Μαθήματα Ιστορίας: Η απόπειρα δολοφονίας του Ρόναλντ Ρήγκαν

Μαθήματα Ιστορίας: Η απόπειρα δολοφονίας του Ρόναλντ Ρήγκαν
U.S. President Ronald Reagan winces and raises his left arm as he was shot by an assailant as he left a Washington hotel, Monday, March 30, 1981, after making a speech to a labor group. The President was shot in the upper left side. (AP Photo/Ron Edmonds) AP

Η απόπειρα δολοφονίας του Ρόναλντ Ρήγκαν έγινε την Δευτέρα, 30 Μαρτίου του 1981, 69 μέρες αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του ως 40ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Τι έγινε και πότε: Στόχος ήταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, ο 40ος κατά σειρά. Η απόπειρα δολοφονίας του έγινε στις 30 Μαρτίου του 1981.

Οι πρωταγωνιστές: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και φυσικά ο δράστης, Τζόν Χίνκλεϊ πυροβόλησε εν ψυχρώ τον τότε Αμερικανό πρόεδρο και η σφαίρα πέρασε ξυστά από την καρδιά του. Πίσω από την επίθεση, κρυβόταν ο έρωτας του Χίνκλεϊ για την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ, την οποία ήθελε να εντυπωσιάσει. Σχεδίασε την δολοφονία αφού είδε την ταινία Taxi Driver στην οποία υπήρχε μία σκηνή παρόμοια με το γεγονός. Ο Ρήγκαν χτυπήθηκε στον θώρακα και το χέρι. Είχε διάτρηση στον πνεύμονα και σοβαρές εσωτερικές αιμορραγίες.

Γιατί αξίζει να το θυμόμαστε: Κανείς δεν σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της επίθεσης. Ωστόσο ο αντιπρόσωπος Τύπου Τζέιμς Μπράντι έμεινε παράλυτος και μόνιμα ανάπηρος. Ο Χίνκλεϊ δεν κρίθηκε ένοχος λόγω παραφροσύνης. Βρίσκεται σε ψυχιατρική κλινική. Ο Ρήγκαν ήταν ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που επέζησε απόπειρα δολοφονίας με όπλο και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο την 13η μέρα. Μπόρεσε να ταξιδέψει εκτός της Ουάσινγκτον 49 μέρες αργότερα. Το γεγονός ωφέλησε την δημοσιότητα του Ρήγκαν καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την απόπειρα συγκέντρωσε ποσοστά δημόσιας αποδοχής 73%.

O Χίνκλεϊ κρίθηκε αθώος λόγω ψυχιατρικών προβλημάτων στις 21 Ιουνίου 1982. Οι ψυχιατρικές βεβαιώσεις τον διέγνωσαν ως παράφρων ενώ οι διώξεις τον έκριναν ως νομικά εχέφρων. Ακολουθώντας την συμβουλή του δικηγόρου του αρνήθηκε να υποστηρίξει αυτοπροσώπως τον εαυτό του. Μέχρι το 2016 ήταν περιορισμένος στο νοσοκομείο St. Elizabeths στην Ουάσινγκτον. Τον Ιούλιο του 2016 ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε την απελευθέρωση του.

Φωτογραφία: Ron Edmonds/Associated Press

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα