Φαράγγι Αγάλης Πάνος Κωδωνάς - Γρηγόρης Κολλάρος/24MEDIA News Lab

ΜΙΑΜΙΣΗ ΩΡΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΜΕ ΦΑΡΑΓΓΙ

Ο απόλυτος προορισμός για το Σαββατοκύριακο. Συγκλονιστικό τοπίο, καθαρός αέρας και ένα φαράγγι άγριας ομορφιάς.

Είσαι λάτρης της φύσης; Αγαπάς την πεζοπορία; Θες να ξεφύγεις για λίγο απ’ τη βαβούρα της πόλης; Έλα να σου μιλήσω για κάτι μαγικό.

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της κεντρικής Εύβοιας, που πρέπει σίγουρα να επισκεφθείς αυτή την Άνοιξη.

Λίγα μέτρα πιο πάνω από το χωριό Άγιος Αθανάσιος του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, βρίσκεται το σπάνιας ομορφιάς Φαράγγι της Αγάλης.

Με τον όρο “αγάλι”, που προέρχεται από την τοπική διάλεκτο, οι ντόπιοι αναφέρονται στα στενά και απότομα σημεία του φαραγγιού, όπου οι επισκέπτες πρέπει να περπατούν με προσοχή.

Φαράγγι Αγάλης, Εύβοια
Φαράγγι Αγάλης, Εύβοια Πάνος Κωδωνάς

Πρόκειται για ένα φαράγγι μήκους 6 χιλιομέτρων, που ανεβαίνει προς την κορυφή της Δίρφης, με κατεύθυνση από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοδυτικά, περνώντας μέσα από πολλούς, μικρούς πανέμορφους οικοτόπους.

Μόλις μιάμιση ώρα από την πρωτεύουσα, αυτό το γαλήνιο μέρος με την άγρια παρθένα ομορφιά, με τα ψηλά δέντρα και το ποτάμι που διασχίζει το εσωτερικό του φαραγγιού, είναι ο κατάλληλος προορισμός για μια απόδραση από το στρες και την πίεση της καθημερινότητας.

Φαράγγι Αγάλης, Εύβοια
Φαράγγι Αγάλης, Εύβοια Πάνος Κωδωνάς

Η κεντρική Εύβοια αποτελεί έναν προορισμό που δεν αφήνει ασυγκίνητο ούτε τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Αν σκέφτεστε να οργανώσετε μια εξόρμηση στα χωριά της Δίρφης, προτείνω ανεπιφύλακτα να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας μια πεζοπορία στο Φαράγγι της Αγάλης.

Ο προορισμός είναι ιδανικός για μονοήμερη ή και για ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η περίοδος από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο είναι η ιδανική για να επισκεφτεί κανείς το φαράγγι, καθώς αυτούς τους μήνες η φύση βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία και το τοπίο είναι εξαιρετικά πράσινο και εντυπωσιακό.

Φαράγγι Αγάλης, Εύβοια
Φαράγγι Αγάλης, Εύβοια Πάνος Κωδωνάς

Φαράγγι Αγάλης, Εύβοια
Φαράγγι Αγάλης, Εύβοια Πάνος Κωδωνάς

Η διαδρομή που ακολουθεί το μονοπάτι του φαραγγιού είναι καλά σηματοδοτημένη, χωρίς επικίνδυνα περάσματα και είναι ιδανική για οικογένειες και παιδιά.

Η διαδρομή μέσα από το φαράγγι είναι γεμάτη εντυπωσιακά τοπία, υψηλά δέντρα, με τον ήχο του νερού που τρέχει δίπλα από το μονοπάτι να ηρεμεί το μυαλό.

Φαράγγι Αγάλης, Εύβοια
Φαράγγι Αγάλης, Εύβοια Πάνος Κωδωνάς

Φαράγγι Αγάλης, Εύβοια
Φαράγγι Αγάλης, Εύβοια Πάνος Κωδωνάς

Το Φαράγγι της Αγάλης περιγράφεται ως ένας από τους κρυμμένους θησαυρούς της Ελλάδας, ένας προορισμός που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά και τη γαλήνη.

Το φαράγγι αυτό, με τη μακρόχρονη ιστορία του, προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν την άγρια ομορφιά της ελληνικής φύσης.

Μέσα στο φαράγγι βρίσκεται και η σπηλιά με την ονομασία Βοϊδοκλέφτρα για την οποία έχουν βρεθεί στοιχεία κατοίκησης από τη νεολιθική εποχή.

Φαράγγι Αγάλης, Εύβοια
Φαράγγι Αγάλης, Εύβοια Πάνος Κωδωνάς

Το μεγαλύτερο μήκος του διατρέχεται από ένα ρυάκι, το οποίο την Άνοιξη γεμίζει τρεχούμενο νερό και σχηματίζει λίμνες και μικρούς καταρράκτες.

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον περίπατο μέσα στο πυκνό δάσος, να χαλαρώσουν ακούγοντας τους ήχους των πουλιών, να κάνουν πικνίκ δίπλα στο ρυάκι, να ανακαλύψουν την πλούσια βιοποικιλότητα του τοπίου.

Φαράγγι Αγάλης, Εύβοια
Φαράγγι Αγάλης, Εύβοια Πάνος Κωδωνάς

Το ρυάκι πηγάζει από τις πηγές Αρκουδόβρυση και Κρυόβρυση, μέσα στο φαράγγι, οι οποίες είναι και οι κύριες πηγές του ποταμού Μεσσάπιου.

Τέλος, μπορείτε να συνδυάσετε την πεζοπορία με μια επίσκεψη σε κάποια ή κάποιες περιοχές γύρω από το Φαράγγι της Αγάλης.

Η περιοχή είναι γεμάτη πανέμορφα γραφικά χωριά, όπως ο Άγιος Αθανάσιος, η Στενή, οι Στρόπωνες, ο Παλιούρας και η Καμπιά, προορισμοί που προσφέρουν ζεστή φιλοξενία και ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για γαστρονομικές απολαύσεις.

Στενή Ευβοίας
Στενή Ευβοίας Πάνος Κωδωνάς

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ – ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΣΟΥ ΥΓΕΙΑ

Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία και η γρήγορη καθημερινότητα κατακλύζουν τη ζωή μας, η επιθυμία να ξεφύγουμε από τους γοργούς ρυθμούς της πόλης και να έρθουμε σε επαφή με τη φύση γίνεται όλο και πιο σημαντική για την ψυχική μας υγεία.

Το ταξίδι στη φύση μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε την ομορφιά του φυσικού τοπίου, μας επιτρέπει να αποσυνδεθούμε από τον θόρυβο και το άγχος, με το να επανασυνδεθούμε με την απλότητα και την αρμονία που προσφέρει η εξοχή.

Άλλωστε, είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι η επαφή με τη φύση μπορεί να χαλαρώσει και να φέρει ηρεμία σε ψυχή, νου και σώμα.

Η επιστροφή στη φύση έχει πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία μας. Μεταξύ αυτών:

Μείωση του στρες και του άγχους: Η φύση παρέχει ένα περιβάλλον χωρίς τον θόρυβο και το άγχος της πόλης. Η ηρεμία που προσφέρει η φύση βοηθούν να χαλαρώσουμε και να ελαφρύνουμε το μυαλό μας από την πίεση της καθημερινότητας.

Βελτίωση της διάθεσης: Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών και σεροτονίνης στον εγκέφαλο, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το αίσθημα χαράς, ευτυχίας και ευεξίας.

Αναζωογόνηση και ενέργεια: Η φύση μας δίνει ενέργεια και ανανεώνει το πνεύμα. Το περπάτημα σε μονοπάτια και δάση και η άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον μπορούν να αναζωογονήσουν το σώμα και το πνεύμα.

Βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης: Η φύση παρέχει ένα περιβάλλον χωρίς θόρυβο και παρεμβολές, γεγονός που μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε και να κρατήσουμε την προσοχή και τη μνήμη μας σε καλή κατάσταση.

Σύνδεση με τον εαυτό και τη φύση: Η επαφή με τη φύση μας βοηθά να συνδεθούμε με τον εαυτό μας και να αντιληφθούμε τις πραγματικές ανάγκες μας. Αυτή η σύνδεση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αυτοσυνειδησία και εσωτερική ηρεμία.

Τα οφέλη αυτά συντελούν στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας και ευημερίας, καθιστώντας την επιστροφή στη φύση μια αναγκαία και ευεργετική εμπειρία για όλους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα