μαέστρο Γιώργο Αραβίδη πήραν τη θέση τους στη σκηνή και ο 12ος Πίθηκος “καλωσόρισε την Αθήνα”.

“Τίποτα δεν έρχεται εύκολα και είναι μια μεγάλη δικαίωση για εμάς τα παιδιά του περιθωρίου. Αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια μας δείχνουν με το δάχτυλο και μας λένε αλήτες και ρεμάλια” – 12ος Πίθηκος

Ο “Μαχητής” άνοιξε τη βραδιά πολύ δυναμικά και ο 12ος ζήτησε να σηκώσουμε όλοι ψηλά τη γροθιά μας “Τη γροθιά σου ψηλά για τον μαχητή, που δεν θα φοβηθεί – και ό, τι και αν γίνει θα σηκωθεί” και ξεκινάμε. Αν και καθιστοί, γεγονός πρωτοφανές για ραπ συναυλία, η ενέργεια διαπέρασε κάθε έναν από μας, ενώ το 99% τραγουδούσε δυνατά τους στίχους από τα 21 τραγούδια που ενορχήστρωσε εκπληκτικά ο Λάκης Τζήμκας.

12os Πίθηκος και Σύγχρονη Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Alex Grymanis / Red Bull Content Pool

12ος Πίθηκος & Εθισμός: “Τα κατάφεραν τα κωλόπαιδα και τα τσογλάνια”

Ο 12ος Πίθηκος γίνεται 40 χρόνων. Αυτό σημαίνει ότι κάνει τον απολογισμό του και εξετάζει τα 20 χρόνια καριέρας, που τον έφεραν στο Μέγαρο ανάμεσα σε βιολιά, φλάουτα και κλαρινέτα. Όλα όσα έχει περάσει για να βρεθεί απόψε απέναντί μας γίνονται κύμα, φουντώνουν μέσα του και σπάνε τη φωνή του. “Δεν υπάρχουν λόγια για να σας εξηγήσω πώς νιώθω αυτή τη στιγμή εδώ πάνω στη σκηνή. Έχουμε ρίξει απίστευτη δουλειά για αυτό που θα δείτε σήμερα και που θα ακούσετε. Έχουν δουλέψει πολλοί άνθρωποι για αυτό. Έχει συμβεί λίγες φορές στην Ευρώπη κάτι τέτοιο και το κάνουμε εμείς στην Ελλαδίτσα μας. Τίποτα δεν έρχεται εύκολα και είναι μια μεγάλη δικαίωση για εμάς τα παιδιά του περιθωρίου. Αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια μας δείχνουν με το δάχτυλο και μας λένε αλήτες και ρεμάλια.Τελικά βρεθήκαμε και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών! Και ακόμα υπήρχαν άνθρωποι που όταν μπήκαμε στο κτίριο μας κοιτούσαν περίεργα. Λες και μπήκαμε να κλέψουμε. Ας τους δείξουμε σήμερα πώς το κάνουμε εμείς”. Το κοινό έκανε την πιο δυνατή “φασαρία” που έχει ποτέ δει το Μέγαρο και ξεκίνησε η ομοβροντία του 12ου. “Βαθειά μιλάω”, “Για Εμάς”, “Γίνε στήριγμα”, “Η βόλτα”.

12os Πίθηκος και Σύγχρονη Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Alex Grymanis / Red Bull Content Pool

Ροκ ηλεκτρικές κιθάρες, ηχοτοπία που μας άλλοτε μας θύμισαν οπερέτες της παλιάς Αθήνας, άλλοτε ρυθμούς της Disney, αναμίχθηκαν με βιολιά, ντραμς, μπρέικντανς και “βρώμικα” μπιτ. Πώς έγινε αυτό; Με απόλυτη φυσικότητα, ο 12ος “πάντρεψε” πράγματα που φαίνονται τελείως άσχετα μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα άρτιο αποτέλεσμα στα αυτιά μας, ικανό να ξεσηκώσει και θεατές που δεν γνώριζαν με απόλυτη λεπτομέρεια τους στίχους του.

“Άντε Αθήνα πάμε” φώναξε ο 12ος Πίθηκος και θυμήθηκε κάτι που τους είπε ο ράπερ Εθισμός: “Τα κατάφεραν τα κωλόπαιδα και τα τσογλάνια”

Ο 12ος “τα έδωσε όλα” (μαζί με τη φίλη του Πελίνα) γράφοντας χιλιόμετρα στη σκηνή μιας αίθουσας που κανονικά θα μπορούσε να τον κάνει να αισθάνεται άβολα. “Αυτό που ζω απόψε το είχα φανταστεί όταν ήμουνα παιδάκι. Αλλά δυστυχώς ζω σε μια χώρα που από μικρό παιδί σου κόβουνε τα φτερά και τα όνειρα. Δεν σε αφήνουνε ποτέ να είσαι ο εαυτός σου γιατί όλοι θέλουν μία ασφάλεια να ζουν μέσα σε ένα μικρό κουτάκι. Δε λέω καλό είναι το κουτάκι καλό είναι και το κοπάδι. Αλλά δεν είμαστε όλοι πρόβατα. Καλό θα ήταν να αφήνουμε τα παιδιά μας, τα παιδιά σας, τα αδέρφια σας να μπορούν να κάνουν όνειρα γιατί τα όνειρα είναι τσάμπα. Και αφού το κατάφερα εγώ με πολύ σκληρή δουλειά να είμαι σήμερα εδώ επάνω τότε μπορεί ο καθένας από εσάς να δουλέψει σκληρά και να καταφέρει τα όνειρά του” μας είπε ξεσηκώνοντας ιαχές. “Λένε πως βρίζω πολύ και είναι αλήθεια. Και με ρωτάνε γιατί βρίζεις και απαντάω γιατί είμαι θυμωμένος. Η σωστή ερώτηση δεν είναι γιατί βρίζω εγώ, η σωστή ερώτηση είναι γιατί εσύ δεν είστε όλοι εσείς θυμωμένοι.

12os Πίθηκος και Σύγχρονη Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Alex Grymanis / Red Bull Content Pool

Breakdance, πειρατικές σημαίες και μαύρα τριαντάφυλλα

Η βραδιά δε θα ήταν τόσο δυνατή αν ο 12ος δεν τη μοιραζόταν με φίλους ράπερς που ανέβηκαν στη σκηνή και καταχειροκροτήθηκαν. Στο τραγούδι “Άλλη μία συμβουλή” στη σκηνή ανέβηκε ο Eisvoleas και στο “Δεν φοβάμαι” ο Sonqo Pura. Στις πολύ δυνατές στιγμές της συναυλίας ήταν η ερμηνεία του “Μαύρα Τριαντάφυλλα” όπου 5 άτομα με κεριά σε ένα κατακόκκινο σκηνικό το αφιέρωσαν σε φίλους που έφυγαν από τη ζωή. “Σε όσους χάσαμε και μας βλέπουν από εκεί πάνω, θα ανταμώσουμε στην άλλη πλευρά” είπε ο 12ος.

Μετά την επική “Αξιοπρέπεια“, ο Εθισμός ανέβηκε στη σκηνή και μαζί ερμήνευσαν τους “Πειρατές” με πειρατικές σημαίες να ανεμίζουν στη σκηνή. Ρεσιτάλ μπρέικ ντανς και ένα ζευγάρι χορευτών με λευκά ρούχα συνόδευσαν κάποια τραγούδια με αποκορύφωμα τη σκηνή αλά Μπρονξ στο τραγούδι “Επείγον”. Οι ΒΗΤΑ ΠΕΙΣ (Άσαρκος και Hatemost) αποθεώθηκαν και τραγούδησαν τα “Άγγελος και Δαίμονας” και “Χάος”.

12os Πίθηκος και Σύγχρονη Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Alex Grymanis / Red Bull Content Pool

“Όλα αυτά τα χρόνια που κάνω μουσική έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που μου έχουν εκμυστηρευτεί κάτι που έχω κάνει για αυτούς, χωρίς να γνωριζόμαστε προσωπικά, μέσα από τη μουσική μου. Κάπου τους βοήθησε, τους έβγαλε από μια δύσκολη κατάσταση, ήταν η παρέα τους. Είναι τεράστια τιμή για έναν καλλιτέχνη να έχει τόσους ανθρώπους να μοιράζονται την καρδιά του. Για όλα τα χρόνια που με ακολουθείτε και με αγαπάτε γράψατε ένα κομμάτι για μένα κι εγώ πήρα τις ιστορίες σας και έγραψα ένα τραγούδι. Κάθε φορά που θα το τραγουδάω θα σας λέω Χρόνια Πολλά” είπε ο Πίθηκος προλογίζοντας το τελευταιο τραγούδι με όλη την αίθουσα να ουρλιάζει αυτό το “Χρόνια Πολλά”.

12os Πίθηκος και Σύγχρονη Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Alex Grymanis / Red Bull Content Pool

Η αυλαία έπεσε με αγκαλιές και την τελευταία φράση του “Χρόνια Πολλά” να γράφει τον επίλογο: “Κι αν το αξίζω για να συνεχίσω, θα φανεί στο χειροκρότημα”. Πολλά cudos και για τον έμπειρο μαέστρο Γιώργο Αραβίδη, ο οποίος διηύθυνε την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, και την Ελένη Σινιάρη, η οποία βρισκόταν πίσω από τις θαυμάσιες μελωδίες του πιάνου άλλα συντόνιζε και τις vocalists.

“Τι άλλο ονειρεύεσαι πλέον;“, τον ρώτησαν αμέσως μετά το show. “Να πάω στο φεγγάρι”, απάντησε ο 12ος Πίθηκος γελώντας “Αυτό που ξέρω είναι ότι μετά τη σημερινή βραδιά νιώθω ότι μπορώ να κάνω τα πάντα. Δεν υπάρχει ταβάνι και σίγουρα θα ήθελα να το ξανακάνω όλο αυτό!”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα