Το Ναυάγιο MEGA

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ: ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΕΙΡΑΣ – ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η πολυαναμενόμενη σειρά “Το Ναυάγιο” έκανε πρεμιέρα στο MEGA. Οι εντυπώσεις μας από το διπλό επεισόδιο που προβλήθηκε την Κυριακή (01/10). Τι ξεχωρίσαμε.

Πρεμιέρα έκανε το βράδυ της Κυριακής (01/10) η πολυαναμενόμενη σειρά του MEGA με τίτλο “Το Ναυάγιο”, που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του καναλιού για αυτή τη σεζόν και η οποία ήρθε να προστεθεί στον πλούσιο κατάλογο της μυθοπλασίας για φέτος, διεκδικώντας το δικό της τηλεοπτικό κοινό.

Πρόκειται για δραματική σειρά εποχής και βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας), το οποίο αναφέρεται στην υδάτινη τραγωδία που στιγμάτισε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, και είναι μέχρι σήμερα γνωστή ως “Το ναυάγιο στη Φαλκονέρα”. Την σκηνοθεσία της σειράς υπογράφει ο Γιάννης Χαριτίδης και το σενάριο ο Γιώργος Κόκουβας.

Το Ναυάγιο MEGA

Η υπόθεση της σειράς

“Το Ναυάγιο” αποτελεί μια συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης, δύναμης ψυχής και καρμικών συμπτώσεων με φόντο ένα τραγικό ιστορικό γεγονός που σημάδεψε την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας. Άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους, θα συναντηθούν τυχαία και θα ενωθούν με έναν τραυματικό τρόπο για πάντα. Εκτυλίσσονται μπροστά μας ανθρώπινες ιστορίες, σκληρές, τρυφερές, απρόβλεπτες αλλά και πικρές, που οδηγούν τους πρωταγωνιστές στην κάθαρση και στο φως. Όλα αυτά με φόντο μία ναυτική τραγωδία στα παγωμένα νερά του Αιγαίου και με όχημα το πλοίο “Φοίνιξ”, το οποίο με μια αόρατη κλωστή τη μοίρα των ηρώων και θα ορίσει το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η σειρά του MEGA μας ταξιδεύει στην Ελλάδα μιας άλλης εποχής, μεταφέροντάς μας στη δεκαετία του ’60 και δίνοντάς μας εικόνες από την αστική Αθήνα, την πολύβουη Κρήτη και τα μαγευτικά Κύθηρα. Η χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά, η πολιτική αναταραχή της δικτατορίας που πλησιάζει, τα λαϊκά τραγούδια και οι φτωχικές αυλές συνθέτουν το χωροχρονικό πλαίσιο, όπου θα συμβεί η ναυτική τραγωδία. Έρωτες που γεννιούνται μέσα από τις στάχτες του Φοίνικα, ελπίδα μέσα από το πένθος, νέα ξεκινήματα που οδηγούν σε αναπάντεχες περιπέτειες, δικαστικές ίντριγκες και δημοσιογραφικές ανατροπές, δημιουργούν ένα μωσαϊκό ιστοριών και ανθρώπων, που τους συνδέει το αγιάτρευτο τραύμΝικόλας Καρανικόλας & Θωμάς Βαρβίας α του ναυαγίου από τη μία, αλλά και η απίστευτη θέληση για ζωή, έρωτα και δικαίωση από την άλλη.

Το Ναυάγιο MEGA

Τι είδαμε στην πρεμιέρα

Στην πρεμιέρα προβλήθηκαν τα δύο πρώτα επεισόδια, τα οποία ήταν αναγνωριστικά για τη σειρά. Διαδραματίζονται σε δύο μέρη της Ελλάδας, στα Κύθηρα και στην Κρήτη. Άνθρωποι και από τις δύο περιοχές θα αποκτήσουν έναν τραγικό “κοινό παρονομαστή”, το ναυτικό δυστύχημα που θα συμβεί σε λίγες μέρες. Μέχρι τότε μαθαίνουμε τους βασικούς ήρωες και μερικά πράγματα για τις ζωές τους.

Από τη μία, η φιλόδοξη Ειρήνη και ο καλόκαρδος σύζυγός της Απόστολος που ζουν στα Κύθηρα, περιμένουν διακαώς ένα γράμμα από το εξωτερικό, που θα τους προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον. Έχοντας φτιάξει το δικό τους άρωμα “από το φιλί τους” και με την ελπίδα στην ψυχή τους, έχουν μια μοναδική ευκαιρία να συνεργαστούν με μεγάλη εταιρεία αρωματοποιίας στη Γαλλία. Το πολυπόθητο γράμμα έρχεται, αλλά από το νησί τους δεν αναχωρεί ούτε αεροπλάνο, ούτε πλοίο, λόγω της κακοκαιρίας. Τελικά, καταφέρνουν να πείσουν τον καπετάν Στελή να τους μεταφέρει με το καΐκι του στην Κρήτη και από εκεί να ταξιδέψουν με τον μοιραίο “Φοίνιξ” ως τον Πειραιά, για να πάρουν στη συνέχεια την πτήση τους για τη Γαλλία.

Από την άλλη, γνωρίζουμε δύο φοιτητές που ζουν στην Κρήτη, τον Μάκη και τη Λίνα. Ο πρώτος αγαπά τη φωτογραφία, η δεύτερη λατρεύει τον κινηματογράφο. Οι δρόμοι των δύο νεαρών παιδιών, το καθένα με τα δικά του “τρελά” όνειρα, “διασταυρώνονται” κάποια στιγμή, αλλά στην ουσία δεν γνωρίζονται. Επίσης, δεν ξέρουν πως τις οικογένειές τους τις ενώνει ένα χρέος.Ο Μάκης θα βοηθήσει έναν φίλο του να “κλέψει” την κοπέλα που αγαπά, ενώ μπαίνει κουμπάρος στον αυτοσχέδιο γάμο τους. Στο μεταξύ, ο γιος του ιερέα που τελεί τον μυστήριο, ο Πέτρος, μπλέκει σε έναν τσακωμό με τον συγχωριανό του, τον Γιάννη. Τα αίματα ανάβουν, ένα όπλο εκπυρσοκροτεί… και το νήμα της ζωής κάποιου κόβεται για πάντα.

Το Ναυάγιο
Το Ναυάγιο MEGA

Τι μας άρεσε στο “Ναυάγιο”

Οι εντυπώσεις από τα πρώτα δύο επεισόδια είναι ιδιαίτερα θετικές, ενώ οι προσδοκίες που είχαμε πριν από την έναρξή της, ικανοποιήθηκαν πλήρως και δεν διαψεύστηκαν. Μάλιστα, η πρεμιέρα σημείωσε υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Οι λόγοι για τους οποίους μας άρεσε η σειρά, μέχρι στιγμής, και τη θεωρούμε πολλά υποσχόμενη, είναι αρκετοί και θα προσπαθήσουμε να τους απαριθμήσουμε παρακάτω.

Η μουσική – Το τραγούδι τίτλων

Ήδη από τους τίτλους αρχής της σειράς, κερδίζει τον τηλεθεατή το intro. Στην έναρξη ακούγεται το ομώνυμο τραγούδι “Το Ναυάγιο”, το οποίο γράφτηκε ειδικά για τη νέα μεγάλη παραγωγή του MEGA. Η μουσική ανήκει στον Νίκο Τερζή, οι στίχοι στον Γιάννη Κότσιρα, ενώ η συγκλονιστική ερμηνεία είναι της αγαπημένης τραγουδίστριας Ελεωνόρας Ζουγανέλη. Και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, όμως, η μουσική ήταν ένα όμορφο μουσικό χαλί.

Σκηνοθεσία – Εξαιρετική φωτογραφία – Αισθητική

Ένα από τα κύρια θετικά χαρακτηριστικά της σειράς, είναι η εξαιρετική και πεντακάθαρη φωτογραφία των Νικόλα Καρανικόλα και Θωμά Βαρβία, που εντυπωσιάζει από τα πρώτα λεπτά. Τόσο στα forward πλάνα του επερχόμενου ναυαγίου στη θάλασσα, όσο και γενικότερα (εξωτερικά αλλά και εσωτερικά) οι εικόνες που μας χαρίζει η σειρά είναι μοναδικές και “προδίδουν”, όχι μόνο την αισθητική της, αλλά και την πολλή δουλειά που υπάρχει από πίσω. Τα κύματα, το φως, οι σκιές, το πλοίο, όλα συνθέτουν ένα φόντο ιδανικό για το σενάριο, καθώς και ένα οφθαλμόλουτρο για τον τηλεθεατή, αφού πολλές φορές στο παρελθόν η φωτογραφία παραμεριζόταν από τους ιθύνοντες. Και, φυσικά, η σκηνοθεσία του Γιάννη Χαριτίδη είναι ένα από τα δυνατά στοιχεία της σειράς, αφού είναι μακριά από τη “φωσκολική” λογική, και διαθέτει μαι φρέσκια ματιά.

Μάλιστα, σημειώνεται πως για τις ανάγκες των γυρισμάτων, η παραγωγή του “Ναυαγίου” απευθύνθηκε σε μια ειδική ομάδα από το Cape Town με τεράστια πείρα σε γυρίσματα στο υγρό στοιχείο, που παρέχει υπηρεσίες κινηματογράφησης στη θάλασσα.

“Θα κάνουμε άρωμα το φιλί μας”

Το ζευγάρι που είδαμε – τουλάχιστον έως τώρα, αφού δεν γνωρίζουμε πώς θα διαμορφωθούν οι ήρωες και πώς θα εξελιχθεί η ιστορία στη συνέχεια – είναι το απόλυτο “σιπ” (= τηλεοπτικό/κινηματογραφικό ζευγάρι με φανς, από το “relationship”). Η ταλαντούχα Αναστασία Παντούση (Ειρήνη), που έχει εντυπωσιάσει σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους τα τελευταία χρόνια, και ο αγαπημένος Γιώργος Χρυσοστόμου (Απόστολος), που θεωρείται ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, είναι ταιριαστοί, φυσικοί στο παίξιμό τους και έχουν εξαιρετική χημεία, ενώ οι χαρακτήρες τους στη σειρά, με τη δυνατή αγάπη που τους δένει, δημιουργούν όμορφα συναισθήματα στον τηλεθεατή. Το γεγονός ότι έκαναν το φιλί τους άρωμα, “σκλάβωσε” πολλούς τηλεθεατές χθες.

Κορυφαίο καστ – Φρέσκα πρόσωπα

Με μια ματιά στο καστ της σειράς, καταλαβαίνεις πως η “αφρόκρεμα” των Ελλήνων ηθοποιών παίζει στο “Ναυάγιο”. Κάποιους, μάλιστα, δεν τους έχουμε δει όλους ακόμα, αφού κάποιοι ήρωες μπαίνουν αργότερα στο σενάριο. Κορυφαίοι οι Γιώργος Χρυσοστόμου, Γιάννης Στάνκογλου, Αναστασία Παντούση, Γιώργος Μακρής, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Λεωνίδας Κακούρης, Γιώργος Σουξές, Φωτεινή Ντεμίρη, Μαρία Ζορμπά. Στο πλάι τους, νέα και φρέσκα πρόσωπα (επιτέλους βλέπουμε ολοένα και πιο συχνά καινούργιους ηθοποιούς στην τηλεόραση), που δίνουν την μια πνοή δροσιάς στη σειρά, όπως οι Μιχαήλ Ταμπακάκης, Δημήτρης Καπουράνης, Αθηνά Ροδίτου, Θάνος Λέκκας, Νίκος Γκέλια, Στέλλα Ψαρουδάκη, Γιώργος Χριστοδούλου.

Ο “χαμαιλέων” Λεωνίδας Κακούρης

Εκτός από το ανωτέρω ζευγάρι, πολύ θετική εντύπωση μας έκανε ο ταλαντούχος Λεωνίδας Κακούρης, ο οποίος εντυπωσίασε με το πώς μπορεί να μεταμορφώνεται με τόσο μεγάλη επιτυχία. Ο ρόλος του Δούκα Σεβαστού στις “Άγριες Μέλισσες”, όπου ήταν φοβερά πειστικός ως σκληρός μεγαλογαιοκτήμονας, δεν τον εγκλώβισε. Πέρυσι, τον απολαύσαμε στο “Μαύρο Ρόδο” στον ρόλο του Θέμη Καστρινού, ως ένα αμείλικτο αφεντικό της νυχτερινής διασκέδασης. Τώρα, τον είδαμε σε έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο, να υποδύεται τον μεροκαματιάρη καπετάν Στελή, έναν απλό, καθημερινό, λαϊκό άνθρωπο, έναν βιοπαλαιστή, ενώ τον ακούσαμε να μιλά με κρητική προφορά.

Εδώ πρέπει να προστεθεί πως πολύ καλές ερμηνείες έχουν και οι περισσότεροι ηθοποιοί της σειράς, ο καθένας στον δικό του ρόλο.

Ανυπομονησία για μια… τραγωδία

Τέλος, καθότι η σκηνή του ναυαγίου δεν προβλήθηκε στα πρώτα δύο επεισόδια, ανυπομονούμε ιδιαίτερα να έρθει αυτή η στιγμή της τραγωδίας. Είναι ενδιαφέρον, πάντως, το γεγονός πως οι χαρακτήρες χτίζονται σιγά σιγά, ο τηλεθεατής τους μαθαίνει και αποκτά μια προσωπική σχέση μαζί τους, πριν από το δραματικό γεγονός. Επίσης, αν δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα, ο τρόπος αυτός μας βάζει να εμπλακούμε ακόμη περισσότερο συναισθηματικά στη σειρά, αφού τα θύματα της ναυτικής τραγωδίας αποκτούν προσωπικότητα, διαδρομή, παρελθόν. Και δεν είναι απλά ονοματεπώνυμα σε λίστα.

Το Ναυάγιο
Το Ναυάγιο MEGA

Πολύ καλό το πρώτο δείγμα

Συνολικά, το διπλό επεισόδιο του ‘Ναυαγίου” ήταν ένα πολύ καλό πρώτο δείγμα και η σειρά φαίνεται καλοδουλεμένη, προσεγμένη και πολλά υποσχόμενη. Λαμβάνοντας, υπόψιν, επίσης, το γεγονός ότι φέτος οι πλείστες νέες σειρές είναι εποχής, η συγκεκριμένη καταφέρνει να ξεχωρίσει. Τα στοιχεία που, ενδεχομένως, να μην μας άρεσαν και πολύ, ήταν πολύ μικρές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα η περούκα της Αμαλίας Καβάλη που υποδύεται την καταξιωμένη ηθοποιό Στέλλα ή η γεννειάδα του Γιώργου Σουξέ που παίζει τον ιερέα. Ελπίζουμε να κρατήσει το ενδιαφέρον του τηλεθεατή και στη συνέχεια!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα