Μακελειό στη Μόσχα: To ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση

Διαβάζεται σε 5'
H οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα
H οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα Associated Press Vitaly Smolnikov

Την ευθύνη για το μακελειό στη Μόσχα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους, ανέλαβε το ISIS. Οι δράστες δραπέτευσαν μετά την επίθεση, αναφέρει το Ισλαμικό Κράτος. Σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την φονική επίθεση στη Μόσχα, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι και εκατοντάδες ακόμη τραυματίστηκαν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ISIS ανέλαβε την ευθύνη μέσω του καναλιού του στο Telegram. 

“Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στην πόλη Κρασνογκόρσκ στα περίχωρα της Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στον τόπο πριν αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους”, αναφέρεται στο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram.

Ωστόσο, το ISIS δεν έχει προσκομίσει στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό αυτό.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις σε πολλές χώρες, ωστόσο ανταποκριτής ασφαλείας του BBC σημειώνει ότι η ομάδα έχει κατά καιρούς στο παρελθόν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις με τις οποίες δεν είχε καμία σχέση.

Στις 7 Μαρτίου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δήλωσε ότι απέτρεψε μια επίθεση σε συναγωγή στη Μόσχα που σχεδίαζε πυρήνας του Ισλαμικού Κράτους. Η FSB ανέφερε ότι οι δράστες άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια της απόπειρας σύλληψης και “εξουδετερώθηκαν από ανταποδοτικά πυρά”, αλλά λίγες άλλες λεπτομέρειες δόθηκαν σχετικά με το υποτιθέμενο σχέδιο.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι έρευνες των ρωσικών αρχών για τους ενόπλους που σκόρπισαν το θάνατο στη Μόσχα οι οποίοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ISIS, δραπέτευσαν μετά την επίθεση.

Σε επίσημη ενημέρωσή της, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί της επίθεσης είναι 40, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.

Ο επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών της Μόσχας επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και ανήλικοι. Πολλά παιδιά επίσης τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς στην αίθουσα συναυλιών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της Μόσχας.

“Λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες από την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall. Οι ειδικές υπηρεσίες διεξάγουν έρευνα μετά την έκτακτη ανάγκη στο συγκρότημα Crocus. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν 40 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες”, αναφέρεται στην ενημέρωση της υπηρεσίας.

Για τον εντοπισμό των δραστών του μακελειού έχει στηθεί επιχείρηση και από ειδικές μονάδες της Ρωσικής Εθνοφρουράς, όπου έχουν κινητοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Crocus City Hall.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δραστών, οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για πέντε ενόπλους, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής λεπτομέρειες για την ταυτότητά τους. Ωστόσο, κάτι που επαληθεύεται και από τα βίντεο της επίθεσης είναι πως ήταν εμφανώς εκπαιδευμένοι στρατιωτικά.

Στο πλαίσιο της έρευνας των αρχών, συνελήφθη ένας άνδρας ως ύποπτος για την πολύνεκρη επίθεση.

Άμεσα στήθηκε κοινή επιχείρηση του στρατού και της πυροσβεστικής, τόσο για τον εντοπισμό των δραστών, όσο και τον απεγκλωβισμό όσων βρίσκονται εντός του κτιρίου. Χαρακτηριστικό του μεγέθους είναι ότι εστάλησαν τουλάχιστον 70 ασθενοφόρα, για την παροχή πρώτων βοηθειών και τη μεταφορά τραυματιών σε νοσοκομεία.

Λίγο μετά τους πυροβολισμούς, εκδηλώθηκε φωτιά εντός του κτιρίου, ενώ λίγο αργότερα σημειώθηκαν και δύο εκρήξεις. Το μέγεθος της φωτιάς ήταν τέτοιο που υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες κατάρρευσης της στέγης του κτιρίου.

Εικόνες από το μακελειό στη Μόσχα
Εικόνες από το μακελειό στη Μόσχα AFP STRINGER

Ζαχάροβα: Πρόκειται για “αποτρόπαιο έγκλημα”

Την άμεση καταδική της διεθνούς κοινότητας για το μακελειό στη Μόσχα, ζήτησε η υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

Μέσω της εκπροσώπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοίνωσε πως “λαμβάνει ήδη συλλυπητήρια τηλεφωνήματα από όλο τον κόσμο” ζητώντας από την διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επίθεση.

“Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει τηλεφωνήματα από απλούς πολίτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους σε σχέση με την τρομερή τραγωδία στο Crocus City Hall και εκφράζουν την έντονη καταδίκη τους για την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια όλης της ανθρωπότητας”, αναφέρεται στη δήλωση.

Σε μήνυμά της στο Telegram, στο οποίο έκανε λόγο για “αποτρόπαιο έγκλημα”, δήλωσε τα εξής: “Τώρα, όπως δήλωσαν οι ρωσικές αρχές, όλες οι δυνάμεις έχουν ριχτεί στη διάσωση των ανθρώπων. Ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα είναι υποχρεωμένη να καταδικάσει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα!”.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου, με τον εκπρόσωπο να αναφέρει ότι “οι σκέψεις του είναι στα θύματα της φρικτής επίθεσης” που σημειώθηκε στη Μόσχα.

“Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες”, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν “να έχουν περισσότερες πληροφορίες”.

Ο Κίρμπι δήλωσε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος “δεν έχει καμία ένδειξη επί του παρόντος ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται” στην επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα. “Θα συμβούλευα να μην υπάρξει, σε τόσο πρώιμο στάδιο, σύνδεση με την Ουκρανία” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

“Η Ουκρανία δεν έχει σχέση με την επίθεση στη Μόσχα”. Αυτό ήταν το σχόλιο του συμβούλου του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ.

“Ας το ξεκαθαρίσουμε. Η Ουκρανία δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτά τα γεγονότα”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα