100 χρόνια πριν: Η ανατολική Μακεδονία υπό βουλγαρική κατοχή σε σπάνιες φωτογραφίες

100 χρόνια πριν: Η ανατολική Μακεδονία υπό βουλγαρική κατοχή σε σπάνιες φωτογραφίες
IWM (Q 86461)

Καβάλα, Σέρρες και Δράμα μετά την κατάληψη τους από Γερμανούς και Βούλγαρους στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Φωτογραφίες του Imperial War Museum

O χώρος της Μακεδονίας, στις αρχές του περασμένου αιώνα, υπήρξε ένα σκηνικό όπου τα σύνορα άλλαζαν συνεχώς. Τον ένοπλο Μακεδονικό Αγώνα που ξεκίνησε το 1904 ακολούθησε η Νεοτουρκική Επανάσταση του 1908 και οι Βαλανικοί Πόλεμοι του 1912-13. Το σκηνικό έγινε ακόμη πιο πολύπλοκο με το ξέσπασμα του Α’ ΠΠ, τον Αύγουστο του 1914.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 1915 η Βουλγαρία προσχωρούσε επίσημα στο πλευρό των Γερμανών και του συμμάχων τους και τον Μάιο του 1916 τα βουλγαρικά στρατεύματα περνούσαν από το οχυρό του Ρούπελ κατευθυνόμενα νότια καθώς η Αθήνα είχε ανάψει το πράσινο φως για την έλευση στις δυνάμεις του Άξονα. Η Μακεδονία ήταν διχασμένη, στην Κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη όπου είχαν στρατοπεδεύσει οι συμμαχικές δυνάμεις και στην Ανατολική που αστραπιαία κατελήφθη από τους Βουλγάρους. 

Στις πόλεις και τα χωριά της Ανατολικής Μακεδονίας επιβλήθηκε μία ιδιαίτερα σκληρή κατοχή με περιορισμούς και απαγορεύσεις, προβλήματα επισιτισμού και επιστράτευση  ανδρών οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Βουλγαρία σε καταναγκαστικά έργα. Σύμφωνα με έκθεση του Ελληνα πρεσβευτή στη Σόφια, πριν από ακριβώς 100 χρόνια, τον Απρίλιο του 1917, περίπου 6 χιλιάδες άτομα πέθαναν από ασιτία μόνο στην περιοχή της Καβάλας.

Καθορίσθηκε νέα ισοτιμία ανάμεσα στη δραχμή και το λέβα, ιδιαίτερα ευνοϊκή για το βουλγαρικό νόμισμα, ενώ επιβλήθηκε η διδασκαλία της βουλγαρικής γλώσσας στα σχολεία και η χρήση της στις εκκλησίες. Ταυτόχρονα, συλλήψεις για ασήμαντες αφορμές, φυλακίσεις δίχως αιτιολογημένες δικαστικές αποφάσεις, υποχρεωτική παροχή εργασίας (αγγαρείες), προπηλακισμοί και ταπεινώσεις σε βάρος των Ελλήνων αποτελούσαν μέρος της καθημερινότητας.

Η κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί παρουσιάζεται χαρακτηριστικά στις φωτογραφίες που ακολουθούν οι οποίες αποτελούν μέρος του πλούσιου αρχείου του  Imperial War Museum του Λονδίνου.

IWM (Q 86466)

IWM (Q 86452)

Καβάλα

IWM (Q 86475)

IWM (Q 86238)

IWM (Q 86239)

Βούλγαροι στρατιώτες στο κάστρο και στο λιμάνι της Καβάλας

IWM (Q 86236)

IWM (Q 86209)

IWM (Q 86462)

Καθημερινή ζωή από τους δρόμους και την αγορά της Καβάλας

Δράμα

IWM (Q 56494)

Διανομή φαγητού σε κατοίκους της Δράμας

IWM (Q 85946)

Ο συνταγματάρχης Μπουρμόβ μαζί με άνδρες της 10ης Βουλγαρικής Στρατιάς και δίπλα του ο αντισυνταγματάρχης Χάμπατσιφ, Γερμανός επικεφαλής του Επιτελείου της Δράμας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα