Knowledge Transfer - Concept. Elements are on different layers. istockphoto

ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟΣ

H -αρκετά υποτιμημένη- δεξιότητα που αποτελεί σημαντική ένδειξη πως κάποιος είναι πολύ έξυπνος.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάποιος είναι έξυπνος; Κάποια σημάδια είναι προφανή, ωστόσο υπάρχουν και εκείνα που -σύμφωνα με τους ειδικούς- δεν εντοπίζονται τόσο εύκολα.

Η ευφυΐα έχει οριστεί ως η ικανότητα λογικής, κατανόησης, αυτογνωσίας, μάθησης, συναισθηματικής γνώσης, συλλογισμού, σχεδιασμού, δημιουργικότητας, κριτικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων. Γενικότερα, μπορεί να περιγραφεί ως η ικανότητα κάποιου να αντιλαμβάνεται ή να συνάγει πληροφορίες και να τις διατηρεί ως γνώση που πρέπει να εφαρμόζεται σε προσαρμοστικές συμπεριφορές εντός ενός περιβάλλοντος.

Η νοημοσύνη αποτελεί την έννοια η οποία στοχεύει στο να ερμηνεύσει γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν καλύτερες επιδόσεις από ό,τι άλλοι σε ορισμένα γνωστικά προβλήματα.

Τα τεστ ευφυΐας μετρούν διαφορές συμπεριφοράς και όχι ένα αυτόνομο χαρακτηριστικό του ατόμου. Η ευφυής συμπεριφορά εξετάζεται πάντα μέσα σε ένα πλαίσιο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ευφυέστατοι σε μια συνθήκη αλλά καθόλου ευφυείς σε άλλες.

Δύο από τους πιο γνωστούς δείκτες ευφυΐας είναι το IQ και το g. Το IQ μετράει μια πολυδιάστατη ποσότητα. Ένα τεστ IQ δεν αρκεί για να υπολογιστεί με ακρίβεια το συνολικό IQ καθώς θέλοντας να υπολογίσουμε την ευφυΐα πρέπει να εξεταστούν όλα τα χαρακτηριστικά της, δηλαδή τη σκέψη, τη λογική, την επίλυση προβλημάτων κ.ο.κ. Το σύνολο των τεστ μπορεί να αναλυθεί σε παράγοντες ώστε να προκύψει ένας πρωτεύων παράγοντας, το g. Το g θεωρείται ο δείκτης που βρίσκεται κοντινότερα στην έννοια της ευφυίας.

Κατά πόσο ακούς τους άλλους και σε τι βαθμό "μπαίνεις" στη συνθήκη τους; istockphoto

Σήμερα, υπάρχει έντονη διαμάχη για τη χρησιμότητα των δεικτών ευφυίας στην καθημερινή ζωή και στην σημασία τους στη φιλοσοφία, την ψυχολογία, την γνωσιολογία και τη βιολογία. Τα τεστ που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των δεικτών ευφυίας θεωρείται ότι αξιολογούν μόνο ορισμένες πτυχές της, αγνοώντας μορφές όπως η ευστροφία στις κοινωνικές συναναστροφές για παράδειγμα.

Υπάρχει και η άποψη ότι η μορφή τους είναι προσαρμοσμένη στον τρόπο σκέψης που προωθεί ο δυτικός πολιτισμός, μη δίνοντας αξιόπιστα αποτελέσματα σε άτομα που προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες. Επίσης αμφισβητείται και η ίδια η ύπαρξη της ευφυίας με την έννοια της μη ύπαρξης του τέλειου.

Η ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΞΥΠΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Σύμφωνα με τη Jenny Maenpaa, ψυχοθεραπεύτρια και coach καριέρας, μια πολύ σημαντική ένδειξη της ευφυΐας ενός ατόμου είναι η ικανότητά του να ακούει πραγματικά τον συνομιλητή του.

Τα άτομα που «μπορούν να αντιμετωπίσουν μια αλληλεπίδραση ολιστικά, αντί να βρίσκονται απλά στη στιγμή και να απαντούν στο τελευταίο πράγμα που είπες με το πρώτο πράγμα που τους ήρθε στο μυαλό» είναι συνήθως πολύ έξυπνα, τόνισε η Maenpaa στο CNBC.

Πρόκειται για τη δεξιότητα που ονομάζεται «ενεργητική ακρόαση» και απαιτεί πολλά παραπάνω από το να κάθεται κανείς σιωπηλός όσο ο μιλά ο άλλος απέναντί του.

«Η ενεργητική ακρόαση πραγματοποιείται όταν κάποιος μπορεί να σε ακούσει για ώρα, εσωτερικεύοντας πραγματικά αυτά που λες, χωρίς να διακόπτει», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια.

Υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να ακούμε απλά κάποιον και στο να ακούμε ουσιαστικά όσα έχει να μας πει.

«Οι ενεργητικοί ακροατές απαντούν με ερωτήσεις γιατί είναι πραγματικά περίεργοι για αυτό που λέει κάποιος. Μπορούν να κρατήσουν τις ερωτήσεις τους μέχρι να τελειώσεις, αντί να διακόπτουν για να ζητήσουν διευκρινήσεις για κάτι ή να μοιραστούν μια σκέψη που μόλις είχαν, απλά γιατί τους τη θύμισες», τονίζει.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη δεξιότητα για να αναπτύξουν σχέσεις και να χτίσουν εμπιστοσύνη με συναδέλφους, προϊσταμένους και γενικά με τα άτομα που βρίσκονται γύρω τους.

ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΣ ΑΚΡΟΑΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ενεργητικοί ακροατές, αλλά στην πραγματικότητα, οι 7 στους 10 επιδεικνύουν κακές συνήθειες ακρόασης στον εργασιακό χώρο, κάτι που οδηγεί σε παρεξηγήσεις και προβλήματα στις σχέσεις, διαπίστωσε έρευνα του University of Southern California (2020).

Κάποιοι άνθρωποι «έχουν από τη φύση τους το χάρισμα της ενεργητικής ακρόασης από μικρή ηλικία και συχνά οι άλλοι τους λένε ‘είναι τόσο εύκολο να σου μιλά κανείς’ ή όταν μιλάμε μαζί νιώθω σαν να είμαι το μοναδικό άτομο στο δωμάτιο’», εξηγεί η Maenpaa.

Ωστόσο, κανείς μπορεί να εξασκηθεί ώστε να γίνει καλός ακροατής. Σύμφωνα με την ψυχολόγο και coach ψυχικής υγείας Amanda O’Bryan, θα πρέπει να κοιτάζουμε τους συνομιλητές μας στα μάτια, να είμαστε ήρεμοι απέναντί τους χωρίς να κάνουμε νευρικές κινήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας και να περιμένουμε ώστε ο άλλος να ολοκληρώσει την σκέψη του πριν να μιλήσει.

Βοηθά επίσης να εσωτερικεύει κανείς αυτό που λέει ο συνομιλητής του, αντί να εστιάζει αποκλειστικά στις δικές του σκέψεις.

Το να ακούμε είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε καθημερινά, οπότε θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι είμαστε όλοι αρκετά καλοί ακροατές, σωστά; Ε, πολλοί από εμάς υποθέτουμε ότι είμαστε καλοί ακροατές, αλλά λίγοι πραγματικά είμαστε.

Ο μέσος άνθρωπος που δεν έχει κάνει “δουλειά” ώστε να αναπτύξει καλές δεξιότητες ακρόασης, πιθανόν να κατανοεί και να αποθηκεύει μόνο το 50% οποιασδήποτε συνομιλίας, και αυτό μετά τη συνομιλία. 48 ώρες αργότερα, η μέση κατανόηση μειώνεται σε λιγότερο από το 25%.

Η αποτελεσματική ακρόαση δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Είναι περισσότερο από το να μένεις απλά σιωπηλός και να ακούς. Μελέτες δείχνουν ότι κάποιος που επικεντρώνει πραγματικά τη νοητική του ενέργεια στο να ακούει κάποιον άνθρωπο και να τον ακούει ενεργά, παρουσιάζει αυξημένη αρτηριακή πίεση και υψηλότερους παλμούς. Επομένως, η ενεργητική ακρόαση είναι δύσκολη “δουλειά”.

Ο μέσος άνθρωπος ξεστομίζει περίπου 135 έως 175 λέξεις το λεπτό, ωστόσο μπορεί να ακούσει έως και 400 ή 500 λέξεις το λεπτό. Επομένως, όταν κάποιος μιλάει, ο ακροατής ξοδεύει όλον αυτόν τον χρόνο μεταξύ της γρήγορης ταχύτητας σκέψης του και της αργής ταχύτητας ομιλίας του ομιλητή σε σκέψεις για το τι να πει στη συνέχεια ή σε νοητικές διεργασίες σε σχέση με τον άνθρωπο που του μιλάει.

ΠΩΣ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι, με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε την ικανότητα της ενεργητικής ακρόασης:

  • Περιορίστε τον λόγο σας και δώστε χώρο στους άλλους να σας μιλήσουν.
  • Συντονιστείτε με τον συνομιλητή σας. Ενδιαφερθείτε πραγματικά και δείξτε το. Δώστε την πλήρη προσοχή σας σε αυτόν.
  • Επικεντρωθείτε στο να αποκλείσετε τυχόν εξωτερικούς περισπασμούς. Πρέπει να «εμπλακείτε» πραγματικά σε μια συζήτηση για να ενθαρρύνετε τους άλλους να σας μιλήσουν
  • Προσπαθήστε να σκεφτείτε όπως ο άλλος, βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους.
  • Προσπαθήστε να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες τους.
  • Μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα πολύ νωρίς. Εάν κάποιος κάνει μια δήλωση ή κάνει μια ερώτηση ή εκφράζει μια ανησυχία, απαντήστε μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε πλήρως την άποψή του.
  • Μην δίνετε μόνο προσοχή στο περιεχόμενο μιας συνομιλίας, αλλά εστιάστε και στην πρόθεση του άλλου ατόμου.
  • Δώστε σημασία στα συναισθήματα που εκφράζονται. “Ακούστε” τι δεν λέγεται, αλλά εκφράζεται με τη γλώσσα του σώματος. Το ανασήκωμα των ώμων, το χαμόγελο, το γέλιο, η χειρονομία, οι εκφράσεις του προσώπου και άλλες κινήσεις του σώματος συχνά “μιλούν” πιο δυνατά από τις λέξεις.
  • Απενεργοποιήστε τις δικές σας ανησυχίες. Προσωπικές ανησυχίες και προβλήματα που δεν σχετίζονται με το υπό εξέταση ζήτημα μπορεί να σας εμποδίσουν να ακούσετε το μήνυμα του άλλου.
  • Κρατήστε σημειώσεις. Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμάστε σημαντικά σημεία του λόγου του συνομιλητή σας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα