Ένας από τους κατηγορούμενους δράστες για το μακελειό στη Μόσχα, μεταφέρεται στη δικαστική αίθουσα AP

ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ, ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ISIS-K

Ένας φάκελος στην Υπηρεσία Ασύλου αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το παρακλάδι των τζιχανιστών που αιματοκύλησαν το συναυλιακό κέντρο στη Μόσχα.

Κυνηγημένοι από το ISIS-K, το ίδιο παρακλάδι των τζιχαντιστών του ISIS που ανέλαβε την ευθύνη για το αιματοκύλισμα στο συναυλιακό κέντρο Crocus στη Μόσχα, δήλωσαν πως είναι τα μέλη μιας οικογένειας Αφγανών, που ζήτησαν άσυλο στη Μυτιλήνη. Το ζευγάρι με πέντε ανήλικα παιδιά είπε ότι απειλείται με διώξεις και θάνατο από το ISIS-K.

Από τον φάκελο της υπόθεσης στην Επιτροπή Ασύλου, στοιχεία του οποίου τέθηκαν σε γνώση του NEWS24/7, προκύπτουν άγνωστες λεπτομέρειες για το παρακλάδι των «τρελών του Θεού» στους οποίους η Δύση έχει σήμερα στραμμένο το βλέμμα.

Μακελειό στη Μόσχα
Μακελειό στη Μόσχα (Sergei Vedyashkin/Moscow News Agency via AP)

Εκτός από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, πυρήνες του ISIS-K (ISIS-Khorasan) έχουν δράση στο βορειοανατολικό Ιράν, το νότιο Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν κι επίσης στο Τατζικιστάν – κατά προσέγγιση στην ευρύτερη περιοχή που ιστορικά αποκαλείται επαρχία του Khorasan. Οι δράστες στην τελευταία επίθεση στη Μόσχα ήταν Τατζίκοι.

Οι εξτρεμιστές του ISIS-K επιδιώκουν την ίδρυση χαλιφάτου. Εκτελούν πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ξένο έδαφος κι επίσης διώκουν, φυλακίζουν και εξοντώνουν τα μέλη μειονοτήων που θεωρούν «άπιστους». Τον πλέον βάρβαρο διωγμό υπομένει η εθνική μειονότητα των Χαζάρα, σιίτες μουσουλμάνοι, όπως η οικογένεια των Αφγανών που έφτασε στη Μυτιλήνη και ζήτησε διεθνή προστασία.

Στην προφορική συνέντευξη ο πατέρας της οικογένειας, στο επάγγελμα αγρότης, είπε ότι φοβούμενος για τη ζωή της συζύγου και των παιδιών του, πέρασαν με αφγανικά διαβατήρια στο Ιράν και από εκεί έφτασαν στην Τουρκία. Έμειναν για λίγο καιρό στο σπίτι ενός διακινητή στην Κωνσταντινούπολη κι έπειτα μεταφέρθηκαν στα παράλια, για να περάσουν με βάρκα στη Λέσβο.

Όσο καιρό βρίσκονταν στην Τουρκία, η γυναίκα της οικογένειας κυοφορούσε. Όμως, καθώς δεν ήταν επίσημα καταγραμμένη, δεν είχε πρόσβαση στο σύστημα υγείας, παρότι η εγκυμοσύνη της ήταν δύσκολη και χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Η αίτηση του ζευγαριού στην Επιτροπή Ασύλου θα κρινόταν με βάση το ερώτημα αν η Τουρκία αποτελεί γι’ αυτούς ασφαλή τρίτη χώρα. Ο άντρας της οικογένειας είπε ότι φοβάται την απέλαση και η γυναίκα πρόσθεσε ότι φοβάται για όσα είχε περάσει.

Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της αφγανικής πρωτεύουσας, Καμπούλ, τον Αύγουστο του 2021 και εδραίωσαν τον έλεγχο τους σε όλες σχεδόν τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν. Μετά από αυτό, η θέση των μελών της μειονότητας Χαζάρα επιδεινώθηκε. Εκτός από τους Ταλιμπάν, όμως, και το σκληρό ISIS-K θεωρεί τους σιίτες Χαζάρα «άπιστους», συνεπώς στόχους δολοφονιών.

«Την 8.5.2021 βομβιστική επίθεση έπληξε την σιιτική συνοικία Νταστ-ε-Μπαρσί των Χαζάρων της Καμπούλ, που αποτελούν θρησκευτική μειονότητα στο Αφγανιστάν, ενώ στο παρελθόν έχουν στοχοποιηθεί από τα ένοπλα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, που είναι σουνίτες», σημειώνεται στον φάκελο. «Ένα αυτοκίνητο που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά εξερράγη μπροστά από το σχολείο Σάγεντ Αλ-Σουχάντα και όταν επικράτησε πανικός μεταξύ των μαθητών, εξερράγησαν άλλες δύο βόμβες». Ο απολογισμός ήταν 68 νεκροί και 150 τραυματίες.

Στον φάκελο της Επιτροπής Ασύλου για την οικογένεια των Αφγανών στη Μυτιλήνη, καταγράφονται μια σειρά αιματηρών επιθέσεων από παρακλάδι των τζιχαντιστών. Μόνο το 2021 σημειώθηκαν στην Καμπούλ τουλάχιστον έξι επιθέσεις με βόμβες κατά λεωφορείων που μετέφεραν Χαζάρα, σκοτώνοντας 25 άτομα και τραυματίζοντας άλλα τόσα. Την ευθύνη των περισσότερων επιθέσεων έχει αναλάβει το ISIS-K.

«Πολλοί Χαζάρα πολεμούν κατά του ISIS στη Συρία, στοιχείο το οποίο συνιστά έναν από τους λόγους εξαιτίας των οποίων ο ISIS-K στοχοποιεί τη συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα», σημειώνεται στον φάκελο. Το καλοκαίρι του 2021 χτυπήθηκε στο Αφγανιστάν ένα σχολείο θηλέων με αποτέλεσμα 90 θύματα.

Την ίδια περίοδο δέκα υπάλληλοι μιας εταιρείας από-ναρκοθέτησης, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Χαζάρα, δολοφονήθηκαν και 16 ακόμη τραυματίστηκαν όταν δεχθήκαν επίθεση από τον ISIS-K στην επαρχία Μπαγκλάν. Το μήνυμα των τρομοκρατών είναι συγκεκριμένο: «Γίνετε σουνίτες, εγκαταλείψτε το Αφγανιστάν ή διακινδυνεύστε να σκοτωθείτε».

Στον φάκελο της Επιτροπής Ασύλου περιλαμβάνονται εκθέσεις δυτικών κρατών και διεθνών οργανισμών και δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ. «Ένα άσχημο ρητό των Ταλιμπάν για τις μη παστουνικές εθνότητες του Αφγανιστάν έλεγε: “Οι Τατζίκοι στο Τατζικιστάν, οι Ουζμπέκοι στο Ουζμπεκιστάν και οι Χαζάρα στο γοριστάν”. Το “Goristan” είναι η λέξη Παστούν για το “νεκροταφείο”», σημειώνεται.

Και πιο κάτω: «Η γενοκτονική δίωξη των Χαζάρα διατηρείται σε σύγχρονες συμπεριφορές σε όλο το Αφγανιστάν. Οι επιθέσεις εναντίον νεογέννητων μωρών Χαζάρα, εγκύων μητέρων, μαθητών σχολείου, κοριτσιών και νέων αποτελούν ρεκόρ», σημειώνεται.

Οι προσφυγικές ροές προς τη Δύση περνούν από την Τουρκία και την Ελλάδα. Το αίτημα ασύλου της οικογένειας των κυνηγημένων από το ISIS-K Αφγανών στη Μυτιλήνη απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό. Η δευτεροβάθμια επιτροπή έκρινε διαφορετικά. Το διάστημα μετά την κρίση του Έβρου, τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία σταμάτησε να δέχεται επανεγκατάστάσεις. Επιπλέον, οι μη καταγεγραμμένοι στο έδαφός της αλλοδαποί αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς την πρόσβαση στο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Η δευτεροβάθμια επιτροπή έλαβε υπόψη τα πέντε ανήλικα παιδιά της οικογένειας και την ανάγκη για προστασία του βέλτιστου συμφέροντος τους, το οποίο επιτάσσει την εξασφάλιση ενός σταθερού και κατά το δυνατόν ασφαλούς περιβάλλοντος. Κρίθηκε ότι η Τουρκία δε θεωρείται ασφαλής χώρα και επομένως χορηγήθηκε καθεστώς πρόσφυγα στην οικογένεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα