ΕΣΗΕΑ: Το 'Χρυσό Βατόμουρο' του ρεπορτάζ στους μεταμφιεσμένους δημοσιογράφους

Απεργιακή συγκέντρωση της ΠΟΕΣΥ, Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015, προηγούμενη της κηρυχθείσας απεργίας της Πέμπτης 3/12, έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Απεργιακή συγκέντρωση της ΠΟΕΣΥ, Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015, προηγούμενη της κηρυχθείσας απεργίας της Πέμπτης 3/12, έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Πώς σχολιάζουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και η ΕΣΗΕΑ το περιστατικό με τους δύο δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη

Με αφορμή την σύλληψη των δύο Ελλήνων δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι μεταμφιέστηκαν και παρακολουθούσαν τον υπουργό Επικρατείας στο ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει, το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εξέδωσε ανακοίνωση.

Σε αυτήν επισημαίνει, ότι σύμφωνα με το Άρθρο 2 – παράγραφος η’ του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει: «Να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες) με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους, γνωστοποιώντας πάντοτε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα.

Και οπωσδήποτε όχι με προκατασκευασμένα γεγονότα, καταβαραθρώνοντας ταυτόχρονα τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση με γελοιότητες που καμία σχέση δεν έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας».

Ταυτόχρονα και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το ίδιο θέμα αναφέροντας ότι «θα μπορούσε να είναι αστείο, αλλά δυστυχώς είναι τραγικό. Η μόνη εικόνα μέχρι στιγμής από την κυβερνητική αποστολή στη Νέα Υόρκη είναι ένα φτηνό περιστατικό, που αποπροσανατολίζει από τα σοβαρά ζητήματα.

Πίσω από τις γραφικές και επικίνδυνες αυτές συμπεριφορές, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους τρόπους, με τους οποίους αλιεύονται και διοχετεύονται πληροφορίες και για την τεκμηρίωσή τους που ουδεμία σχέση έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας.

Μια τέτοια… “δημοσιογραφία” πίσω από περούκες, μαύρα γυαλιά και όλα τα υπόλοιπα το μόνο που μπορεί να διεκδικήσει είναι το “Χρυσό Βατόμουρο” του ρεπορτάζ. Είναι μια πρακτική που δεν προωθεί τον αγώνα για πολυφωνία στο χώρο των ΜΜΕ, υπονομεύει τη δεοντολογία και οι δημοσιογράφοι την απορρίπτουν. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επιμένει ότι η είδηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δημάδης - Σουλτογιάννης: Alpha και Star παίρνουν αποστάσεις από τους δημοσιογράφους

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πόλεμος ενάντια στη νομιμότητα δεν κρύβεται με περούκες

Θ. Δημάδης: 'Η περούκα ήταν ό,τι πιο αποτυχημένο μπορούσα να είχα επιλέξει'

SHARE: