KCNA/EPA-EFE/ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ, Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ποια είναι η κόρη του “Ανώτατου Ηγέτη” της Βόρειας Κορέας όπου οι ειδικοί πιστεύουν ότι προετοιάζεται για να καθίσει μια μέρα στην καρέκλα του πατέρα της.

Φέτος, συνέβη κάτι αρκετά ασυνήθιστο στη Βόρεια Κορέα. Η χώρα επέτρεψε να υπάρχουν στο ψηφοδέλτιο για τις πρόσφατες τοπικές εκλογές περισσότεροι από έναν υποψήφιοι, δίνοντας έτσι μία πρωτοφανή για τα δεδομένα της “ποικιλία” στους ψηφοφόρους για να επιλέξουν.

Σύμφωνα με τους νέους νόμους που εισήχθησαν τον Αύγουστο του 2023, οι ψηφοφόροι μπορούν τώρα να επιλέξουν μεταξύ δύο υποψηφίων για τις τοπικές και περιφερειακές συνελεύσεις της Βόρειας Κορέας. Στη συνέχεια, σε μια δεύτερη ψηφοφορία, είτε εγκρίνουν είτε αποδοκιμάζουν εκείνον που νίκησε, τοποθετώντας τα ψηφοδέλτιά τους είτε σε πράσινο κουτί (“έγκριση”) είτε σε κόκκινο κουτί (“απόρριψη”).

Απ’ τη δική της μεριά η Νότια Κορέα, δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Ενοποίησης της χώρας, υποβίβασε αυτές τις αλλαγές ως μια προσπάθεια να δοθεί μια δήθεν δημοκρατική εικόνα σε μια εποχή που οι άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Τη θεωρεί επίσης ως μια προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας της χώρας στη διεθνή σκηνή.

Γεγονός είναι πάντως ότι όχι μόνο επιλέγονται όλοι οι υποψήφιοι από το κράτος αλλά και ότι οι κάλπες παρακολουθούνται στενά. Υπάρχει λοιπόν μεγάλος σκεπτικισμός για το ποια είναι η πραγματική έκταση αυτής της “δημοκρατικής μεταρρύθμισης”.

KCNA/EPA-EFE/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βέβαια, τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν εντελώς προβλέψιμα: σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, το KCNA, περίπου το 99% των ανθρώπων ψήφισε και πάλι τους εγκεκριμένους υποψηφίους. Και όπως όλα δείχνουν οι όποιες δημοκρατικές αλλαγές δεν θα αλλάξουν τη δυναστική δομή εξουσίας της Βόρειας Κορέας. Μόνο που τώρα φαίνεται ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζει μια κόρη και όχι έναν γιο, για να είναι αύτη η επόμενη “Ανώτατη Ηγέτιδα”.

Όσον αφορά τα παιδιά του Κιμ λίγα πράγματα μας είναι γνωστά. Σύμφωνα με όσα γράφονται έχει τρία: δύο κορίτσια και ένα αγόρι. Ο πάντα εκκεντρικός Ντένις Ρόντμαν -ο οποίος ήταν κάποτε πολύ κοντά με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας- ανέφερε το 2013 ότι ο Κιμ είχε μία νεογέννητη κορούλα, την Τζου-άε, κάτι που θα την έκανε σήμερα 11 ή 12 χρονών.

Αυτή η κόρη, λοιπόν, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κρατική εφημερίδα της Βόρειας Κορέας, Rodong Sinmun, στις 19 Νοεμβρίου 2022, συνοδεύοντας τον Κιμ κατά την εκτόξευση ενός βορειοκορεατικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Στη συνέχεια εμφανίστηκε ξανά στην Κεντρική Κορεατική Τηλεόραση της Βόρειας Κορέας την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Αυτήν τη φορά, επιθεωρούσε πυρηνικές κεφαλές στο πλευρό του πατέρα της. Και τον επόμενο μήνα, ήταν μαζί με τον Κιμ σε μια τελετή για τον εορτασμό της 75ης επετείου από την ίδρυση του στρατού της Βόρειας Κορέας.

Παραδοσιακά, ο ηγέτης του καθεστώτος ασκεί την εξουσία ελέγχοντας τον στρατό, το κόμμα και τον λαό. Έτσι, οι εξωτερικοί αναλυτές παρακολουθούν με προσοχή για να δουν αν η Τζου-άε θα συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι, γεγονός που θα σημαίνει ότι αυτή θα κάτσει μία μέρα στην καρέκλα της εξουσίας.

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΙΛ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Πώς ξεκίνησαν όμως όλα για τη δυναστεία των Κιμ; Ο πρώτος ηγέτης της δυναστείας, ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ, άρχισε να προετοιμάζει τον γιο του Κιμ Γιονγκ-ιλ για την εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ήταν στα 30 του. Ονομάστηκε νούμερο δύο στο Εργατικό Κόμμα της Κορέας (KWP) τον Σεπτέμβριο του 1973 και εξελέγη στο πολιτικό γραφείο της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, τον Φεβρουάριο του 1974.

Ο Κιμ Γιονγκ-ιλ πέρασε τα επόμενα χρόνια εδραιώνοντας την πολιτική του εξουσία και τον Οκτώβριο του 1980, στο 6ο Συνέδριο του KWP, ορίστηκε και επίσημα διάδοχος του πατέρα του.

KCNA/EPA-EFE/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τον Σεπτέμβριο του 1991 ονομάστηκε ανώτατος διοικητής του Λαϊκού Στρατού της Κορέας, ενώ το 1992, ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ δήλωσε δημοσίως ότι ο γιος του ήταν πλέον ο υπεύθυνος για όλες τις εσωτερικές υποθέσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Ο Κιμ Γιονγκ-ιλ έκανε την πρώτη του δημόσια ομιλία το 1992. Έτσι, μέχρι το 1994, όταν ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ο ίδιος είχε ετοιμαστεί προσεκτικά για να ελέγχει τον στρατό, το κόμμα και τον λαό.

ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ

Εντούτοις, αυτή η στάνταρ διαδικασία διαδοχής δεν ήταν το ίδιο ομαλη και για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς ο θάνατος του πατέρα του το 2011 ήταν ξαφνικός και απροσδόκητος.

Ο πατέρας του άρχισε να τον προετοιμάζει για την ηγεσία το 2002, προσπερνώντας τα άλλα δύο παιδιά του, παρότι ήταν μεγαλύτερα. Ο μεγαλύτερος γιος, Κιμ Γιονγκ Ναμ, αποκλείστηκε από τη διαδοχή επειδή η μητέρα του είχε καταγωγή από τη Νότια Κορέα και μερικά από τα μέλη της οικογένειάς της είχαν αυτομολήσει στο “αντίπαλο” κράτος.

Επίσης, για ένα διάστημα φαινόταν ότι ο δεύτερος γιος, ο Κιμ Γιονγκ Χολ, θα ήταν αυτός που θα ονομαζόταν ως διάδοχος, αλλά πιστεύεται ότι τον προσπέρασαν γιατί του έλειπε η φιλοδοξία.

Και για τον Κιμ Γιονγκ Ουν όμως υπήρχαν κάποιες ανησυχίες στην αρχή. Κάτω από το άκαμπτο σύστημα κάστας που ισχύει στη Βόρεια Κορέα, μητέρα του Κιμ Γιονγκ-ου, η τραγουδίστρια Κο Γιονγκ-χούι, άνηκε στην κατώτερη βαθμίδα και ήταν γεννημένη στην Ιαπωνία -αν και Κορεάτισσα. Παλιότερα είχε γραφτεί ότι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε προσπαθήσει να αφαιρέσει επίσημα αρχεία προκειμένου να κρύψει την “ακατάλληλη” καταγωγή της.

Έχοντας πάει σχολείο στην Ελβετία, ο Κιμ Γιονγκ-ουν φοίτησε στο Εθνικό Πολεμικό Κολλέγιο στην Πιονγκγιάνγκ από το 2002 έως το 2007. Οι αναφορές ότι αυτός θα ήταν ο εκλεκτός του πατέρα του, ξεκίνησαν το 2008. Δύο χρόνια αργότερα διορίστηκε σε μία θέση που ισοδυναμούσε με έναν στρατηγό τεσσάρων αστέρων και παρευρέθηκε στον εορτασμό της 65ης επετείου του KWP μαζί με τον πατέρα του.

Όταν ο Κιμ Γιονγκ Ιλ πέθανε τον Δεκέμβριο του 2011, η εκπαίδευση του γιου του δεν είχε ολοκληρωθεί και η θέση του ήταν ακόμη ευάλωτη. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά για να πάρει τον έλεγχο τόσο του στρατού όσο και του κόμματος και τα χρόνια που ακολούθησαν εδραίωσε τη θέση του με μια σειρά εκκαθαρίσεων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του θείου του, Γιανγκ Σονγκ Τάεκ. Ο δεύτερος οποίος είχε κυβερνήσει ως αντιβασιλέας μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ και αναφέρθηκε ότι είχε εκτελεστεί από εκτελεστικό απόσπασμα σε μια προσπάθεια του νέου ηγέτη να “αφαιρέσει τα αποβράσματα” από το KWP.

KCNA/EPA-EFE/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΙΜ ΤΖΟΥ-ΑΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ

Εξαιτίας των όσων προηγήθηκαν της δικής του διαδοχής, είναι πιθανό ο Κιμ Γιονγκ Ουν να έχει καταλάβει πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη να δοθεί αρκετός χρόνος στην προετοιμασία ενός διαδόχου: εξ ου και οι δημόσιες εμφανίσεις της Κιμ Τζου-άε παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη τόσο μικρή.

Τον περασμένο μήνα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναφέρθηκε στην κόρη του ως “η στρατηγός του πρωινού αστεριού”, προκαλώντας συζητήσεις μεταξύ των παρατηρητών της Κορέας. Βλέπετε, ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ αποκαλούταν “Πρωινό Αστέρι” στις δεκαετίες του 1920 και του 1930 όταν και έχτιζε τη φήμη του ως μαχητής της ανεξαρτησίας την περίοδο που η Κορέα ήταν υπό την κυριαρχία της Ιαπωνίας.

Παρόλα αυτά το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο εύκολο θα είναι για τον Κιμ Γιονγκ Ουν να νομιμοποιήσει τη διαδοχή της κόρης του σε μια τόσο βαθιά πατριαρχική κοινωνία όσο η βορειοκορεατική. Και είναι δύσκολο γιατί κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται την αλλαγή τόσο της κοινωνίας όσο και του κράτους, τη στιγμή που η δυναστεία των Κιμ θα πρέπει να παραμείνει ακλόνητη.

Επομένως, είναι πιθανό αυτή η πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου να είναι ένα μήνυμα από τον Κιμ Γιονγκ Ουν ότι προετοιμάζει αυτήν τη βαθιά συντηρητική χώρα για μια ακόμη μεγαλύτερη αλλαγή στο μέλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα