ΕΑΤ: H ιστορία του φαγητού! Το ντοκιμαντέρ για τη σημασία της μαγειρικής στην εξέλιξη του ανθρώπου

Το NEWS247 ταξιδεύει πίσω στο πιο γευστικό ταξίδι στην ιστορία του φαγητού, με αφορμή ένα απολαυστικό ντοκιμαντέρ του National Geographic
- 24 Ιανουαρίου 2015 10:15
Πολλές φορές το παίρνουμε ως δεδομένο. Σαν μια απλή βιολογική διαδικασία προκειμένου να παραμένουμε στη ζωή και να συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας. Πόσα όμως συμβαίνουν γύρω από το φαγητό; Ξεκινά ένας έρωτας (αυτός που περνά από το στομάχι), ενώνεται μια οικογένεια – τουλάχιστον κάθε Κυριακή, διασκεδάζει μια παρέα και δημιουργεί τις πιο φιλικές σχέσεις πάνω από ένα πιάτο φαγητό.
Όταν έμαθα πως το National Geographic γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία του φαγητού, ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα μπορούσε να γεμίσει τόσες (κι άλλες τόσες δηλαδή) ώρες με πολύτιμες πληροφορίες και γεγονότα που σημάδεψαν την ανθρωπότητα και δεν οφείλονται σε τίποτα περισσότερο από την αγάπη και την εξέλιξη του τρόπου που τρέφεται.
“Πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια ο άνθρωπος ανακάλυψε τη φωτιά! Λίγα λεπτά αργότερα, ανακάλυψε το ψήσιμο” σημειώνεται στο ντοκιμαντέρ EAT: Η ιστορία του φαγητού, το οποίο ακολουθεί τον άνθρωπο από τα πρώτα του βήματα προς τον πολιτισμό, μέχρι το σήμερα και τις προκλήσεις του μέλλοντος που θα πρέπει να ταΐσει έναν συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό.
Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ που προβάλλεται και στην Ελλάδα από το ελληνικό κανάλι του National Geographic κάθε Δευτέρα στις 21.00.
Μερικά μόνο από τα εντυπωσιακά facts για το φαγητό!
Η πείνα ήταν ο πρώτος παράγοντας για να κυνηγήσει ο άνθρωπος! Αργότερα ξεκίνησε να οργώνει τη γη, κάτι που του επέτρεψε να εγκαθίσταται μόνιμα σε ένα μέρος και έτσι να γεννήσει τον πολιτισμό.
Έρευνες έχουν δείξει πως το γεγονός πως η ανθρώπινη φυλή έμαθε να ψήνει τα φαγητά της, τη βοήθησε να εξελιχθεί ραγδαία, ώστε να είναι σήμερα το αδιαφιλονίκητα πιο έξυπνο είδος πάνω στη γη.
Με τα χρόνια οι άνθρωποι εξελίσσονταν τόσο πιο σύνθετες γίνονταν οι ανάγκες τους – από ένα σημείο κι έπειτα το ζητούμενο ήταν πλέον η γεύση και η άνεση, θέτοντας την επιστήμη και την τεχνολογία στην υπηρεσία μας.
Είτε αφορά στο κρέας ή τη ζάχαρη, το γρήγορο φαγητό ή τη μπύρα, οι γευστικές επιθυμίες των ανθρώπων έχουν αλλάξει το τοπίο του πλανήτη, έχουν διαμορφώσει την ιστορία μας και τελικά έχουν χαρακτηρίσει την κουλτούρα μας!
Στην πάροδο των ετών εμφανίστηκαν άνθρωποι και σχολές που κατάφεραν να αλλάξουν τη γεύση και τον τρόπο που τρώμε, σημειώνοντας πραγματικά επανάσταση στο φαγητό.
Οι Ελληνίδες Food Bloggers μέρος της ιστορίας του φαγητού
Η εκπομπή του National Geographic Channel «EAT: The Story of Food» αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι, στην ιστορία του φαγητού. Έτσι βρεθήκαμε στην Ερυθραία και παρακολουθήσαμε ένα live cooking session, με μαέστρο τον διεθνούς φήμης Σεφ Χριστόφορο Πέσκια και τη συμμετοχή έξι Food Bloggers.
Η ιστορική αναδρομή στο φαγητό, κάλυψε 6 θεματικές ενότητες, όσα και τα επεισόδια της εκπομπής «EAT: The Story of Food», με κάθε blogger να αναλαμβάνει υπό την καθοδήγηση του κ. Πέσκια μία από αυτές. Η Μαριλίτα Χατζηβασιλείου από το blog Gourmelita ανέλαβε την ενότητα «κρέας», η Ελεάννα Γιαννοπούλου από το Foodaki blog την κατηγορία «food revolutionaries», η Γωγώ Παπαδιονυσίου από το blog Mamatsita το «ψάρι και θαλασσινά», η Madame Ginger κατά κόσμον Μαριλού Παντάκη την ενότητα «ένοχες απολαύσεις», η Εύα Μονοχάρη από το blog Funky Cook τους «σπόρους από τη Γη» και για επιδόρπιο η Αθηνά Πάνου από το blog με ειδίκευση στα γλυκά, Sugar Buzz, ανέλαβε την ενότητα «ζάχαρη και γλυκά». Οι καλεσμένοι του National Geographic είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν όλες τις δημιουργίες του κ. Πέσκια και της ομάδας του.
Το NEWS247 βρέθηκε στο event και μίλησε με τις Food Bloggers για τις δικές τους εμπειρίες στο φαγητό, την καινοτομία της γαστρονομίας και την επόμενη μέρα της μαγειρικής. Διατυπώσαμε τις ίδιες ερωτήσεις σε έξι γυναίκες που έκαναν την αγάπη τους για το φαγητό, τρόπο επικοινωνίας, στο πνεύμα του ντοκιμαντέρ. Ιδού τι μας απάντησαν.
Μαριλίτα Χατζηβασιλείου – Food Blog: Gourmelita
1. Τι σημαίνει για εσένα φαγητό;
Φαγητό σημαίνει αγάπη, οικογένεια, παρέα, θαλπωρή
2. Ποιο είδος πιστεύεις πως φέρνει την επανάσταση στην κουζίνα σου;
Το γάλα καρύδας που συνδυάζω με σχεδόν τα πάντα! Κλασικά φαγητά μεταμορφώνονται με αυτό, όπως η σούπα ρεβιθιών μου.
3. Σε ποια κουζίνα/υλικό/τεχνική βλέπεις την τροφική επανάσταση των επόμενων ετών;
Στην ‘καθαρη’ paleo κουζίνα. Με αγνά υλικά που ξεχωρίζεις τις γεύσεις και ξέρεις τι τρως! Όπως παλιά
Ελεάννα Γιαννοπούλου – Food Blog: Foodaki
1. Τι σημαίνει για εσένα φαγητό;
Δίνω αγάπη, φροντίδα, μοιράζομαι, ευτυχία.
2. Ποιο είδος πιστεύεις πως φέρνει την επανάσταση στην κουζίνα σου;
Τα τοπικά προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών, γιατί έτσι ΄δοκιμάζω γεύσεις που δεν μου ήταν γνώριμες. Με βοηθούν να αντικαταστήσω τα πιο mainstream υλικά με τα οποία μαγείρευα μέχρι πρόσφατα και να δημιουργήσω εναλλακτικές εκδοχές των παραδοσιακών συνταγών.
3. Σε ποια κουζίνα/υλικό/τεχνική βλέπεις την τροφική επανάσταση των επόμενων ετών;
Νομίζω θα δούμε περισσότερες προσπάθειες για ποιοτικότερη διατροφή από τη μια και περιορισμό της σπατάλης τροφίμων από την άλλη. Ταυτόχρονα νομίζω θα δούμε περισσότερη έρευνα για εναλλακτικές πηγές τροφής ώστε να καλυφθεί ένας συνεχώς αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός, σε συνάρτηση με την περιορισμένη παραγωγική ικανότητα του πλανήτη σε τρόφιμα.
Γωγώ Παπαδιονυσίου – Food blog: Mamatsita
1. Τι σημαίνει για εσένα φαγητό;
Από τότε που έγινα μαμά το φαγητό πήρε μία τελείως διαφορετική διάσταση. Τώρα πια για μένα σημαίνει οικογενειακή θαλπωρή. Σημαίνει να μπαίνω στην κουζίνα μου, ν’ απλώνω στον πάγκο μου υλικά και να ετοιμάζω νοστιμιές που θα “καθαρίσουν” εν ριπή οφθαλμού τα πιτσιρίκια μου γυρνόντας από το σχολείο. Σημαίνει να στρώνω Κυριακάτικο τραπέζι για όλη την οικογένεια και το σπίτι να μοσχοβολά από τις μυρωδιές του φούρνου, που σιγοψήνει ένα κατσικάκι με πατάτες στη λαδόκολλα. Σημαίνει να με φιλούν η Κατερίνα μου κι ο Μήτσος μου, γεμίζοντας το πρόσωπο μου ψιχουλάκια από το σοκολατένιο κέικ που λατρεύουν. Σημαίνει να βλέπω την ευχαρίστηση όλων στα μάτια τους κάθε φορά που ρωτάω αν χόρτασαν. Με λίγα λόγια το φαγητό για μένα σημαίνει δέσιμο κι οικογενειακές στιγμές ανεξίτηλες στο πέρασμα του χρόνου.
2. Ποιο είδος πιστεύεις πως φέρνει την επανάσταση στην κουζίνα σου;
Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο “είδος” που φέρνει επανάσταση στην κουζίνα μου.
Επανάσταση κάνω κάθε φορά που στο ψυγείο και στο ντουλάπι μου έχουν μείνει ελάχιστα υλικά και μόνο μ’ αυτά φτιάχνω φαγάκια που μας κάνουν ν’ αναφωνούμε “Δόξα τω Θεό, την βγάλαμε και σήμερα”!!!
3. Σε ποια κουζίνα/υλικό/τεχνική βλέπεις την τροφική επανάσταση των επόμενων ετών;
Την “επανάσταση” των επόμενων ετών την βλέπω στα “καθαρά” προιόντα. Σε αυτά που θα μας προσφέρονται χωρίς ψεκασμούς και βιομηχανικά λιπάσματα, στα προιόντα που θα είναι σαν το…”κάθε πράγμα στον καιρό του” γιατί απεχθάνομαι ν΄ αγοράζω (πόσο μάλλον να φάω) “μεταλλαγμένη” μελιτζάνα” και “πλαστική-κούφια” ντομάτα στην καρδιά του χειμώνα.
Μαριλού Παντάκη – Food Blog: Madame Ginger
1. Τι σημαίνει για εσένα φαγητό;
Φαγητό για εμένα είναι ψυχική ανάταση, χαρά, ευτυχία, έρωτας, πάθος, αγάπη. Ίσως η μόνη συνήθεια που αγαπώ, αφού μισώ την ρουτίνα. Το φαγητό ενώνει τους ανθρώπους, τους κάνει πιο ανοιχτούς, πιο ερωτικούς. Το φαγητό, ήταν, είναι και θα είναι για πάντα η μεγαλύτερη απόλαυση. Είτε είναι trend, είτε όχι.
Εύα Μονοχάρη – Food blog: Funky Cook
1. Τι σημαίνει για εσένα φαγητό;
Ανάγκη – Απόλαυση – Αγάπη.
2. Ποιο είδος πιστεύεις πως φέρνει την επανάσταση στην κουζίνα σου;
Οι νέες οικιακές συσκευές sous vide (τεχνική μαγειρέματος σε κενό αέρος)
3. Σε ποια κουζίνα/υλικό/τεχνική βλέπεις την τροφική επανάσταση των επόμενων ετών;
Περουβιανή/στις ρίζες και στους σπόρους/slow cooking
Αθηνά Πάνου – Food blog: Sugar Buzz
1. Τι σημαίνει για εσένα φαγητό;
Φαγητό για μένα είναι αγάπη και φροντίδα.
2. Ποιο είδος πιστεύεις πως φέρνει την επανάσταση στην κουζίνα σου;
Στη δική μου την κουζίνα, τα γλυκά είναι αυτά που κάνουν την επανάστασή τους!
3. Σε ποια κουζίνα/υλικό/τεχνική βλέπεις την τροφική επανάσταση των επόμενων ετών;
Περιμένω να δω τη στέβια να καταλαμβάνει μεγάλο χώρο και να μειώνεται η χρήση της ζάχαρης. Θα δούμε!