Βάσει των ανακοινώσεων του κυρίου Δένδια, οι νεοσύλλεκτοι θα παρουσιάζονται από το 2026 μόνο στον στρατό ξηράς. ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΣ/EUROKINISSI

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – Η “ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ” ΚΑΙ Ο ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Ο υπολοχαγός Βάιος Τσαπρούνης εξηγεί στο NEWS 24/7 τα πρακτικά προβλήματα των αλλαγών που ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας για τις Ένοπλες Δυνάμεις -και δεν γνώριζαν αξιωματούχοι.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ριζικές αλλαγές στον τρόπο που έχουν “στηθεί” και λειτουργούν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Μεταξύ των σημαντικότερων είναι η κατάργηση επιπέδων διοίκησης, η συγχώνευση στρατοπέδων και η θητεία των στρατεύσιμων που από το 2026 θα γίνεται μόνο στον Στρατό Ξηράς. Η δε, μετεκπαίδευση της εφεδρείας θα αρχίζει κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο.

Στο επίκεντρο της «Ατζέντας 2030» του υπουργού για τον Ελληνικό Στρατό είναι η εξοικονόμηση πόρων (όπως είπε ο κύριος Δένδιας με τη συγχώνευση στρατοπέδων θα εξοικονομούνται ετησίως 16.500.000 ευρώ ετησίως και από τα λιγότερα στρατιωτικά δικαστήρια 85.000.000 ευρώ, κάθε χρόνο) και η ενίσχυση του Έβρου και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Σχετικό Άρθρο

Στα περισσότερα υπάρχει ένα “ναι μεν, αλλά” και μια γενικότερη διάθεση που περνάει σε “δεύτερη μοίρα” την εθνική άμυνα και προτάσσει τις υποχρεώσεις μας ως μέλους του ΝΑΤΟ.

Τουλάχιστον αυτό προέκυψε από τη συζήτηση που είχαμε με τον υπολοχαγό, Bάιο Τσαπρούνη, στον οποίον αποταθήκαμε για να καταλάβουμε όσα δεν είπε ο υπουργός και να μας απαντήσει σε βασικές απορίες.

«Ανώτεροι αξιωματικοί δεν γνωρίζουν τι θα γίνει»

Όπως λέει στο NEWS 24/7 ο κύριος Τσαπρούνης οι εξελίξεις έπιασαν εξ απήνης στελέχη του ελληνικού στρατού. Tα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορούν να καταλάβουν την πρακτική εφαρμογή αυτού που αποφασίστηκε, ούτε μπορούν να το συνδέσουν με τις εξαγγελίες που είχαν γίνει για αναβάθμιση της στρατιωτικής δομής στον Έβρο και τα νησιά.

«Ακόμα και το οικονομικό κομμάτι της αναδιοργάνωσης είναι δυσνόητο, είτε αφορά σε αυτή καθ΄ αυτή την αναδιοργάνωση, είτε αφορά στις τελικές οικονομικές απολαβές των στρατιωτικών.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με συναδέλφους, διαπίστωσα πως πρόκειται για ανακοινώσεις, για τις οποίες δεν ήταν ενήμεροι καν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί που θα επωμιστούν το επιτελικό βάρος της αναδιοργάνωσης.

Εν τω μεταξύ, η ενημέρωση που έχουμε είναι από τα media. Έως αυτήν την ώρα δεν υπάρχει σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου (σσ έγινε το απόγευμα).

«Δεν έχουμε καταλάβει πού στοχεύει η “Ατζέντα 2030”. Πρέπει να είναι πάρα πολύ κρυφή και για αυτό παραμένει μυστική στους στρατιωτικούς και τον κόσμο».

«Ως υπολοχαγός, ενδεχομένως και οργανωτικά να μην πρέπει να ξέρω τι θα γίνει. Αναρωτιέμαι, όμως, από ποιόν βαθμό και πάνω το Υπουργείο οφείλει να ενημερώνει, καθώς ακόμα και υψηλόβαθμοι συνάδελφοί μου “πιάστηκαν εξαπίνης”.

Η ταπεινή μου άποψη, υποστηρίζει ότι η “Ατζέντα 2030” θα πρέπει, έστω και κλιμακωτά, να γνωστοποιηθεί, όχι μόνο σε αυτούς που άμεσα αφορά, δηλαδή στους στρατιωτικούς, αλλά και στον ελληνικό λαό, ο οποίος και στο τέλος τέλος “πληρώνει το λογαριασμό”.

Αναφορικά με την επίπτωση στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, οργανωτικά τουλάχιστον, το βέβαιο είναι ότι οι συγχωνεύσεις είναι “βίαιες” και γίνονται με απίστευτους ρυθμούς.

Είναι τόσο γρήγοροι που οι εμπλεκόμενοι επιτελείς δουλεύουν νυχθημερόν για να ανταποκριθούν και δη όταν δεν προηγείται η λεγόμενη “Ιδέα Ενεργείας”. Είναι ο προϊδεασμός (σσ η ενημέρωση όσων είναι στη μονάδα ή το πεδίο για να προετοιμαστούν επί των εκτελεστικών καθηκόντων) και το πλαίσιο συντονισμού για την επίτευξη του τελικού σκοπού.

Επιπλέον, αυτή η εντατικοποίηση της προσπάθειας, μεταφέρεται στους συναδέλφους των Μονάδων, που πρέπει σε ελάχιστο χρόνο να ανταποκριθούν, χωρίς φυσικά να αφήσουν πίσω τα υπόλοιπα καθήκοντά τους». 

 

O Νίκος Δένδιας ανακοινώνει τις αλλαγές στον Ελληνικό Στρατό. Eurokinissi ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

«Στη Λάρισα έκλεισαν στρατόπεδα μεν, αλλά δημιουργήθηκε νέα Ταξιαρχία»

Σε επίπεδο ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης, καταργούνται τα ενδιάμεσα στάδια και συγκεκριμένα η Α’ Στρατιά (1η Στρατιά “Αχιλλέας”), επίπεδο «Μείζονος Διοίκησης» στρατιωτικής διοίκησης που έχει έδρα στη Λάρισα και υπάγεται απευθείας στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), ο μεγαλύτερος σχηματισμός χερσαίων δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού και η μόνη εν ενεργεία στρατιά στην Ελλάδα.

Επίσης, δημιουργούνται τέσσερις αυτοτελείς γεωγραφικές διοικήσεις, της Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας, των ΑιγαίουΑνατολικής Μεσογείου και της Αττικής.

Η πρώτη απορία που εξέφρασε ο κύριος Τσαπρούνης ως προς αυτήν τη δομική αλλαγή ήταν η εξής:

«Εφόσον καταργείται η 1η Στρατιά τι θα απογίνουν οι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε αυτή και στις μονάδες που την υποστηρίζουν. Τι θα γίνει με τις οικογένειές τους;

Κάποια αντίστοιχη περίπτωση υπήρξε στη Λάρισα, με το κλείσιμο κάποιων στρατοπέδων.

Εκεί, είδαμε ότι συγκροτήθηκε η 6η Ταξιαρχία Υποστήριξης που απορρόφησε έναν σημαντικό αριθμό στελεχών. Όπως επίσης και στις Σέρρες, όπου ένα Σύνταγμα αναβαθμίστηκε σε Ταξιαρχία.

Οι παραπάνω περιπτώσεις, αλλά και άλλες που για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να αναφέρω, εξασφαλίζουν σε κάποιο βαθμό την οικογενειακή ομαλότητα των στρατιωτικών.

Στον αντίποδα, βέβαια, ακόμα περιμένουμε την στελέχωση Μονάδων σε Έβρο και Νησιά, σε βαθμό που να ανακουφίσει τους ήδη υπηρετούντες εκεί.

Κι αυτό δεν είναι μομφή για να διαταραχθεί η οικογενειακή συνοχή των συναδέλφων μου που υπηρετούν κεντρικότερα, αλλά για να υπερθεματίσω τις εξαγγελίες και δέσμευση του υπουργού για την στελέχωση των στρατιωτικών δομών σε Έβρο και νησιά, που μόνο με προσλήψεις μπορεί να επιτευχθεί».

Ο σχεδιασμός εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο -Μέση Ανατολή και Τουρκία

Σε ό,τι αφορά τις τέσσερις αυτοτελείς γεωγραφικές διοικήσεις, υπάρχει αυτή των Αιγαίου–Ανατολικής Μεσογείου. Ο κύριος Τσαπρούνης λέει πως «το Αιγαίου το καταλαβαίνω. Το Ανατολικής Μεσογείου μέχρι πού εκτείνεται;

Καλύπτει το σύνολο των βόρειο-βορειοδυτικών ακτών της Αφρικής και των βορειοδυτικών ακτών της Μέσης Ανατολής ή σταματά στα σύνορά μας;

Με τη νέα δομή δυνάμεων και σύμφωνα με τον γεωγραφικό ορισμό της Ανατολικής Μεσογείου, φεύγουμε “και με τη βούλα” από τα σύνορα και φτάνουμε στις “καυτές” χώρες του πολέμου!

Ωστόσο, οργανωτικά, δεν διευκρινίζεται μέχρι πού “πιάνει” το Ανατολικής Μεσογείου».

Μέχρι τώρα πού ήταν;

«Είχαμε την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ). Ήταν πιο ξεκάθαρο.

Στρατιωτικά, το “Ανατολική Μεσόγειος” χρησιμοποιείται στο ΝΑΤΟϊκό λεξιλόγιο. Υπάρχει στις δυνάμεις που επιμερίζουν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, με κυριότερο ορμητήριό τους την βάση της Σούδας.

Έως τώρα, οργανωτικά και σε θεσμικό κείμενο δεν συναντούσαμε ελληνική δομή “Ανατολικής Μεσογείου”. Σκεφτείτε ότι δεν υπήρχε και η κυβέρνηση έστελνε δυνάμεις στον Λίβανο, στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού.

Η χαλαρή υποχρεωτικότητα συμμετοχής των στρατιωτικών σε αποστολές εκτός συνόρων, που σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια μετατρεπόταν σε αυστηρή υποχρεωτικότητα, πλέον φαίνεται ότι δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο.

Σε συνδυασμό με την οικονομική ανέχεια, οι στρατιωτικοί οδηγούνται σε μία άνευ προηγουμένου εκμετάλλευση και “εκβιασμό”. “ή υπηρετείς έξω, ή δεν υπηρετείς καθόλου”.

Ίσως με αυτό το σκεπτικό, έσπευσε ο υπουργός για ακόμη μία φορά να εξαγγείλει επιπλέον αύξηση στο επίδομα στόλου, το οποίο ως επίδομα ιδιαίτερων αποστολών καλύπτει ΚΑΙ το προσωπικό του Στρατού Ξηράς.

Θεωρεί ότι με μερικά εξτρά ευρώ θα μπορέσει να υπερνικήσει, όχι μόνο το φόβο των επικίνδυνων αποστολών, αλλά και τους ηθικούς φραγμούς μας.

Υπενθυμίζω το θάνατο τριών συναδέλφων μου στη Λιβύη και τους θανάσιμους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αποστολές σε Λίβανο, Ερυθρά Θάλασσα και Σαουδικής Αραβίας, όπως οφείλω να υπενθυμίσω και τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αδυναμίας εξεύρεσης πληρώματος για την αποστολή στον Κόλπο του Άντεν στο πλαίσιο της επιχείρησης “ASPIDES”».

«Θα εξοικονομηθούν χρήματα, για να πάνε πού;»

Ως προς το “μάζεμα” των οικονομικών που, όπως έχει πει ο κύριος Δένδιας, αφορά και τη συγχώνευση των στρατοπέδων, ο κύριος Τσαπρούνης σχολίασε ότι «οι συγχωνεύσεις χρειάζονται λεφτά.

Με το που κλείνει ένα στρατόπεδο, ξηλώνεις το χρήσιμο υλικό που υπάρχει για να χρησιμοποιηθεί κάπου αλλού. Για αυτές τις εργασίες απαιτούνται εργατοώρες, μεταφορικά και πολλά άλλα, που κοστίζουν.

Ακόμη και η υπάρχουσα δομή, για να φιλοξενήσει μία ακόμα εντός της, χρειάζεται εργασίες, μετατροπές, μετασκευές, κλπ, άρα χρήμα. Μακροπρόθεσμα μπορεί να υπάρχει οικονομία. Είναι κάτι που δεν έχει μέχρι τώρα αποτυπωθεί σε απόλυτους αριθμούς, ή τουλάχιστον δεν κατάφερα να εντοπίσω.

Ένας τέτοιος μεγαλόπνοος σχεδιασμός, όταν δεν συνοδεύεται από οικονομική αποτύπωση, δημιουργεί ερωτήματα, απορίες, ίσως και αμφισβητήσεις.

Είναι απορίας άξιο, πώς είναι δυνατόν, χρήματα για την “βίαιη” αυτή αναδιοργάνωση να βρίσκονται, αλλά χρήματα για την ανακούφιση των οικογενειών των στρατιωτικών από την “βίαιη” οικονομική καθημερινότητα που ζουν να μην υπάρχουν, αλλά να δίνονται ως ψίχουλα και “εν πιστώσει”.

«Μαθαίνουμε για F35 και φρεγάτες Belharra που δεν θα εξυπηρετήσουν την εθνική άμυνα, αλλά ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς».

«Το F35 είναι πολεμική μηχανή που για να ξεδιπλώσει την τεχνολογία του πρέπει να έχεις την άδεια του κατασκευαστή.

Αν πούμε δηλαδή, πως θες να πατήσεις το κουμπί για να φύγει ο πύραυλος συστήματα εναντίον του εχθρού της χώρας, ο κατασκευαστής θα κρίνει, ζυγίζοντας προηγουμένως τα δικά του συμφέροντα. Αν τα συμφέροντά του δεν εξυπηρετούνται ή δεν ταυτίζονται, ο χειριστής θα μείνει με το κουμπί στο χέρι. .

Άρα, τίθεται το ερώτημα, αν αυτές οι αγορές αφορούν και εξυπηρετούν την άμυνά μας.

Υπενθυμίζω ότι οι εξοπλισμοί, σύμφωνα με μια σειρά κυβερνητικών δηλώσεων, “κουμπώνουν” στις ΝΑΤΟϊκές μας υποχρεώσεις.

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές δηλώσεις, η πρώτη Belharra θα ταξιδέψει στον Ινδικό. Βέβαια, αν κρίνουμε από την προθυμία του Υπουργείου να αναλάβει η Ελλάδα την διοίκηση της επιχείρησης “ASPIDES” στην Ερυθρά Θάλασσα, ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε πλέον αν “σερνόμαστε” από υποχρεώσεις ή αν τις δημιουργούμε οι ίδιοι».

«Θα μπει ιδιώτης στα στρατόπεδα να κάνει ό,τι κάνουν οι στρατιώτες»

Κατά τις ανακοινώσεις, από το 2026 η θητεία θα γίνεται μόνο στον στρατό ξηράς. Ο έχων γνώσεις λέει «στο Ναυτικό και την Αεροπορία υπήρχαν λίγοι στρατεύσιμοι μεν, αλλά υπήρχαν. Τώρα από ό,τι φαίνεται δεν θα υπάρχουν. Δεν εξηγείται ωστόσο, ποιοι θα αναλάβουν τα καθήκοντα τους.

Υπάρχουν πράγματα που είναι εντελώς ανελαστικά στο στράτευμα και έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των στρατοπέδων.

Ποιος θα αναλάβει μέρος της φύλαξης, την καθαριότητα και τη συντήρηση, καθώς δεν είμαι σίγουρος πως επαρκεί το προσωπικό, ούτε και γίνεται να αναλάβουν επιπρόσθετα καθήκοντα και εργασίες τα υπάρχοντα επιβαρυμένα με επιπλέον καθήκοντα στελέχη.

Θα μπει ιδιώτης να κάνει ό,τι έκαναν οι στρατιώτες ή θα ισχύσει η διακλαδικότητα, οπότε οι στρατιώτες θα διατίθενται από τον Στρατό Ξηράς στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία για να κάνουν τις εργασίες;

Γιατί προσλήψεις δεν γίνονται -ή τουλάχιστον δεν έχει εξαγγελθεί κάτι σχετικό».

To "όλοι για όλα" είναι ο τελικός στόχος της "Ατζέντας 2030" που "τρέχει" ο Νίκος Δένδιας στις Ένοπλες Δυνάμεις. ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI

Το master plan του “όλοι για όλα”

Πληροφορίες του NEWS 24/7 αναφέρουν ότι ο στόχος του γενικότερου πλάνου του υπουργού είναι να επιτύχει το “όλοι για όλα”.

Χαρακτηριστικά, όταν έκλεισε μια μονάδα στρατού ξηράς στον Πύργο Ηλείας, τα στελέχη πήγαν στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας που έχει F16 και Phantom.

Πάντα σύμφωνα με την πηγή μας, κάποιοι θα εκπαιδευτούν για να φυλούν φρεγάτες και άλλοι θα μετεκπαιδευτούν με ταχύρρυθμα, για να γίνουν μηχανικοί αεροσκαφών (που προϋποθέτει 3 χρόνια σχολής και 2 μετεκπαίδευσης). Έτσι, θα καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν.

Ο κύριος Τσαπρούνης λέει ότι «δεν ξέρω κάτι σχετικό, ωστόσο έχει βάση η πληροφορία. Όχι ότι είναι φυσιολογικό ή λογικό. Όχι ότι αποτελεί τη συνήθη κανονικότητα ή ο,τιδήποτε άλλο.

Τα στελέχη της Σχολής Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών συνδράμουν πλέον σε στρατιωτική δομή της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου απ’ ότι φαίνεται πρόκειται να αναλάβουν περαιτέρω καθήκοντα -χωρίς να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες ή να μπορώ να επεκταθώ σε αυτό.

Γενικότερα, μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, πωςόταν προκύπτουν ανάγκες που δεν εξυπηρετούνται με προσλήψεις, αυτές εξυπηρετούνται από το υπάρχον προσωπικό.

Οπότε στο πνεύμα των ανακατατάξεων, είναι κάτι που έχει ξανασυμβεί.

Αυτό, βέβαια, γίνεται σε βάρος των στρατιωτικών, που καλούνται να αναλαμβάνουν περισσότερα και πολυπλοκότερα καθήκοντα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα