Γερμανοί εκδότες ενωμένοι μηνύουν την Google

Γερμανοί εκδότες ενωμένοι μηνύουν την Google

Οι Γερμανοί εκδότες κατέθεσαν μήνυση εναντίον της Google σχετικά με τη μη καταβολή οικονομικού αντιτίμου για την αναδημοσίευση ειδήσεων, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της VG Media

Πάνω από 200 εκδότες, συμπεριλαμβανομένων των Axel Springer SE και Burda, έχουν συσπειρωθεί σε μια ομάδα που ονομάζεται VG Media, απαιτώντας από τη Google να πληρώνει για τη διάθεση των άρθρων τους στο κοινό.

Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, που τέθηκε σε ισχύ πριν από ένα χρόνο, οι εκδότες μπορούν να απαγορεύουν στις μηχανές αναζήτησης και σε παρόμοιες υπηρεσίες τη χρήση των άρθρων τους, πέρα από πολύ μικρά αποσπάσματα.

Σήμερα, οι Γερμανοί εκδότες κατέθεσαν μήνυση εναντίον της Google σχετικά με τη μη καταβολή οικονομικού αντιτίμου για την αναδημοσίευση ειδήσεων, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της VG Media στο Reuters.

"Θα μεταφέρουμε το αίτημα μας ενώπιον των των αρμόδιων δικαστικών αρχών, είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε τα πνευματικά δικαιώματα των εκδόσεων μας έναντι της Google", είπε η ίδια πηγή.

Για την ώρα, η Google δεν έχει αντιδράσει επίσημα.

Πριν από ένα μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι θα εξετάσει κατά πόσον υπηρεσίες όπως το Google News θα έπρεπε να πληρώνουν τις εφημερίδες για την αναπαραγωγή αποσπασμάτων από άρθρα τους.

Η αντίδραση της Κομισιόν έρχεται μετά από επίμονες αντιδράσεις από μεγάλους Ευρωπαίους εκδότες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ιστοσελίδες όπως το Google News κερδίζουν από το περιεχόμενο τους χωρίς να πληρώνουν τίποτα.

Ο Andrus Ansip, ο Επίτροπος που επιβλέψει την ψηφιακή πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε., δήλωσε πως η Κομισιόν δεν εξετάζει την επιβολή φόρου για τα link σε άρθρα.

"Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η Επιτροπή δεν έχει κάποιο σχέδιο να φορολογήσει τα hyperlinks" είπε ο κ. Ansip. Αλλά πρόσθεσε πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην τοποθέτηση link και "σε νέα προϊόντα και μεσάζοντες όπου κάποιοι βγάζουν χρήματα".

Το 2014 το Google News έκλεισε στην Ισπανία, μετά την ψήφιση νόμου που επέτρεπε σε εκδότες να διεκδικούν αμοιβή από ιστοσελίδες για την αναπαραγωγή αποσπασμάτων άρθρων.

SHARE:

24Media Network