Ξανά σε δίκη ο Βαξεβάνης. Έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης από την Εισαγγελία Αθηνών

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ (EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ (EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) EUROKINISSI

Η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης για τον Κώστα Βαξεβάνη. Τι δηλώνει ο δημοσιογράφος

Εκ νέου θα δικαστεί για την υπόθεση δημοσιοποίησης της φερόμενης ως « λίστας Λαγκάρντ» ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού HOT DOC Κώστας Βαξεβάνης, ύστερα από την έφεση υπέρ του νόμου που άσκησε σε βάρος του η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η Εισαγγελία θεωρεί "νομικά εσφαλμένη" την αθωωτική απόφαση που εξέδωσε την 1η Νοεμβρίου, η πρόεδρος του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για τον δημοσιογράφο και κρίνει ότι η δημοσιοποίηση του καταλόγου ονομάτων καταθετών στην HSBC που φέρεται να είναι η λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ», συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

ADVERTISING

Έτσι ο δημοσιογράφος, που είχε συλληφθεί με εντολή εισαγγελέα για τη δημοσίευση, θα βρεθεί και πάλι στο εδώλιο για την υπόθεση ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, ως δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, το οποίο θα κρίνει την έφεση της Εισαγγελίας για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Έδρας του Αυτόφωρου Μονομελούς, είχε ζητήσει την καταδίκη του δημοσιογράφου, κρίνοντας ότι η δημοσιοποίηση του επίμαχου καταλόγου στο περιοδικό του Κώστα Βαξεβάνη αποτελεί παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Έκανε μάλιστα, λόγο για "κανιβαλισμό" σε βάρος ανθρώπων που δεν έχει κριθεί αν παρανόμησαν ή όχι. Ο δημοσιογράφος  παρενέβη τότε και είπε: "Πάλι καλά που δεν είπατε ότι σκότωσα και τον Κένεντι".

Πηγές της Εισαγγελίας ανέφεραν ότι για την άσκηση έφεσης υπέρ του νόμου υπήρξαν αιτήματα από πολίτες και δικηγόρους.

"Ο πρωτοφανής ζήλος τον οποίο επέδειξε η Εισαγγελία ήδη έχει θορυβήσει εισαγγελείς και δικαστές στην Ευελπίδων", αναφέρει ο δημοσιογράφος στο Κουτί της Πανδώρας.

"Η απόφαση έφεσης δείχνει πως η Εισαγγελία ή δεν έχει καμία σχέση με το περί δικαίου αίσθημα που υπάρχει στην κοινωνία ή ικανοποιεί αυτούς που θέλουν να διώξουν τη δημοσιογραφία. Την ώρα που στη Βουλή διαβιβάζεται η λίστα Λαγκάρντ με το ερώτημα περί δίωξης πολιτικών προσώπων που υπάρχουν σε αυτή και η Ελλάδα ολόκληρη απαιτεί τον έλεγχο για πιθανή φοροδιαφυγή, η διοίκηση της Εισαγγελίας φαίνεται ακόμη να είναι συντονισμένη στη λογική της συγκάλυψης", συνεχίζει για να καταλήξει:

"Για μια ακόμη φορά, η χώρα θα διασυρθεί δημόσια διεθνώς και η ελευθερία του Τύπου το 2012 θα καθίσει στο εδώλιο παρά τις εξελίξεις και την διεθνή κατακραυγή. Εντυπωσιακό είναι πως η εισαγγελία κράτησε επί ημέρες κρυφή την άσκηση έφεση και έκανε ανακοινώσεις αφού απευθυνθήκαμε σε αυτή ζητώντας εξηγήσεις".

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ  ασκεί κριτική στην απόφαση του εισαγγελέα να ασκήσει έφεση:

"Η έφεση της Εισαγγελίας για την υπόθεση της δημοσιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ από τον Κώστα Βαξεβάνη συνιστά πολιτική δίωξη και συνέχιση της πρόκλησης προς την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν οι πολιτικοί υπεύθυνοι της συγκάλυψης και της διαφθοράς των υποθέσεων φοροδιαφυγής να απολαμβάνουν ασυλίας, ενώ οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, που υπηρετούν την ανάγκη της διαφάνειας και το δημόσιο συμφέρον, να αντιμετωπίζονται ως οι χειρότεροι εγκληματίες."

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αθώος ο Κώστας Βαξεβάνης

Κώστας Βαξεβάνης στο BBC : "Γιατί δημοσίευσα τη λίστα"

SHARE:

24Media Network