Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης: Ποιοι εργαζόμενοι είναι πιο ευάλωτοι

Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης: Ποιοι εργαζόμενοι είναι πιο ευάλωτοι

Ποια είναι τα πιο συχνά προειδοποιητικά σημάδια για το ''Burn Out Syndrome" που μπορεί να "χτυπήσει" και τα παιδιά. Ο κλινικός ψυχολόγος Β. Κατσαντώνης δίνει τις απαντήσεις.

Πρεμιέρα έκανε στις 13.00 το μεσημέρι της Κυριακής η εκπομπή ”Life in Balance” στον News 24/7 στους 88,6. Πίσω από το μικρόφωνο η Δήμητρα Τσιγγενέ, Editor in Chief του Ladylike.gr, η οποία ανέλυσε παρέα με τον κ. Βασίλη Κατσαντώνη, κλινικό ψυχολόγο, υποψήφιο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το ”Burn Out Syndrome” ή αλλιώς «Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης».

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο όρος ”Burn Out” χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την συναισθηματική και σωματική εξάντληση στο εργασιακό περιβάλλον. Οι υπερβολικές απαιτήσεις, ο ατελείωτος όγκος, το μεγάλο φάσμα καθηκόντων, η ρουτίνα, τα τρελά ωράρια και η μη αναγνώριση της δουλειάς του, μπορεί να οδηγήσει έναν εργαζόμενο στο ”Burn Out”.

Όπως τόνισε ο κ. Κατσαντώνης, συνεργαζόμενος γιατρός με το Doctoranytime, στην εκπομπή ”Life in Balance” και στον News 24/7, πιο ευάλωτοι στο σύνδρομο είναι οι αφοσιωμένοι εργαζόμενοι, που συνήθως έχουν υψηλά καθήκοντα, περνούν όλα από τα χέρια τους και δείχνουν πολύ δυνατοί. Τόσο οι ίδιοι, όσο και οι συνεργάτες τους δεν μπορούν να δεχτούν ότι αυτοί οι δυναμικοί άνθρωποι μπορεί να βιώνουν το «Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης», μιας και στα μάτια όλων φαντάζουν οι super ήρωες που τα καταφέρνουν όλα άψογα.

Ολόκληρη η συνέντευξη για το ”Burn Out”:

Μερικά από τα πιο συχνά προειδοποιητικά σημάδια που παρατηρούνται είναι η απώλεια κινήτρου, ενεργητικότητας και ευχαρίστησης, η απομόνωση από τον περίγυρο, το αίσθημα παγίδευσης, η απρόσωπη επικοινωνία, η χρόνια κόπωση, οι πόνοι στον αυχένα και την πλάτη, οι ημικρανίες και η κατάθλιψη.

Ο κ. Κατσαντώνης μεταξύ άλλων ανέλυσε πώς το ”Burn Out” μπορεί να επηρεάσει την προσωπική ζωή του εργαζόμενου, πρότεινε λύσεις στο πρόβλημα που ολοένα και αυξάνεται στις «δυτικού τύπου» κοινωνίες και μας επιβεβαίωσε πως το ”Burn Out” μπορεί όντως να χτυπήσει και τα παιδιά.

*Ραντεβού την επόμενη Κυριακή, στις 13.00, στον News 24/7 στους 88,6 για περισσότερο ”Life in Balance” και προτάσεις για μία καλύτερη ζωή.

Δείτε το ανανεωμένο πρόγραμμα του News 24/7 στους 88,6 αναλυτικά εδώ

* Μπορείς να κλείσεις ραντεβού με τον Κλινικό Ψυχολόγο κ. Βασίλη Κατσαντώνη, μέσω του Doctoranytime πατώντας εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα