Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: Η ελευθερία του Tύπου κακοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2020

Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: Η ελευθερία του Tύπου κακοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2020
Shutterstock

Κόλαφος είναι για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα η σχετική αναφορά της οργάνωσης των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα. Εχασε πέντε θέσεις στην κατάταξη η χώρα.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχασε πέντε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου το 2020 δεν είναι το πιο αρνητικό γεγονός για τη χώρα από την έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα.

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 70η θέση ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 65ή. Το μελανό σημείο είναι όμως τα σχόλια της οργάνωσης που συνοδεύουν την αξιολόγηση.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα “κακοποιήθηκε ιδιαίτερα μέσα στο 2020”.

Γίνεται αναλυτικά λόγος για τη λίστα Πέτσα και τα χρήματα που αυτή προσέφερε στα ελληνικά ΜΜΕ ενέργεια, που σύμφωνα με την οργάνωση, έγινε για να ελέγξει η κυβέρνηση τη ροή των πληροφοριών για τον κορονοϊό.

Επίσης, αναφέρεται ότι απαγορεύτηκε στα κρατικά ΜΜΕ να προβάλλουν εικόνες με κυβερνητικά στελέχη να παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού για τον κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι για το video της Ικαρίας (με τον Πρωθυπουργό να συνωστίζεται σε σπίτι) που αποκάλυψε το NΕWS 24/7 δόθηκε σχετική εντολή που αναρτήθηκε σε πίνακα ανακοινώσεων της ΕΡΤ.

Περιγράφεται ακόμα η απαγόρευση για την ομαλή και πλήρη κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα νησιά καθώς και της φωτιάς που ξέσπασε στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας.

Δεν θα μπορούσε, τέλος, να λείπει και η αναφορά στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ παρά το γεγονός ότι αυτή έλαβε χώρα μέσα στο 2021.

Η ανακοίνωση

“Η ελευθερία του Τύπου επλήγη στην Ελλάδα το 2020. Η συντηρητική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προσέφερε γεναιόδωρες οικονομικές  ενισχύσεις μέσω διαφημίσεις στα ΜΜΕ, επιδιώκοντας όμως να ελέγξει την ροή της πληροφορίας καθώς είχε να αντιμετωπίσει παράλληλα την πανδημία του νέου κορονοϊού και την προσφυγική κρίση. Ερευνητικά Μέσα, ή Μέσα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση είτε δεν έλαβαν καθόλου, είτε έλαβα δυσανάλογα μικρό μερίδιο από την αμφιλεγόμενη καμπάνια 20 εκατομμυρίων ευρώ για την πανδημία.

Οι δημοσιογράφοι έπρεπε να λάβουν άδεια από την κυβέρνηση για να κάνουν ρεπορτάζ σε νοσοκομεία, ενώ το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στο ιατρικό προσωπικό να μιλά στα Μέσα. Τον Φεβρουάριο του 2021, τα δημόσια κανάλια έλαβαν την οδηγία να μην αναπαράγουν βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με τον πρωθυπουργό να παραβιάζει τα μέτρα περιορισμού.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να παρεμποδίσει την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα νησιά. Στην Λέσβο δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις συνέπειες της πυρκαγιάς στην Μόρια, ενώ ομάδα Γερμανών δημοσιογράφων συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να καταγράψει την άφιξη νέων προσφύγων στο νησί. 

Στην Σάμο μία ομάδα από Γερμανούς ντοκιμαντερίστες κρατήθηκε παράνομα από τηνα στυνομία. Η ελληνική δημόσια τηλεόραση που ελέγχεται απευθείας από τον πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι το ανώτατο δικαστήριο το έκρινε αντισυνταγματικό, λογόκρινε ρεπορτάζ για τα νέα κέντρα μεταναστών.

Στην Αθήνα η αστυνομία εμπόδισε φωτορεπόρτερ να καλύψουν περιστατικά στο τέλος του 2020 και συνέλαβε δημοσιογράφο επειδή -υποτίθεται- ότι παραβίασε τα μέτρα κατά της Covid-19.

Ανησυχία υπάρχει για τους νέους κανονισμούς σχετικά με την κάλυψη διαδηλώσεων και τις προκαθορισμένες για τους δημοσιογράφους περιοχές. Τον Απρίλιο του 2021 η δημοσιογραφική κοινότητα συγκλονίστηκε από την δφολοφονία του αστυνομικού συντάκτη, Γιώργου Καραϊβάζ”.

Δείτε αναλυτικά την κατάταξη

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα