ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ/ 24 MEDIA LAB

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΙ 297 ΚΙΛΑ ΚΟΚΑΪΝΗΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΑΡΙ

Η δίκη για μία μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών, ο μυστικός αστυνομικός που διείσδυσε στο δίκτυο και οι πληροφοριοδότες.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε μία ποινή μάλλον αναμενόμενη. Ισόβια κάθειρξη σε τέσσερις Βρετανούς για την εισαγωγή στην Ελλάδα 297 κιλών λατινο-αμερικάνικης κοκαΐνης. Η υπόθεση έκλεισε σε πρώτο βαθμό την περασμένη εβδομάδα, όμως από την ακροαματική διαδικασία αναδείχθηκαν ορισμένες κινηματογραφικές λεπτομέρειες: ναρκωτικά κρυμμένα σε πακέτα με μπανάνες, ένας μυστικός αστυνομικός που διείσδυσε στο δίκτυο και ένα μεγαλύτερο «ορφανό» φορτίο στην Καλαβρία της Ιταλίας, περιοχή που ελέγχεται από τη Ντραγκέτα.

Τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν τον Ιούνιο του 2022 σε σπίτι που είχε νοικιάσει το δίκτυο στο Κάτω Σχολάρι, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Ήταν μία κοινή επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών και του γραφείο της αμερικανικής DEA στην Αθήνα, με τη συνδρομή της ιταλικής Guardia di Finanza. Το φορτίο είχε φτάσει στο λιμάνι της πόλης, κρυμμένο σε φορτίο με μπανάνες από την Κολομβία – σε παρόμοιες υποθέσεις τα τελευταία χρόνια, τα ναρκωτικά μεταφέρονταν με πλοία που ξεκινούσαν από τον Ισημερινό.

Οι κινήσεις των υπόπτων στη μονοκατοικία στο Σχολάρι καταγράφηκαν από drone της Αστυνομίας που πετούσε από νωρίς στην ερημική περιοχή, όμως εκείνη την ημέρα φυσούσε τόσο δυνατός αέρας που ήταν αδύνατο να το προσέξουν όσοι βιάζονταν να τελειώσει η δουλειά στο έδαφος. Στο πλάνα από το drone διακρίνονται δύο λευκά βαν κι έναν επιβατικό αυτοκίνητο να φτάνουν στη μονοκατοικία, κι έπειτα άντρες να ξεφορτώνουν τα ναρκωτικά στην πίσω αυλή. Τριγύρω υπάρχουν χέρσες εκτάσεις και αμπέλια. Στην παρουσίαση της υπόθεσης στους δημοσιογράφους, οι αστυνομικοί είπαν ότι η αξία των ναρκωτικών ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ.

Η σύλληψη των τεσσάρων αντρών, με καταγωγή από το Λίβερπουλ, είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των βρετανικών ΜΜΕ. Την πρώτη μέρα της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης ήταν παρών στο ακροατήριο δημοσιογράφος της Daily Mail, ενώ τις αρχικές συλλήψεις το καλοκαίρι του 2022 είχε μεταδώσει το BBC. Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όμως διακόπηκε διότι τα διωκτικά έγγραφα δεν είχαν μεταφραστεί. 

Οι τέσσερις Βρετανοί στις προανακριτικές τους καταθέσεις αρνήθηκαν με τυπικό τρόπο τις κατηγορίες, ωστόσο στο ακροατήριο είπαν περισσότερα. Υποστήριξαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα ναρκωτικά και ότι κάνουν άλλου τύπου δουλειές. Ενδεικτικά, ο ένας εξ αυτών είπε ότι εμπορεύεται προϊόντα καπνού και ένας ακόμη ότι κερδίζει χρήματα αγοράζοντας και μεταπουλώντας σε μεγάλες ποσότητες εισιτήρια από θεάματα, συναυλίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες, ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο. 

Οι Βρετανοί είπαν ότι βρέθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών συμφωνιών και ότι μέσα από μια σειρά επαφών με κοσμικά πρόσωπα, τούς έγινε η εξής πρόταση, την οποία αποδέχτηκαν: Να φυλάξουν για λίγο καιρό τα 297 κιλά κοκαΐνης σε κάποια σπίτι, με αντάλλαγμα αμοιβή 15.000 ευρώ στον καθένα. «Υπήρξε αστυνομική παγίδευση», υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι. 

Από τη δικογραφία προκύπτει ότι αστυνομικός είχε υποδυθεί τον σύνδεσμο του καρτέλ, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του δικτύου που μετάφερε τα ναρκωτικά από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα. Η αστυνομία λέει ότι ο ρόλος του ήταν να αντλεί πληροφορίες και ότι λειτούργησε με βάση όσα προβλέπει η δικονομία.

Το Magazine καταλαβαίνει ότι με αφορμή την υπόθεση των 297 κιλών κοκαΐνης στη μονοκατοικία στο Σχολάρι ήρθε στην επιφάνεια ο ανταγωνισμός ελληνικών και ξένων υπηρεσιών -όχι μόνο αυτών που ασχολούνται με τα ναρκωτικά -για τη διαχείριση πληροφοριοδοτών και κρίσιμων μαρτύρων σε παρόμοιες μεγάλες υποθέσεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ορισμένοι εκ των κατηγορούμενων δεν ήταν άγνωστοι σε αλλοδαπές υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία χρεώνει στους τέσσερις Βρετανούς ένα φορτίο 654 κιλών κοκαΐνης, το οποίο είχε κατασχεθεί στην Καλαβρία τον Απρίλιο του 2022. Θεωρείτο ότι ανήκει στην ίδια παρτίδα με τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την παραπάνω εκδοχή, οι ελληνικές αρχές γνώριζαν για το φορτίο, όμως οι Ιταλοί το κατέσχεσαν σε τυχαίο έλεγχο. 

Η αστυνομία λέει ότι τα 654 κιλά είχαν προορισμό τη Θεσσαλονίκη και πως το κοντέινερ, που επίσης μετέφερε μπανάνες, θεωρήθηκε ύποπτο και ελέγχθηκε στο ιταλικό λιμάνι Τζόια Τάουρο. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά τη σύνδεση με το δεύτερο φορτίο. «Δεν έχουμε καμία σχέση», είπαν. «Δεν έχουμε βρεθεί ποτέ στην Καλαβρία».

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τούς έκρινε ένοχους για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διακεκριμένη περίπτωση κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών. Τους επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη, σε ορισμένους επιπλέον ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης και στον καθένα χρηματική ποινή 500.000 ευρώ.

Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που σημαντικά φορτία λατινο-αμερικάνικης κοκαΐνης φθάνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο αθώωσε έναν πέμπτο κατηγορούμενο για την ίδια υπόθεση, επίσης Βρετανό υπήκοο, ο οποίος είχε συλληφθεί με ευρωπαϊκό ένταλμα στην Ολλανδία. Είχε κρατηθεί στις φυλακές του Άμστερνταμ, όμως στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Οι ολλανδικές δικαστικές Αρχές απέρριψαν το αίτημα της Ελλάδας να εκδοθεί. Το δικαστήριο διατήρησε αμφιβολίες για την ταυτότητά του κι επομένως την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που σημαντικά φορτία λατινο-αμερικάνικης κοκαΐνης φθάνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με περσινή έκθεση της οργάνωσης Global Initiative against Transnational Organized Crime για τις θαλάσσιες διαδρομές των Βαλκανίων, τα λιμάνια της νοτιοανατολικής Ευρώπης έγιναν περισσότερο ευάλωτα την τελευταία τριετία στη διακίνηση παράνομων εμπορευμάτων.

Οι βασικοί λόγοι για αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, είναι τα μέτρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και του COVID19, η εκτόπιση εγκληματικών ομάδων λόγω των μεγάλων κατασχέσεων κοκαΐνης σε Βέλγιο και Ολλανδία κι επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σημαντικές κατασχέσεις κοκαΐνης στο Δυρράχιο (Αλβανία), το Πλότσε και η Ριέκα (Κροατία) και τη Θεσσαλονίκη, δείχνουν ότι τα λιμάνια της νοτιοανατολικής Ευρώπης γίνονται πιο ελκυστικά για το λατινο-αμερικάνικο καρτέλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα