Sooc

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΟΙ 24 QUEER ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μια ρατσιστική επίθεση σε δύο queer άτομα το Σάββατο το βράδυ έφερε ένα κύμα αντιδράσεων με πολύ κόσμο να ξεσηκώνεται στη Θεσσαλονίκη.

Δυο queer άτομα διασχίζουν την Αριστοτέλους, περνώντας ανάμεσα κυρίως από ανήλικα παιδιά που συγκεντρώνονται κάθε Σαββατόβραδο στην πλατεία. Μια ομάδα ατόμων τους κυνηγά, φτύνοντας τους και πετώντας μπουκάλια. Κανείς δεν παρεμβαίνει για να το αποτρέψει, αντίθετα όλο και περισσότεροι σπεύδουν να παρακολουθήσουν τη σκηνή.

Σύντομα τα δυο άτομα βρίσκουν καταφύγιο σε ένα παρακείμενο μαγαζί. Το πλήθος επιτίθεται και στους εργαζομένους του μαγαζιού, φωνάζοντας: «δώστε τους να τους σκίσουμε». Το γεγονός λαμβάνει χώρα λίγο πριν τις 23:00. Αυτή είναι η αφετηρία για τις 24 queer ώρες που ακολούθησαν στη Θεσσαλονίκη.

ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ TIKTOK

Η αστυνομία μετά το περιστατικό πραγματοποιεί άμεσα 24 προσαγωγές. Τα άτομα οδηγούνται στο τμήμα και 21 από αυτούς συλλαμβάνονται, με τους 12 να είναι ανήλικοι. Τα στοιχεία της ΕΛΑΣ δείχνουν ότι πρόκειται για 13 Αλβανούς, 6 Έλληνες και 2 Γεωργιανούς, ηλικίας 15 έως 41 ετών. Οι εννέα ενήλικοι αφού τους ασκήθηκε δίωξη,  παραπέμπονται για να δικαστούν σήμερα, το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. 

Πέρα από τη δικογραφία που σχηματίστηκε, το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας διενεργεί έρευνα για τυχόν επιπλέον άτομα που συμμετείχαν ή λειτούργησαν ως ηθικοί αυτουργοί. Λίγες ώρες μετά την επίθεση, μερικά άτομα έσπευσαν μέσα από λογαριασμούς τους στα social media, να γνωστοποιήσουν ότι συμμετείχαν ή βρίσκονταν στην επίθεση. Σύμφωνα με πηγή του ΝEWS 24/7, οι «ηλεκτρονικές ομολογίες» που αναρτήθηκαν στο TikTok και τα βίντεο που καταγράφουν την επίθεση από διαφορετικές γωνίες λήψης, πρόκειται να κατατεθούν τις επόμενες ώρες στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης. 

 

Sooc

 

Την επόμενη ημέρα της επίθεσης, εχθές Κυριακή, η queer κοινότητα της Θεσσαλονίκης οργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, ως απάντηση στην τρανσφοβική επίθεση. Την ίδια ώρα, τα γεγονότα που φιλοξενούνται στο κέντρο της πόλης, έχουν δημιουργήσει ένα κράμα πολλών αστάθμητων παραγόντων. Ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται με τον Άρη στην Τούμπα, και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ συνοδεύουν από το Makedonia Palace με μηχανοκίνητη πορεία την ομάδα στο γήπεδο, οι καρναβαλιστές έχουν γεμίσει τους δρόμους με κομφετί, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξενείται στο Ολύμπιον, και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ανακοινώσει ότι θα παραστεί στη συγκέντρωση. 

ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Η πλατεία ξεκινά να γεμίζει λίγο μετά τις 19:00, με τον κόσμο να συγκεντρώνεται με πλακάτ και πολύχρωμες σημαίες. Τις προηγούμενες ώρες διακινούνται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μέσω του TikTok για κινητοποίηση ομοφοβικών στοιχείων. Πράγματι, στις 19:30 μια ομάδα 30 νεαρών μαυροντυμένων ατόμων φαίνεται να προσεγγίζει διακριτικά την πλατεία Αριστοτέλους από την παραλιακή οδό της Λεωφόρου Νίκης. 

Τα άτομα ξεκινούν να φοράνε full-face και πριν καταφέρουν να πατήσουν μέσα στην πλατεία, γίνονται αντιληπτοί από την περιφρούρηση της πορείας. Τα επόμενα λεπτά λαμβάνει χώρα στο τετράγωνο ένα κυνηγητό, αφού πρώτα ορισμένοι από την ομάδα των ομοφοβικών έχουν προλάβει να δεχθούν κάποια χτυπήματα στο πρόσωπο. Ένα από τα άτομα που φέρεται ότι βρισκόταν στην ομάδα αυτή, εγκλωβίζεται σε ένα γωνιακό κατάστημα εστίασης. Παράλληλα, οι άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονται σε υπηρεσία στο παρακείμενο Ρωσικό Προξενείο έχουν παραταχθεί στη Μητροπόλεως. Από το περιστατικό αυτό, η αστυνομία πραγματοποιεί 16 προσαγωγές ατόμων από τους παρακείμενους δρόμους, οι οποίοι αφήνονται λίγο αργότερα ελεύθεροι. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, συνοδευόμενος από βουλευτές και στελέχη του κόμματος, βρίσκεται σε περιοδεία στη Θεσσαλονίκη. Το βράδυ της συγκέντρωσης βρέθηκε στο Ολύμπιον για να παρακολουθήσει στα πλαίσια του Φεστιβάλ την ταινία Unclickable. Κάποια άτομα από την πορεία τον αποδοκίμασαν για λίγα δευτερόλεπτα. 

Λίγα λεπτά μετά την είσοδο του, ένας αξιωματικός που ήταν παρών έξω από το Ολύμπιον για να τηρεί μέτρα τάξης στη συγκέντρωση, δέχεται ένα χτύπημα με κράνος από έναν διαδηλωτή με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του. Σύμφωνα με μαρτυρίες, αφορμή στάθηκε το κινητό του. Συγκεκριμένα, οι συγκεντρωμένοι φέρεται να του έριξαν το κινητό από τα χέρια και να του επιτέθηκαν στην αρχή φραστικά, καθώς θεώρησαν ότι σκοπός του ήταν να τους βιντεοσκοπήσει. Μετά το περιστατικό, άνδρες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν μπροστά στο Ολύμπιον σε απόσταση από τη συγκέντρωση. 

ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΙΚΑ

 

Sooc

Ο κόσμος λίγο μετά τις 20:00 έχει γεμίσει το πάνω μισό της πλατείας Αριστοτέλους, και βγαίνει στο οδόστρωμα της Μητροπόλεως για να διαδηλώσει. Η πορεία σύντομα βρίσκεται στην παραλιακή της Λεωφόρου Νίκης με κατεύθυνση προς τον Λευκό Πύργο. Την διαδρομή αυτή έχουν ακολουθήσει και φεμινιστικές πορείες στο παρελθόν, με αφορμή την καταγγελία για βιασμό της Γεωργίας Μπίκα. Η μόνη ποιοτική διαφορά με τις προηγούμενες διαδηλώσεις ήταν ότι αυτή τη φορά οι διμοιρίες των ΜΑΤ απουσίαζαν.

Όταν η κεφαλή της πορείας πέρασε το καφέ-μπαρ Αχίλλειον, το μαγαζί δέχθηκε επίθεση με αποτέλεσμα να σπάσει η τζαμαρία του μαγαζιού και τα τραπέζια μαζί με τις καρέκλες να βρεθούν διάσπαρτα στο πεζοδρόμιο. Υπενθυμίζεται ότι ο άλλοτε μετρ του μαγαζιού μαζί με άλλα τρία άτομα είχαν καταγγελθεί στο παρελθόν για την υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα.

 

 

Μετά την επίθεση στο Αχίλλειον ακολούθησαν διαπληκτισμοί σε όλο το μήκος της πορείας με θαμώνες στα παραλιακά καφέ, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες φαίνεται να ξεκινούσαν έπειτα από ομοφοβικά σχόλια νεαρών.

Σε ένα από αυτά, η συμπλοκή μεταξύ των ατόμων ήταν έντονη. Τότε άνδρες των ΜΑΤ που ξεκίνησαν να κατευθύνονται προς την πορεία μετά την επίθεση στο Αχίλλειον παρενέβησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Η ένταση έλαβε τέλος κάπου εκεί, και η πορεία που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση με αφορμή ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκε στο άγαλμα Βενιζέλου. 

 

Συγκέντρωση και πορεία κατά της ομοφοβίας και της τρανσοφοβίας, με αφορμή τη χθεσινοβραδινή επίθεση σε queer άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Θεσσαλονίκη, στις 10 Μαρτίου, 2024 Sooc

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Οι εννέα ενήλικοι συλληφθέντες για την επίθεση το βράδυ του Σαββάτου, θα βρεθούν σήμερα το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, οι αρχές φέρεται να εξετάζουν περαιτέρω μέτρα αστυνόμευσης στην πλατεία Αριστοτέλους, καθώς το κλίμα παραμένει τεταμένο. 

Η επίθεση στα δυο queer υποκείμενα περιγράφεται από αυτόπτη μάρτυρα στο NEWS 24/7 ως μια αντανακλαστική και μη οργανωμένη επίθεση, με αφορμή την διαφορετική ένδυση και παρουσία των θυμάτων στο χώρο. Κίνητρο της λούμπεν βίας ήταν πιθανότατα η οχύρωση πίσω από την αρρενωπότητα μερικών αγοριών, που ένιωσαν ότι προσβλήθηκαν τα ανδρικά τους πρότυπα, συνοδευόμενο από την ψυχολογία του όχλου που λιντσάρει. 

Τον Ιούνιο, η πόλη της Θεσσαλονίκης θα γίνει η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που φιλοξενεί το Europride, μια πανευρωπαϊκή παρέλαση υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Ευρώπη. 

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί συχνά εστία εντάσεων. Ο λόγος κρύβεται ακριβώς στη φιλοξενία που προσφέρει η πόλη στη διαφορετικότητα. Κανένας λαός ή κοινότητα που παρέλασε από την πόλη, στους πολλούς αιώνες της ζωής της, δεν αποκλείστηκε από αυτήν. Η μόνη περίοδος που η πόλη εκτόπισε ή απέκλεισε τη διαφορετικότητα ήταν όταν βρισκόταν υπό κατοχή από τους Ναζί. Η πόλη της Θεσσαλονίκης δείχνει ανοχή, αλλά παράλληλα παλεύει κάθε μέρα για τη συνύπαρξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα