Istock

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι ακίνδυνα και βασική προϋπόθεση για να τα παίρνουμε, είναι να δείχνουν εξετάσεις πως τα χρειαζόμαστε για συγκεκριμένο λόγο, σε συγκεκριμένη ποσότητα και για συγκεκριμένο διάστημα.

Δεν πρέπει να υπάρχει μέρος στο οποίον έχω βρεθεί τελευταία και να μην έχω ακούσει κάποιον να λέει ότι παίρνει συμπλήρωμα μαγνησίου, για να διαχειριστεί την αϋπνία.

Τις πρώτες φορές κατέθετα τις ενστάσεις μου, ενθυμούμενη ένα παλαιότερο θέμα του NEWS 24/7 που διευκρίνιζε τους λόγους που μπορεί κάποιος να χρειάζεται μαγνήσιο (δεν ανέφερε κάτι για τον ύπνο).

Θα μου πεις, δεν είναι η πρώτη ή η τελευταία φορά που κάτι παράγεται για ένα σκοπό και τελικά βοηθάει σε 2-3 άλλους. Είναι κάτι που πρέπει να συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα που υπάρχουν εκεί έξω.

Μετά, προέκυψε και η προσωπική εμπειρία των ασταμάτητων και ανησυχητικών καρδιακών αρρυθμιών, την περίοδο που αποφάσισα πως χρειάζομαι μαγνήσιο για το νευρικό μου σύστημα.

Προφανώς, έκανα λάθος.

Ευτυχώς γλίτωσα τα χειρότερα.

Και έτσι αποφάσισα πως θα είχε μια χρησιμότητα να δώσουμε το λόγο σε έναν ειδικό.

Η διαιτολόγος, διατροφολόγος και Health Coaching EKΠΑ, Αναστασία Μακρή, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα.

Κατ’ αρχάς, λέει στο Magazine κάτι που όλοι καταλαβαίνουμε, αλλά μάλλον προσπερνάμε: πως τα συμπληρώματα δεν αντικαθιστούν μια υγιεινή διατροφή.

Ο λόγος που ‘δημιουργήθηκαν’ είναι για να μας βοηθούν να καλύπτουμε ανάγκες του οργανισμού μας που μένουν ακάλυπτες μέσω των ‘κατασκευαστικών’ μεθόδων. Όπως είναι η πρόληψη τροφής.

«Τα συμπληρώματα υπάρχουν για όταν τα χρειάζεται ο οργανισμός» λέει η κυρία Μακρή, «οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών και μπορούν να λάβουν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζονται κάνοντας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και η βιταμίνη C, είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας, σε μικρές ποσότητες, για να λειτουργεί σωστά.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να λαμβάνουν συμπληρώματα, αλλά η υπερβολική ή υπερβολική λήψη τους μπορεί να είναι επιβλαβής.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας συνιστά ορισμένα συμπληρώματα για ορισμένες ομάδες ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας, όπως στην εγκυμοσύνη.

«Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται η καθοδήγηση γιατρού».

Δηλαδή, πρώτα κάνουμε εξετάσεις αίματος, ώστε να διαπιστωθεί αν μας λείπει κάτι και μετά ο γιατρός μας προτείνει τι πρέπει να πάρουμε, σε τι ποσότητα και για πόσο διάστημα.

Μετά από εξετάσεις αίματος και έχοντας πάντα συμβουλευτεί τον γιατρό λαμβάνουμε για όσο διάστημα μας προτείνει.

Πάμε τώρα, και στα τρία πιο δημοφιλή συμπληρώματα.

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

To μαγνήσιο θεωρείται ένα από τα βασικά μέταλλα που μετέχουν σε περισσότερες από 300 διαφορετικές διαδικασίες του οργανισμού.

Ο λόγος που προέκυψαν συμπληρώματα είχε να κάνει με ανάγκες που προέκυπταν σε αθλητές, μετά την άθληση.

«Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του σώματος. Βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, στα οστά δυνατά και στον καρδιακό ρυθμό σταθερό» διευκρινίζει η κυρία Μακρή.

Οι φυσικές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν:

  • Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι
  • Ξηρούς Καρπούς
  • Φασόλια, μπιζέλια και σόγια
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως

Με τι κινδυνεύεις αν δεν έχεις ανάγκη το μαγνήσιο που παίρνεις

«Η ομοιόσταση του μαγνησίου εξαρτάται από τη λειτουργία των νεφρών και του λεπτού εντέρου και την αποθήκευση στα οστά και τα κύτταρα.

Όταν επηρεάζονται αυτές οι διεργασίες -είτε λόγω ελλιπούς απέκκρισης από τα νεφρά, είτε εξαιτίας υπεραπορρόφησης από το λεπτό έντερο ή μετατόπισης του αποθηκευμένου μαγνησίου στον ορό, εμφανίζεται υπερμαγνησιαιμία.

Αυτή οδηγεί σε τοξικότητα μαγνησίου.

Τα πιο κοινά ευρήματα πρώιμης τοξικότητας είναι η διάρροια, η ναυτία και ο έμετος, η μυϊκή αδυναμία και η χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, καθώς τα επίπεδα συνεχίζουν να αυξάνονται, οι ασθενείς εμφανίζουν απώλεια εν τω βάθει τενοντιακών αντανακλαστικών, αποκλεισμό κόμβων φλεβοκομβικής (SA) ή κολποκοιλιακής (AV), αναπνευστική παράλυση και, τελικά, καρδιακή ανακοπή».

Σε ό,τι αφορά τον ύπνο, η κυρία Μακρή δεν βρήκε κάτι σχετικό στην πρόσφατη διεθνή βιβλιογραφία. «Δεν υπήρχε κάτι που να αναφέρει πως βοηθάει ή ότι δεν βοηθάει. Ενδεχομένως να μην έχουν γίνει πολλές έρευνες, άρα δεν υπάρχει επικρατούσα τάση».

Βρήκα την πιο πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, για το ρόλο του μαγνησίου στην υγεία του ύπνου.

Μεταξύ άλλων, η δημοσίευση αναφέρει ότι «οι μελέτες παρατήρησης πρότειναν μια συσχέτιση μεταξύ των καταστάσεων Mg και της ποιότητας του ύπνου, ενώ οι RCT ανέφεραν αντιφατικά ευρήματα.

Αυτή η συστηματική ανασκόπηση αποκάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης του μαγνησίου και της ποιότητας του ύπνου (ημερήσιος ύπνος, υπνηλία, ροχαλητό και διάρκεια ύπνου) σύμφωνα με τις μελέτες παρατήρησης, ενώ οι τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές έδειξαν αβέβαιη συσχέτιση μεταξύ της λήψης συμπληρωμάτων μαγνησίου και των διαταραχών ύπνου.

Η συσχέτιση μεταξύ διατροφικού μαγνησίου και προτύπων ύπνου χρειάζεται καλά σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές με μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος και μεγαλύτερο χρόνο παρακολούθησης (πάνω από 12 εβδομάδες) για να διευκρινιστεί περαιτέρω η σχέση».

Συμπέρασμα;

Πριν κάνετε την αγορά, επισκεφτείτε έναν γιατρό, μην την πατήσετε όπως κι εγώ -που είχα επαρκές μαγνήσιο και με τα συμπληρώματα ‘ζόρισα’ την καρδιά μου, άνευ λόγου και αιτίας.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Βιταμίνη C iStock

Η συγκεκριμένη βιταμίνη έκανε ‘καριέρα’ «για τα αντιοξειδωτικά της, όπως και για το γεγονός ότι βοηθάει το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα. Για αυτό και όταν κάποιος είναι άρρωστος, συστήνεται η πρόσληψη της.

Το θέμα είναι πως η βιταμίνη C υπάρχει και στα τρόφιμα. Άρα, μπορεί να μη χρειάζεται το συμπλήρωμα», διευκρινίζει η κυρία Μακρή.

Η ειδικός εξηγεί ότι «επειδή το σώμα μας δεν παράγει βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), πρέπει να τη λαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τις πατάτες, τις ντομάτες, τις πιπεριές, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το σπανάκι.

Πρόκειται για θρεπτική ουσία που χρειάζεται το σώμα μας για να σχηματίσει τα αιμοφόρα αγγεία, τους χόνδρους, τους μύες και το κολλαγόνο στα οστά. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία επούλωσης του σώματός μας.

Είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών (μορίων που παράγονται όταν το σώμα σας διασπά τα τρόφιμα ή εκτίθεται στον καπνό του τσιγάρου και την ακτινοβολία από τον ήλιο, τις ακτίνες Χ ή άλλες πηγές).

Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να παίζουν ρόλο σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Η βιταμίνη C βοηθά επίσης, το σώμα σας να απορροφά και να αποθηκεύει σίδηρο».

Μια στάση εδώ, γιατί έχει σημασία να κατανοήσεις πώς ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει το σίδηρο (εκ των βασικών μετάλλων για όλους και δη για τις γυναίκες), όταν τρώμε φακές.

Καταρρίπτεται ο μύθος του συνδυασμού με υδατάνθρακα, με τη βιταμίνη C να είναι η επιλογή για την πιο αποτελεσματική αποθήκευση.

Συνεχίζουμε.

Με τι κινδυνεύεις αν δεν έχεις ανάγκη τη βιταμίνη C που παίρνεις

«Οι περισσότεροι λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη C από μια υγιεινή διατροφή. Πολύ συχνά όμως, βλέπουμε ανθρώπους να λαμβάνουν συμπλήρωμα.

Η υπερκατανάλωση βιταμίνης C αυξάνει την απέκκριση ουρικού οξέος στα ούρα και καταστέλλει το ουρικό οξύ στο αίμα.

Επιπλέον, η χρήση βιταμίνης C σε υψηλά επίπεδα δοσολογίας αυξάνει την ευαισθησία των ερυθρών αιμοσφαιρίων στην αιμόλυση και, όταν καθίσταται τοξική για τον οργανισμό προκαλεί κοιλιακά άλγη, διάρροια, νεφρολιθίαση και διαταραχές στον μεταβολισμό του σιδήρου».

Άρα, επανερχόμαστε στο μην παίρνετε πρωτοβουλίες και εμπιστευτείτε το γιατρό σας.

Πάμε και στο τρίτο πιο δημοφιλές συμπλήρωμα, που προκαλεί και μια τεράστια απορία: τη βιταμίνη του ήλιου που δεν έχουμε στην Ελλάδα, παρ’ ότι έχουμε ήλιο 350 από τις 365 ημέρες του χρόνου.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Βιταμίνη D

Η κυρία Μακρή επισημαίνει πως η βιταμίνη D λαμβάνεται κατά 90% μέσω του ήλιου και κατά 10% μέσω τροφών όπως το μουρουνέλαιο, τα λιπαρά ψάρια, τους κρόκους αυγών, το κόκκινο κρέας, το μοσχαρίσιο συκώτι κ.α..

«Για αυτό και είναι γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου. Στην Ελλάδα βέβαια, μολονότι έχουμε συνέχεια ήλιο, δεν είμαστε πλήρεις σε βιταμίνη D.

Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί συγκεκριμένοι τρόποι πρόσληψης, που αντικρούονται με άλλες συστάσεις για την υγεία του δέρματος».

Έχουμε ήδη γράψει στο Magazine πώς λειτουργεί το σύστημα της δημιουργίας αυτής της βιταμίνης στον οργανισμό μας.

Συνοπτικά, αναφέρω ότι ο ήλιος που μας ‘χτυπάει’ στην μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια του δέρματος μας πρέπει να είναι δυνατός και η έκθεση μας σε αυτόν τακτική. Δηλαδή, πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα για από 10 έως 15 λεπτά, χωρίς να φοράμε αντιηλιακό και ενώ ο ήλιος είναι στο πιο υψηλό σημείο.

Δηλαδή, τότε που οι δερματολόγοι μας συνιστούν να μην βγαίνουμε στον ήλιο.

«Πλέον συστήνεται στα μωρά από την στιγμή της γέννησης τους και για τους πρώτους μήνες (1-2 σταγόνες την ημέρα), ενώ οι μεγαλύτεροι μπορούν να τη λάβουν από πολύ λιπαρά ψάρια και τροφές που είναι εμπλουτισμένες στη βιταμίνη D. Όπως για παράδειγμα, το γιαούρτι με βιταμίνη D», δηλώνει η κυρία Μακρή.

Ενημερώνει και ότι πρόκειται για βιταμίνη που «βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων στο σώμα. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και των μυών.

Η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις των οστών, όπως ραχίτιδα στα παιδιά και πόνο στα οστά που προκαλείται από μια πάθηση που ονομάζεται οστεομαλακία στους ενήλικες».

Με τι κινδυνεύεις αν δεν έχεις ανάγκη τη βιταμίνη D που παίρνεις

Πάμε τώρα, και στην άλλη όψη του νομίσματος: το να παίρνουμε συμπλήρωμα, χωρίς να έχουμε διαπιστωμένη έλλειψη.

«Η βιταμίνη D ως λιποδιαλυτή βιταμίνη προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την τοξικότητα από την υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων.

Η υπερασβεστιαιμία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή των περισσότερων από τα συμπτώματα της τοξικότητας της βιταμίνης D.

Τα πρώιμα συμπτώματα της τοξικότητας της βιταμίνης D περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές όπως ανορεξία, διάρροια, δυσκοιλιότητα, ναυτία και έμετο.

Ο πόνος στα οστά, η υπνηλία, οι συνεχείς πονοκέφαλοι, ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός, η απώλεια όρεξης, ο πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις είναι άλλα συμπτώματα που είναι πιθανό να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Όπως και η συχνή ούρηση, ειδικά τη νύχτα, η υπερβολική δίψα, η αδυναμία, η νευρικότητα, ο κνησμός και οι πέτρες στα νεφρά».

Μάλλον δεν χρειάζεται να επαναλάβω τι πρέπει να κάνουμε πριν αγοράσουμε το συμπλήρωμα, έτσι;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα