Κολωνός: Ο Λιάγκας, οι τηλεκανίβαλοι και μια παρέμβαση του ΕΣΡ που ακόμα περιμένουμε

Κολωνός: Ο Λιάγκας, οι τηλεκανίβαλοι και μια παρέμβαση του ΕΣΡ που ακόμα περιμένουμε
Βιασμός στον Κολωνό Eurokinissi

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταπολέμησης της Φτώχειας, η ΕΣΗΕΑ και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητούν την άμεση παρέμβαση του ΕΣΡ για τον τηλεκανιβαλισμό διαρκείας που συντελείται με θύμα, το 12χρονο κορίτσι.

Κανιβαλισμός διαρκείας συντελείται τις τελευταίες ημέρες στα περισσότερα media της χώρας, αναφορικά με την υπόθεση βιασμού του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό και του κυκλώματος που όπως φαίνεται, κρύβεται πίσω από το τραγικό συμβάν. Πέραν της κακοποίησης του ανήλικου παιδιού, λαμβάνει χώρα μια δεύτερη, διαρκής κακοποίηση, με παρουσιαστές και πανελίστες που στον βωμό της τηλεθέασης αψηφούν τη προστασία του ίδιου του θύματος και των ανήλικων παιδιών της οικογένειας.

Κορωνίδα αυτού του τηλεκανιβαλισμού ήταν η εμφάνιση του Γιώργου Λιάγκα το πρωί της Τετάρτης, κατά την οποία ισχυρίστηκε μέσα από την εκπομπή του πως στο κινητό του είχε τεκμήρια του βιασμού του μικρού παιδιού.

“Βλέπω φωτογραφίες, δεν μπορώ να το διαχειριστώ… Σας είπα ότι στο υπόγειο που ζούσε τη φρίκη το παιδάκι, αυτός τράβαγε φωτογραφίες. Και σας είπα ότι στις φωτογραφίες που είχε η αστυνομία δεν φαινόταν το πρόσωπό του. Στη φωτογραφία που τώρα είδα, φαίνεται το πρόσωπό του, του Ηλία Μίχου. Φαίνεται και κάμερα, και φαίνεται και όλη η σεξουαλική πράξη, ο βιασμός με το ανήλικο”, ανέφερε ενδεικτικά ο παρουσιαστής, δηλώνοντας σοκαρισμένος.

Είναι δε προφανές, πως τα ντοκουμέντα που ισχυρίστηκε πως είδε ο κ. Λιάγκας  είναι μέρος της δικογραφίας και η διακίνηση αλλά και η κατοχή τους είναι, παράνομη.

Έτσι, το πρωί της Πέμπτης, ο ίδιος προσπάθησε να ανασκευάσει μετά τον καταιγισμό δίκαιης κριτικής που δέχθηκε στα social media, αναφέροντας και πάλι από την εκπομπή του:

“Είπα κάτι χθες και παρεξηγήθηκε έτσι όπως το είπα και οφείλω να το πω. Τη μικρή την έχω δει και σας έχω περιγράψει ότι είναι αγγελούδι. Ένα κοριτσάκι 11-12 χρονών, ένας μίσχος. Την έχω δει στα social media τα δικά της, έχει πρωταγωνιστήσει σε διαφημιστικό στο παρελθόν. Δεν έχω δει σε καμία περίπτωση όλα αυτά που αποτελούν, αυτά που καταγγέλλονται, τις πράξεις. Όμως, μου έρχεται ρεπορτάζ. Κι όταν χθες σας είπα ότι δεν ήταν η φάτσα του 53χρονου στη φωτογραφία, μετά μου ήρθε το στοιχείο του ρεπορτάζ που έλεγε ότι στις φωτογραφίες που υπάρχουν και στα βίντεο, φαινόταν η φάτσα του “τέρατος”. Δεν έχω καμία πρόσβαση σε καμία δικογραφία. Να το ξεκαθαρίσω”.

Με άλλα λόγια ο παρουσιαστής ή προσπάθησε να “μπαλώσει” το χθεσινό ατόπημα καθώς είναι ποινικό αδίκημα, ή (πιθανότερο σενάριο αυτό) παραδέχθηκε λίγο πολύ, πως “έστησε” ένα ακόμα εμετικό show πάνω σε μια υπόθεση που αν μη τι άλλο, απαιτεί σεβασμό, “δίνοντας” μάλιστα στον αέρα περισσότερα προσωπικά δεδομένα για το ίδιο το 12χρονο κορίτσι. Σε κάθε περίπτωση, οι φωτογραφίες του παιδιού από τα social media έχουν κυκλοφορήσει σε πολλούς δημοσιογράφους, και εμφανίστηκαν άλλωστε “θολωμένες” σε κεντρικά δελτία ειδήσεων και σε μεσημεριανές εκπομπές, με το “ενδιαφέρον” να φεύγει από τον θύτη και να στρέφεται σε ένα παιδί που σε καμία περίπτωση δεν έχει προστατευτεί.

Η ΕΣΗΕΑ παρενέβη για το θέμα ζητώντας την άμεση παρέμβαση του ΕΣΡ σχετικά με την υπόθεση. “Η δημοσιογραφία για να είναι αποτελεσματική, αδιάβλητη και χρήσιμη χρειάζεται ΜΜΕ που σέβονται την αποστολή τους, την προσωπικότητα του ατόμου και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής”, σημείωνε η Ένωση σε ανακοίνωσή της, προσπαθώντας να υπενθυμίσει όσα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα.

Από τη δική της πλευρά, η δικηγόρος της οικογένειας της 12χρονης, Ασπασία Ταραχοπούλου, αναφερόμενη στον δημοσιογραφικό χειρισμό της υπόθεσης τόνιζε πως “επιτείνεται το γεγονός από τα κανάλια και τους δημοσιογράφους που με την συμπεριφορά τους έχουν “βιάσει” το παιδί ξανά και ξανά” εξηγώντας πως “βρίσκονται συνεχώς έξω από το σπίτι του” και αυτό “έχει αποτέλεσμα να έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία του”. Δεν έκρυψε τη δυσφορία της πως “έχουν εμφανιστεί και φωτογραφίες του παιδιού σε κάποιες εκπομπές” εφιστώντας την προσοχή καθώς “είναι θέμα ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας”.

Η κ. Ταραχοπούλου είπε ακόμα πως η ψυχολογική κατάσταση του παιδιού δεν καλή ενώ αναφερόμενη στα βίντεο της ανήλικης που φέρονται να κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, αλλά και την δράση του κατηγορουμένου τόνισε: “δεν μπορώ να αποκαλύψω στοιχεία της δικογραφίας, δεν έχω δει αυτά τα βίντεο, δεν έχω προλάβει να διαβάσω ολόκληρη την δικογραφία. Δεν έχω ρωτήσει φυσικά για το τι γινόταν και τι όχι, το παιδί έχει μιλήσει με τους ανθρώπους που πρέπει. Η μητέρα του παιδιού πήγαινε στο κατάστημά του κατά καιρούς και έκανε μεροκάματα, του καθάριζε του τακτοποιούσε τα πράγματα. Δεν τη βοηθούσε, δούλευε η γυναίκα και πληρωνόταν. Υπάρχουν μηνύματα που είναι πιεστικά προς εκείνη για να φέρει το παιδί στο μαγαζί να τη βοηθήσει, να πάρει ένα χαρτζιλίκι”.

Η κ. Ταραχοπούλου επέρριψε ευθύνες στα ΜΜΕ, λέγοντας ότι “έχει κάνει μεγάλη ζημιά η προβολή κι ο τρόπος που χειρίστηκαν τα κανάλια αυτή την υπόθεση, και στην κρίση των αρμοδίων, ανακρίτρια και εισαγγελέας, που μας είπαν πράγματα που δεν περιλαμβάνονται και στο κατηγορητήριο”.

Σημειώνεται πως η μητέρα του κοριτσιού προφυλακίστηκε με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, με τη δικηγόρο της να ισχυρίζεται πως τα στοιχεία εναντίον της είναι ελλιπή. Η μητέρα του κοριτσιού αντιμετωπίζει τη βαρύτατη κατηγορία της διακεκριμένης μαστροπείας.

Επιστολές για παρέμβαση του ΕΣΡ

Μετά τα παραπάνω, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας Γιώργος Σταμάτης, κάλεσε και εκείνος με επιστολή του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να παρέμβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, “προκειμένου να διασφαλίσει όσα προβλέπονται στη νομοθεσία για τη λήψη των κατάλληλων προστασίας της 12χρονης που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση”.

Η επιστολή του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργου Σταμάτη με θέμα “Διασφάλιση της παιδικής προστασίας – Σεβασμός στα δικαιώματα των παιδιών”, αναλυτικά:

“Η υπηρεσία μας, αρμόδια για θέματα παιδικής προστασίας βάσει του π.δ. 134/2017 (Α 168), παρατηρώντας την έκταση που έχει λάβει κατά την τρέχουσα περίοδο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η υπόθεση της ανήλικης, που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, χωρίς ουσιαστικά να λαμβάνονται υπόψη τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ίδιας από την εκτεταμένη προβολή του θέματος αλλά και όλων των ανηλίκων που εκτίθενται στην προβολή σχετικών ειδήσεων, πληροφοριών, ενημερώσεων και αναλύσεων,

έχοντας υπόψη:

(α) τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτή κυρώθηκε με τον ν. 2101/1992 και ειδικότερα το άρθρο 39 (του άρθρου 1): “Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διευκολύνουν τη σωματική και ψυχολογική ανάρρωση και την κοινωνική επανένταξη κάθε παιδιού θύματος οποιασδήποτε μορφής παραμέλησης, εκμετάλλευσης ή κακοποίησης, βασανισμού ή κάθε άλλης μορφής απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας ή ένοπλης σύρραξης. Η ανάρρωση αυτή και η επανένταξη γίνονται μέσα σε περιβάλλον, που ευνοεί την υγεία, τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια του παιδιού”,

(β) τον ν. 4479/2021 “Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τον συντονισμό ορισμένων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, όπως έχει τροποποιηθεί με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018 και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης” και ειδικότερα το άρθρο 9 – Προστασία των ανηλίκων (άρθρο 6α της Οδηγίας (ΕΕ)2010/13) και

(γ) το π.δ. 77/2003 “Κώδικας δεοντολογίας ειδησεογραφικών και άλλων δημοσιογραφικών και πολιτικών εκπομπών” και ειδικότερα το άρθρο 10- Προστασία Ανηλίκων,

καλεί την ανεξάρτητη αρχή να παρέμβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να διασφαλίσει όλα όσα προβλέπονται στα ανωτέρω νομοθετικά κείμενα, με γνώμονα πάντα τη προστασία των ανηλίκων, θυμάτων και μη”.

Ακολούθησε επιστολή και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος αναφέρει:

“Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε όλοι κοινωνοί μιας ακραίας κατάστασης σε βάρος θυμάτων, ιδιαιτέρως παιδιών, με την διακίνηση βίντεο και πληροφοριών γενετήσιου χαρακτήρα από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και διαδικτυακούς τόπους. Τίθεται ζήτημα ηθικό αλλά και παραβίασης του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου για την προστασία της νεότητας, όπως ιδίως προσδιορίζεται από το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, τον ν. 2101/1992 με τον οποίο κυρώθηκε η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το άρθρο 9 του ν. 4479/2021 με την οποία ενσωματώθηκε η  Οδηγία 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και το άρθρο 10 του π.δ. 77/2003 που αφορά τον κώδικας δεοντολογίας ειδησεογραφικών και άλλων δημοσιογραφικών και πολιτικών εκπομπών.

Κατόπιν αυτού θεωρούμε αδήριτη ανάγκη την άμεση και κατά προτεραιότητα παρέμβαση του Συμβουλίου σας, βάσει της αρμοδιότητας που σας απονέμεται από το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, τον ν. 2863/2000 και τη λοιπή σχετική νομοθεσία”.

Κολωνός: Μήνυμα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα της 12χρονης

“Καμπανάκι” αναφορικά με την προφύλαξη της 12χρονης στην υπόθεση του Κολωνού χτύπησε άλλωστε και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, τονίζοντας ότι απαγορεύεται η δημοσιοποιήση στοιχείων που ενδέχεται να αποκαλύψουν την ταυτότητά της.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Με αφορμή την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκου, επισημαίνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η προστασία της αξιοπρέπειας, της προσωπικότητας, της ψυχικής υγείας και της ιδιωτικής σφαίρας του ανήλικου θύματος έχει προτεραιότητα απέναντι στο δικαίωμα ενημέρωσης του κοινού. Για τον λόγο αυτό απαγορεύεται απολύτως η διάδοση πληροφοριών και ειδήσεων που μπορούν άμεσα ή έμμεσα να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του ανήλικου θύματος, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών, με τις οποίες ταυτοποιούνται οι γονείς, οι συγγενείς και ο φιλικός του κύκλος. Εναπόκειται στην ευθύνη των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης, τηρουμένης της απαράβατης απαγόρευσης της ταυτοποίησης, η προσέγγιση της παρουσίασης του θέματος με τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλίζεται το αντικειμενικό συμφέρον του ανήλικου θύματος και να ευαισθητοποιείται το κοινωνικό σύνολο απέναντι σε τέτοια απεχθή εγκλήματα.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η παραβίαση των κανόνων προστασίας των προσωπικών δεδομένων συνεπάγεται την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων και την ελληνική νομοθεσία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα