ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ/ 24MEDIA LAB

ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΑΡΤΕΛ ΤΗΣ ΚΟΚΑΪΝΗΣ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ “ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ” ΣΕ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΒΑΡΗ

Η Αστυνομία λέει ότι εξιχνίασε το σχέδιο εξόντωσης μεταξύ αντίπαλων συμμοριών, που φέρεται να κόστισε 1,4 εκατ. ευρώ

Μεγάλα φορτία κοκαΐνης, δύο συμμορίες Μαυροβούνιων σε ανοιχτό πόλεμο και τέσσερα «συμβόλαια» θανάτου σε Κέρκυρα και Βάρη. Είναι τα βασικά κομμάτια του παζλ αυτού που περιγράφεται ως η μεταφορά στην Ελλάδα της δράσης του βαλκανικού καρτέλ. Το NEWS24/7 καταλαβαίνει ότι οι ερευνητές της Ασφάλειας στην Αθήνα βρίσκονται κοντά στη λύση του γρίφου ενός διπλού μαφιόζικου χτυπήματος με θύματα τους Άλαν Κόζαρ και Ντάμιρ Χάτζιτς, τον Ιούλιο του 2020 σε ενοικιαζόμενη βίλα στην Κέρκυρα. Το σχέδιο εξόντωσης φέρεται να κόστισε 1,4 εκατ. ευρώ. Για να γίνει καλύτερα κατανοητή η ιστορία, όμως, η αφήγηση πρέπει να ξεκινήσει από το 2013.

Εκείνη τη χρονιά κατασχέθηκε στην Ισπανία ένα φορτίο 200 κιλών κοκαΐνης. Το χαμένο φορτίο θεωρείται η θρυαλλίδα για τη διάλυση της λεγόμενης μαφίας του Κότορ, μιας μικρής πόλης του Μαυροβουνίου στη δαντελωτή ακτογραμμή της Αδριατικής, τόσο όμορφης που συγκαταλέγεται στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η τοπική μαφία διασπάστηκε σε δύο φατρίες, τους Σκάλιαρι και τους Καβάτσκι, που πήραν τα ονόματά τους από τις συνοικίες της πόλης. Έκτοτε έχουν καταγραφεί δεκάδες δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις, ακόμη και εκρήξεις σε νεκροταφεία, μεταξύ των δύο πλευρών, αρχικά στο Μαυροβούνιο και αργότερα στη Σερβία, την Αυστρία και την Ελλάδα.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2022, η Γενική Εισαγγελία του Μαυροβουνίου εξέδωσε μια απρόσμενη ανακοίνωση. Δέκα άτομα βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας για τη δολοφονία των Άλαν Κόζαρ και Ντάμιρ Χάτζιτς τον Ιούλιο του 2020 στην Κέρκυρα. «Τα δύο θύματα ήταν μέλη της συμμορίας Σκάλιαρι. Μεταξύ των υπόπτων είναι ο αρχηγός των Καβάτσκι κι επίσης δύο πρώην μέλη των μυστικών υπηρεσιών του Μαυροβουνίου», είπε στο NEWS24/7 ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, συντονιστής στη Σερβία και το Μαυροβούνιο του Global Initiative Against Transnational Organized Crime. «Τα θύματα συνήθως χρησιμοποιούν πλαστά διαβατήρια για τη διαμονή τους στην Ελλάδα και οι επικοινωνίες τους μέσω της κρυπτογραφημένης εφαρμογής Sky είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για τις διωκτικές Αρχές», είπε ο Τζόρτζεβιτς.

“PONTIKONISI RESTAURACJA”

Ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε προ ημερών στη σερβική ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας “KRIK” αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το διπλό «συμβόλαιο» στην Κέρκυρα. Ο Άλαν Κόζαρ, ένας από τους αρχηγούς των Σκάλιαρι, κρυβόταν στο νησί, κυνηγημένος από την αστυνομία και την αντίπαλη συμμορία Καβάτσκι. Η τρύπα στα μέτρα προστασίας που λάμβανε ήταν οι επικοινωνίες στο κρυπτογραφημένο κινητό Sky με κάποιον που θεωρούσε έμπιστο, ο οποίος όμως φέρεται να αποδείχτηκε «δόλωμα» των Καβάτσκι για να τον ξετρυπώσουν.

Οι διωκτικές Αρχές σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες κρυπτογραφημένα μηνύματα, από τα οποία προκύπτει ότι οι Καβάτσκι είχαν αποκτήσει έναν απρόσμενο σύμμαχο. Αυτός ήταν ο Ντάρκο Σάριτς, ένας από τους διαβόητους βαρόνους ναρκωτικών στα Βαλκάνια. Εκτιμάται ότι την περίοδο 2008-9 η ομάδα του είχε μεταφέρει περί τους πέντε τόνους κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη. Την περίοδο της διπλής δολοφονίας στην Κέρκυρα ο Σάριτς ήταν ήδη πολλά χρόνια φυλακισμένος στη Σερβία και ο δικηγόρος του λέει ότι δεν θα μπορούσε να συμμετέχει στο σχέδιο εξόντωσης μέσα από το κελί.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Μαυροβουνίου, το διπλό συμβόλαιο στην Κέρκυρα κόστισε 1.4 εκατ. ευρώ. Πηγή στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα ρωτήθηκε από το NEWS24/7 αν θεωρεί μεγάλο το ποσό. «Εκτιμάται ότι κινητοποιήθηκαν περισσότερα από 20 άτομα, επομένως δεν το θεωρώ υπέρογκο. Πρόκειται για τον πιο αιματηρό πόλεμο συμμοριών στην Ευρώπη. Τίποτα δεν είναι πιο ακριβό από το να σκοτώσεις τον ανταγωνιστή σου», απάντησε η πηγή σε γραπτό μήνυμα την περασμένη εβδομάδα.

Το ρεπορτάζ του KRIK είναι αποκαλυπτικό για τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Το «δόλωμα» που μιλούσε με τον Κόζαρ προσπαθούσε να εντοπίσει το σημείο που κρυβόταν μέσα από φωτογραφίες που αντάλλασσαν: Επιγραφές καταστημάτων και εστιατορίων ή πινακίδες στον δρόμο. Σε μια φωτογραφία το θύμα έγραψε: “PONTIKONISI RESTAURACJA” («ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ»). Κρυβόταν στην Κέρκυρα. Η σερβική ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας περιγράφει ότι οι Καβάτσκι έστειλαν στο νησί Σέρβους χούλιγκαν για να βρουν τον Κόζαρ. Έκαναν παρακολουθήσεις, τράβηξαν και συνέκριναν φωτογραφίες από βίλες και πισίνες στο Google map και σε αγγελίες ενοικιαζόμενων τουριστικών καταλυμάτων, έως ότου εντόπισαν τον στόχο.

Μετά από αυτό, δύο εκτελεστές και μια υποστηρικτική ομάδα φέρεται να ταξίδεψαν στην Κέρκυρα. Ήταν έτοιμοι να χτυπήσουν, όμως ένας από την ομάδα περιγράφεται ότι την τελευταία στιγμή έκανε πίσω, με τη δικαιολογία πώς ήταν το μοναδικό πρόσωπο που είχε ταξιδέψει στο ελληνικό νησί με αληθινό διαβατήριο, επομένως υπήρχε κίνδυνος να εντοπιστεί. Οι Καβάτσκι έπρεπε να αντικαταστήσουν τους εκτελεστές και φαίνεται ότι αυτό συνέβη άμεσα. Ο Άλαν Κόζαρ και ο Ντάμιρ Χάτζιτς δολοφονήθηκαν στις 23 Ιουλίου με 30 σφαίρες, έξω από βίλα στην περιοχή του Χαλικούνα Κέρκυρας. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι εκτελεστές έφυγαν από το νησί με ταχύπλοο, έφτασαν στα Σύβοτα κι έπειτα μέσω Θεσσαλονίκης και Βόρειας Μακεδονίας, επέστρεψαν στη βάση τους.

Το NEWS24/7 καταλαβαίνει ότι η έρευνα της Εισαγγελίας στην Ποντγκόριτσα, που ανακοινώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, αφορά μόνο τους υπηκόους Μαυροβουνίου που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Στην επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχουν οι παραπάνω λεπτομέρειες. Στο διπλό χτύπημα της Κέρκυρας εκτιμάται ότι πήραν μέρος και Σέρβοι κακοποιοί, ωστόσο παραμένει άγνωστο σε ποιο βαθμό έχει προχωρήσει η έρευνα στο Βελιγράδι.

ΣΤΑ ΒΛΑΧΙΚΑ ΤΗΣ ΒΑΡΗΣ

Τα δύο θύματα της επίθεσης στην Κέρκυρα δεν είναι οι μοναδικές απώλειες των Σκάλιαρι επί ελληνικού εδάφους. Έξι μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2020, το ίδιο σκηνικό είχε στηθεί στη Βάρη. Οι Ιγκόρ Ντέντοβιτς και Στεφάν Σταμάτοβις έτρωγαν με τις συζύγους και τα παιδιά τους σε ταβέρνα στα Βλάχικα. Θεωρούνταν και οι δύο σημαντικά μέλη της συμμορίας Σκάλιαρι, ο πρώτος συνδεδεμένος με μεγάλα φορτία κοκαΐνης και ο δεύτερος καταζητούμενος για μια σειρά από βίαιες επιθέσεις. Τέσσερα άτομα με καλυμμένα πρόσωπα μπήκαν στο κατάστημα και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Στους κώδικες της μαφίας θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο να δολοφονείται κάποιος μπροστά στην οικογένειά του.

Πηγή στο Μαυροβούνιο ρωτήθηκε για το παρασκήνιο της δολοφονίας στη Βάρη, που δεδομένου ότι προηγήθηκε της Κέρκυρας, παραμένει εν πολλοίς θολό. «Υπάρχουν πολλά σενάρια για το κίνητρο. Ένα από αυτά λέει ότι ο Ντέντοβιτς θεωρήθηκε υπεύθυνος για την απώλεια ενός μεγάλου φορτίου κοκαΐνης που κατασχέθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Μία άλλη εκδοχή είναι ότι πρόκειται για χτύπημα των αντίπαλων, Καβάτσκι, ή εκδίκηση για τη δολοφονία ενός ηγετικού στελέχους τον Οκτώβριο του 2016», απάντησε η πηγή. «Δεν αποκλείεται να πρόκειται για μια εσωτερική κόντρα μεταξύ οικογενειών. Ίσως, πάλι, πρόκειται για μίξη όλων των παραπάνω».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα