Το CNN συμπληρώνει 35 χρόνια. Τα γεγονότα που το έκαναν να ξεχωρίσει και τα λάθη που θα ήθελε να ξεχάσουμε

Το CNN συμπληρώνει 35 χρόνια. Τα γεγονότα που το έκαναν να ξεχωρίσει και τα λάθη που θα ήθελε να ξεχάσουμε

Ιστορική αναδρομή στα 35 χρόνια του πρώτου αμιγώς ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου στον κόσμο. Οι καλύτερες και οι χειρότερες στιγμές του (vid)

Το μεγαλύτερο ίσως δίκτυο ενημέρωσης στον κόσμο γίνεται 35. Ήταν την 1η Ιουνίου του 1980, όταν ο ιδιοκτήτης του Τεντ Τέρνερ ανακοίνωσε την ίδρυση του πρώτου καλωδιακού δικτύου ειδήσεων (Cable News Network που δίνει και το όνομα του, CNN) με ειδησεογραφία 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Το αμερικάνικο δίκτυο, απέκτησε φυσικά και αδερφάκι σε διεθνές επίπεδο το CNN International ενώ από το Φεβρουάριο του 2015, το καθαρά ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι είναι διαθέσιμο σε περισσότερα από 96 εκατ. νοικοικυριά μόνο στην Αμερική.

Από τις 5 το απόγευμα της 1ης Ιουνίου του 1980 μέχρι και σήμερα το CNN επεκτάθηκε με ταχύτατο ρυθμό, διαθέτοντας γραφεία σε 10 πόλεις της Αμερικής και 26 χώρες διεθνώς και περισσότερους από 900 συνεργαζόμενους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Όπως όλα τα πράγματα όμως στη ζωή, έτσι και με το CNN, υπήρξαν τα γεγονότα εκείνα που σημάδεψαν την τεράστια επιτυχία του στο χώρο της ενημέρωσης σε διεθνές επίπεδο και τα άλλα που θα ήθελε (και πολλές φορές προσπάθησε) να κρύψει επιμελώς κάτω από το χαλί, αφού εξέθεταν τόσο την εγκυρότητα, όσο και την αξιοπιστία της είδησης και του τρόπου με τον οποίο τη μεταδίδει.

Συγκεντρώσαμε πέντε περιπτώσεις που συνέβαλαν στην εδραίωση του δικτύου στη συνείδηση των Αμερικανών και όχι μόνο, ως τον βασικό παίκτη της ενημέρωσης και άλλες τόσες που μας κάνουν να προβληματιζόμαστε για το εάν και κατά πόσο αυτό που λέμε αντικειμενική ενημέρωση θα μπορέσει ποτέ να συμβαδίσει απόλυτα με μια επιχείρηση (όπως είναι κάθε ΜΜΕ) που πρέπει να έχει έσοδα και κέρδη.

SHARE:

24Media Network