Η Πάμαιρη Αφεντάκη Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΑΜ ΑΦΕΝΤΑΚΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ MUKBANG

Η Πάμαιρη Αφεντάκη σιχαίνεται την πατριαρχία και κάνει mukbang. Μιλά στο NEWS 24/7.

Η Πάμαιρη Αφεντάκη έκανε γνωστό το mukbang στην Ελλάδα, αφού μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους από 230.000 ακόλουθους στο TikTok, οι οποίοι απολαμβάνουν να τη βλέπουν να τρώει, ενώ την ίδια ώρα εκείνη μιλά για ό,τι την απασχολεί.

Περίεργο, ε; Το ίδιο λέει και η Πάμαιρη.

Γιατί, όμως, αρέσει στους ανθρώπους να βλέπουν άλλους ανθρώπους να τρώνε;

Το mukbang ξεκίνησε λίγο μετά το 2010 στη Νότια Κορέα και τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Στο mukbang, οι άνθρωποι μεταδίδουν ζωντανά ή καταγράφουν βίντεο ενώ τρώνε. Ο όρος προκύπτει από τις κορεατικές λέξεις meongneun (τρώω) και bangsong (μεταδίδω). Πρόκειται δηλαδή, για eating show, με τους πρωταγωνιστές να αλληλεπιδρούν με το κοινό τους ή να μιλούν για κάποιο ζήτημα ή για τη ζωή τους.

Έρευνα του 2020 αναζήτησε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να απολαμβάνουμε να βλέπουμε άλλους ανθρώπους να τρώνε. Οι επιστήμονες έθεσαν ως στόχο να εξετάσουν “τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των θεατών και τις συνέπειες παρακολούθησης ενός mukbang”. Για δεδομένα προς μελέτη είχαν 1053 δημοσιεύσεις στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία και σε άρθρα εφημερίδων που κυκλοφορούν στη Μεγάλη Βρετανία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι θεατές χρησιμοποιούν την παρακολούθηση του mukbang για κοινωνικούς, ψυχαγωγικούς και διατροφικούς λόγους ή/και ως μια διαδικασία απόδρασης από το τώρα (για να “ξεφεύγουν” από τα προβλήματά μας).

Όπως εξηγεί η Πάμαιρη, μιλώντας στο NEWS 24/7, η ίδια ξεκίνησε τυχαία το mukbang τον περασμένο Μάιο, με τους χρήστες της πλατφόρμας να “κολλούν” στην οθόνη του κινητού τους κάθε φορά που αναρτά ένα βίντεο και να ζητούν συνεχώς κι άλλα.

Η Πάμαιρη Αφεντάκη Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Η Πάμαιρη μιλά για τον κόσμο του mukbang, για την τοξικότητα του TikTok και για τη δυσκολία του να είσαι γυναίκα creator στην Ελλάδα σήμερα. Ακόμη, η ίδια επιθυμεί να περάσει το μήνυμα της ορατότητας, καθώς μοιράζεται πως για πρώτη φορά διατηρεί σχέση με γυναίκα, μια πρωτόγνωρη συνθήκη, την οποία, όμως, απολαμβάνει χωρίς να τη νοιάζει τι θα πει ο κόσμος.

“ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΤΥΧΑΙΑ ΤΟ MUKBANG”

Άρχισα να αναρτώ βίντεο στο TikTok πριν περίπου έναν χρόνο. Κυρίως ανέβαζα βίντεο με story time, με βίντεο στα οποία βαφόμουν και έδειχνα στον κόσμο το ντύσιμό μου. Ό,τι κάνουν πάνω κάτω οι περισσότεροι creators. Τον περασμένο Μάιο, όμως, ανέβασα ένα βίντεο, στο οποίο έτρωγα στην κάμερα και ξαφνικά έγινε το μεγάλο μπαμ. Το βίντεο είχε αναπάντεχα τεράστια απήχηση.

Όλα ξεκίνησαν όταν είχα παραγγείλει να φάω απ’ έξω και λέω “δεν το τραβάς, να πεις και δυο πράγματα;”. Το σκεφτόμουν αρκετά πριν το κάνω. Πίστευα ότι δεν θα αρέσει, ότι θα με κριτικάρουν για τον τρόπο που τρώω, ότι θα δεχθώ hate comments. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, επειδή είμαι και αρκετά αυθόρμητο άτομο, σκέφτηκα ότι οτιδήποτε κι αν πεις, οτιδήποτε κι αν κάνεις, θα δεχθείς κριτική, ειδικά αν είσαι γυναίκα, οπότε απλά ανέβασέ το και μη νοιάζεσαι.

Το πρώτο μου βίντεο έγινε viral μέσα σε λίγες μόλις ώρες. Ο κόσμος άρχισε να μου ζητά κάθε μέρα να ανεβάσω κι άλλα βίντεο και σιγά-σιγά πολλοί άνθρωποι ξεκίνησαν να ταυτίζουν το πρόσωπό μου με το mukbang.

Δεν με ενδιαφέρει τι θα πουν στα σχόλια για το γεγονός ότι θα τσαλακωθώ, δεν με ενδιαφέρει τι θα πουν αν θα εμφανιστώ στην κάμερα με την πιτζάμα, αν θα εμφανιστώ άβαφη και με μαύρους κύκλους. Έτσι κι αλλιώς, όλοι θα πουν κάτι, οπότε επιλέγω να είμαι απλά ο εαυτός μου και να κάνω πράγματα που με κάνουν να νιώθω χαρούμενη.

Η Πάμαιρη Αφεντάκη Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

“ΤΟ 80% ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ”

Αυτή τη στιγμή με ακολουθούν στο TikTok περίπου 230.000 άνθρωποι και πραγματικά απορώ το γιατί… Μου φαίνεται αστείο να το λέω, αλλά όταν με ρωτά κάποιος με τι ασχολούμαι, απαντάω ινφλουένσερ, μόνο και μόνο επειδή βλέπω ότι υπάρχει κόσμος που παίρνει κάτι από αυτό που λέω. Το βλέπω στα σχόλια και στα μηνύματα ότι υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν κάτι θετικό από τα βίντεό μου. Το 80% των ακολούθων μου είναι γυναίκες και μου αρέσει πολύ αυτό, βασικά είναι μαγικό!

Δέχομαι πολλά σχόλια καθημερινά, σε βαθμό που νιώθω άσχημα επειδή δεν προλαβαίνω να απαντήσω σε όλα. Ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα που έχω δεχθεί ήταν από μια κοπέλα που μου είπε ότι τη βοήθησα μέσα από τα βίντεό μου να ξεπεράσει μια διατροφική διαταραχή. Ένιωσα το πιο όμορφο συναίσθημα με αυτό το μήνυμα.

Το feedback γενικά είναι θετικό, κυρίως από τις γυναίκες. Φυσικά και υπάρχουν σχόλια αρνητικά, σχόλια μίσους και φυσικά υπάρχουν άνθρωποι που σχολιάζουν το βάρος μου, που μιλούν αρνητικά για το τι φοράω, για το πώς μιλάω και κυρίως για το τι λέω. Δεν με επηρεάζουν σε γενικές γραμμές τα αρνητικά σχόλια, γελάω να σου πω την αλήθεια με το γεγονός ότι κάποιοι θίγονται από την παρουσία μου στο TikTok.

Δυστυχώς, κάποιοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι η γυναίκα και ο άνδρας είναι ή θα έπρεπε να είναι ίσοι. Κάποιοι δεν μπορούν να δεχθούν πως μια γυναίκα έχει κάθε δικαίωμα να μην είναι απόλυτα θηλυκή, έχει δικαίωμα να μην ακολουθεί απαραίτητα τα κοινωνικά στάνταρντς ομορφιάς.

 

Η Πάμαιρη Αφεντάκη Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

“ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΟΩΘΩ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΑ”

Μπορώ να πω με σιγουριά ότι το TikTok είναι η πιο τοξική εφαρμογή που υπάρχει. Αυτό συμβαίνει διότι είναι πολύ εύκολο κάποιος να “πάει” από το ένα βίντεο στο άλλο μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Πολλοί είναι όσοι έχουν εμμονή, γράφοντας κάτω από κάθε βίντεο κάτι αρνητικό, με μοναδικό στόχο να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα.

Πάντα ήμουν juicy κοπέλα και πάντα θα είμαι. Αν μου πει τώρα κάποιος γιατί βγάζω την κοιλιά μου και τα μπράτσα μου, τι να του απαντήσω ακριβώς; Γιατί να επηρεαστώ από τον κάθε τύπο που ξοδεύει τον χρόνο του με τόσο τοξικό τρόπο;

Δεν καταλαβαίνω, όμως, γιατί να μπει κάποιος στη διαδικασία να χαραμίσει έστω και για λίγα λεπτά της ζωής του για να γράψει ένα σχόλιο μίσους σε κάποιον άγνωστο άνθρωπο, σε έναν άνθρωπο που δεν του έχει κάνει κάποιο κακό, που δεν τον ξέρει και απλά τον πέτυχε στην αρχική του σε μια εφαρμογή.

Η Πάμαιρη Αφεντάκη Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Υπάρχουν άτομα, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, που μου γράφουν ότι προωθώ τις διατροφικές διαταραχές. Εγώ δεν βγήκα ποτέ να πω “φάτε όλη μέρα”. Εγώ αυτό που λέω είναι να μη νιώθουμε άσχημα με το γεγονός ότι δεν είμαστε όλοι με σώματα μοντέλων, να μη νιώθουμε άσχημα για το γεγονός ότι έχουμε μεγάλα σώματα, κυτταρίτιδα, ραγάδες.

Εγώ αυτό που λέω είναι πως όλα τα σώματα είναι όμορφα και απολύτως φυσιολογικά. Μια φορά ζούμε. Θα καθόμαστε να ασχοληθούμε αν δεν μας γουστάρει ο Κωστάκης ή ο Γιωργάκης; Ποτέ και σώσει και μας θέλει. Αν κάποιος σε θέλει, σε θέλει για αυτό που είσαι μέσα σου. Η ομορφιά και τα τέλεια σώματα έχουν ημερομηνία λήξης, η ψυχή μένει στο τέλος.

@pamairii Το φαι σου τρωω ρε φιλε? ♬ som original – Palavras do Interior

“ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΓΥΝΑΙΚΑ”

Αυτή τη στιγμή είμαι με μια κοπέλα. Είναι η πρώτη φορά που μου βγαίνει κάτι ερωτικό για άτομο του ίδιου φύλου. Όλο αυτό ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο. Πριν τη γνωρίσω δήλωνα straight, τώρα θα πω ότι είμαι bisexual. Αυτό μπορεί να αλλάξει στην πορεία βέβαια, άλλωστε η σεξουαλικότητα είναι ρευστή.

Δεν μου είχε τύχει ποτέ στο παρελθόν να νιώσω κάτι ερωτικό για μια γυναίκα. Πάντα ήμουν open σε όλους τους ανθρώπους, δεν με ένοιαζε τι σου αρέσει ερωτικά, κοίταζα να συναναστρέφομαι με ανθρώπους που έχουν καλοσύνη στην ψυχή τους.

Από μικρό παιδί σιχαινόμουν την ομοφοβία και τον ρατσισμό και ποτέ δεν μπορούσα να κατανοήσω πώς μπορεί κάποιος να αποκλείει κάποιον λόγω της σεξουαλικής του ταυτότητας. Ποτέ δεν κατάλαβα πώς γίνεται να λες το κλασικό “να μην προκαλούν”. Πώς προκαλεί κάποιος; Με το να είναι ο εαυτός του;

Η Πάμαιρη Αφεντάκη Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Στον κύκλο μου κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι με κοπέλα. Όταν βγήκε αυτή η πλευρά της σεξουαλικότητάς μου και γνώρισα αυτό το άτομο που είμαι τώρα μαζί του, αρχικά να νιώθω κάπως περίεργα, ψάχνοντας να καταλάβω ποια είναι η δική μου σεξουαλική ταυτότητα. Μπήκα σε αυτό το τρυπάκι, αλλά σύντομα απλά άρχισα να το ζω, χωρίς να σκέφτομαι το πώς και το γιατί.

Ποτέ δεν έκρυψα τη γνωριμία και τη σχέση μας. Από την πρώτη στιγμή το είπα στους φίλους και την οικογένειά μου. Το πήραν όλοι πολύ καλά σε γενικές γραμμές, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει με πολλά queer άτομα στην Ελλάδα, ακόμη και σήμερα, τα οποία υποφέρουν, τα οποία φοβούνται να μιλήσουν στην οικογένειά τους για το ποιοι είναι, τα οποία μένουν στον δρόμο πολλές φορές, όταν βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά. Αυτό είναι το φυσιολογικό; Η καταπίεση και ο φόβος;

Στο παρελθόν είχε τύχει να είμαι με κάποιον που προσπάθησε να αλλάξει την προσωπικότητά μου και να με χειραγωγήσει. Σχολίαζε το πώς ντύνομαι, το πώς βάφομαι, με ποιους συναναστρέφομαι. Ήταν ένας άνθρωπος που ήθελε η σχέση μας να κινείται βάσει των προτύπων της πατριαρχίας. Πώς θα μπορούσε να πάει καλά αυτό;

“ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”

Στο μέλλον θα ήθελα επαγγελματικά να κάνω κάτι που δεν έχει γίνει ξανά στην Ελλάδα, το οποίο θα σχετίζεται με το κομμάτι της εστίασης. Συγκεκριμένα, ονειρεύομαι να ανοίξω τα δικά μου μαγαζιά, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Μου αρέσει η δουλειά που κάνω τώρα, γιατί βιοπορίζομαι από την ενασχόλησή μου με τα social media. Δεν με ενδιαφέρει το κομμάτι της αναγνωσιμότητας, με ενδιαφέρει να παράγω περιεχόμενο που θα δίνει κάτι θετικό στον κόσμο που με βλέπει, να υπάρχω στα κινητά τους και να τους δίνω θετική ενέργεια. Συνήθως αυτοί που πάνε καλά στα social media έχουν ως βάση αρνητικά vibes και δυστυχώς σήμερα το μίσος και η κριτική “πουλάνε” περισσότερο από κάτι θετικό.

Η Πάμαιρη Αφεντάκη Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Σύντομα θα ξεκινήσω να ανεβάζω video και στο Youtube, με πιο θεματικό περιεχόμενο, λίγο πιο επαγγελματικά. Σκέφτομαι πως θα ήταν ωραίο κάθε φορά να προσκαλώ έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει κάτι ενδιαφέρον να πει και με τον οποίο θα μπορούμε να μιλάμε για κοινωνικά ζητήματα, για τα βιώματά τους, για την ιστορία τους. Ελπίζω να αρέσει!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα